Tips om de gaafste, iconische foto's op reis te maken

16 maart 2017

icoon 5550

Wat soms op z'n zachtst gezegd best een uitdaging kan zijn, is het nemen van foto's waarbij  je in één oogopslag ziet om welk land het gaat. Op andere momenten is dat een eitje. Waardoor? Ieder land heeft natuurlijk zijn eigen bekende plekken, of het nou gaat om landschappelijke elementen, gebouwen of andere dingen. Zie je op de voorkant van je nieuwe fotoalbum een foto van de Taj Mahal, dan kun je wel nagaan dat de fotograaf naar India geweest is. En zo heb je er velen, denk aan Machu Picchu, de Chinese Muur, Angkor Wat, de Eiffeltoren, Grand Canyon, en ga zo maar door. Het zijn allemaal plaatsen die we wel kunnen dromen, zelfs wanneer we er nooit geweest zijn. Raar toch eigenlijk? Vroeger konden mensen nog lang staan kijken van een foto van de Taj Mahal omdat ze er wel over gehoord hadden, maar het nog nooit eerder gezien. Vandaag de dag hoef je maar te googelen op afbeeldingen en je vind een waslijst aan plaatsjes. Om nog maar te zwijgen over dat je met Googel Earth zo ongeveer dezelfde plek kunt bezoeken en het van alle kanten kunt bekijken Onbeslist. Je hoeft haast geen wereldreiziger meer te zijn om toch veel van de wereld te kunnen zien. Het doet me een beetje denken aan mijn vader die zegt dat hij niet op safari hoeft omdat hij het van achter zijn TV een stuk beter kan zien en hij ook niet zo lang hoeft te wachten Tong uitsteken.

Bezoek je zo'n, voor een land, iconische plek, dan wil je daar natuurlijk als fotograaf het maximale uit halen. Je wilt laten zien dat je er geweest bent en dat het liefste met behulp van een zo mooi mogelijke foto. Maar hoe doe je dat nu? Het is namelijk niet altijd makkelijk hier een leuke foto van te maken waarbij je als kijker ook nog eens langer dan een paar seconden geïnteresseerd kunt blijven kijken (je kent de plaats immers al Lachen). Toch zijn er wel wat tips die ik je wil meegeven, hier komen ze.

1. Meerdere bezoekjes. Bekende en iconische topbestemmingen verdienen sowieso meerdere bezoekjes. De eerste keer dat je er bent ben je waarschijnlijk onder de indruk, kijk je wat rond (je wilt tenslotte niet alleen maar fotograferen) en fotografeer je het onderwerp uit allerlei verschillende hoeken. De tweede keer weet je beter hoe het er ter plekke uit ziet en vallen andere foto's van het onderwerp die je eerder gezien hebt, meer op hun plaats. Je weet hoe de zon schijnt, je weet op basis van je eerste bezoek beter welke lens je moet gebruiken, je weet wat wel en wat niet mag, wanneer het er druk is enzovoorts. Kortom; ga er minimaal een tweede keer heen Lachen.

2. Bekijk ter plekke andere afbeeldingen. Wanneer je ter plekke wat door de straten slentert kom je ongetwijfeld toeristische winkeltjes tegen waar ze mokken, T-shirts, ansichtkaarten e nadere prullaria verkopen van je onderwerp. Bekijk met name de postkaarten goed want die kunnen je soms een hele leuke invalshoek laten zien voor een foto waar je zelf misschien niet aan gedacht had.

icoon 6476

3. Licht. Iedere fotograaf weet dat je rondom Golden hour de mooiste foto's maakt omdat het licht dan op zijn best is. Voor foto's van iconische plaatsen heb je dat licht beslist nodig om een goede foto te maken. Er zijn al zo veel foto's van het onderwerp dat je het je min of meer niet kunt permitteren geen goed licht te gebruiken en toch een foto te maken die er op een bepaalde manier uit springt.

4. Harder werken. Tja, dat klinkt misschien flauw maar het is wel de waarheid. Stel jezelf de taak om net wat harder te werken om die ene mooie foto te maken dan je anders doet. Je zult het nodig hebben, want een goede foto van de plek die je bezoekt is er al in overvloed. Bedenk van te voren wat je anders zou kunnen doen om er toch iets anders van te maken. Iets wat je zelf nog niet gezien hebt. En ga daar dan helemaal voor. Nog meer dan je normaal doet. Je zult zien dat dit zich uiteindelijk uitbetaalt.

icoon 5652

5. Creativiteit. Natuurlijk bedenk je van tevoren al wat je wilt gaan doen wanneer je ter plaatse bent. Maar altijd wanneer je er eenmaal staat (voor de eerste keer) is het er toch net iets anders dan je dacht op basis van de afbeeldingen die je al gezien hebt. Laat daarom je creativiteit ter plekke gaan en probeer eens iets anders te doen. De foto van de Maya-tempel zou daar een voorbeeld van kunnen zijn. Niet pal voor de toren blijven staan, maar een stukje terug lopen naar de struiken en vanaf daar een foto nemen. Dat levert net een wat spannender beeld op.

6. Maximaal fotograferen. Dit geldt eigenlijk altijd, maar nog meer tijdens het fotograferen van een bekend onderwerp: neem maximaal foto's. Ga niet ter plekke tot in detail de foto's op het schermpje van je camera zitten bekijken en wissen. Je bent er nu en je moet maximaal foto's nemen. Des te groter is de kans dat er bij thuiskomst iets interessants tussen zit.

icoon 6488

7. Detail. Soms is het leuk je te richten op een detail van je onderwerp, in plaats van het geheel. Soms kun je verbaasd staan van de leuke foto's die dat oplevert. Al is het wel lastig je daar op te blijven richten. Dat komt natuurlijk vooral omdat je zo graag dat hele beeld wilt laten zien aan je familie en vrienden. Geloof me: die foto's zullen er ook ongetwijfeld bij zitten. Wanneer je in je hotelkamer alles op een rijtje zet zul je blij zijn dat je er ook wat andere foto's tussen hebt zitten Lachen.

8 Landschap. Soms helpt het juist om je niet te focussen op een detail, maar juist het hele landschap erbij in beeld te nemen. Meer dan wat je normaal zou doen. En soms pakt dat heel goed uit. De foto van het Jezus beeld in Rio bijvoorbeeld vind ik persoonlijk zo veel mooier dan wanneer je er midden op de dag vlak voor staat. Iedereen weet namelijk wel hoe het beeld er ongeveer uit ziet en dat het ontzettend groot is.

Dat zijn mijn persoonlijke tips om gave, iconische foto's te maken. Ik hoop dat je er iets aan hebt!. Heb jij nog goede tips voor het nemen van foto's van iconische bestemmingen?

@Azië @Brazilië @China @Midden-Amerika @Guatemala @Zuid-Amerika #reizen #backpacken #fotografie #reisfotografie

2 reacties

 • José

  16 maart 2017 om 10:58

  Super handig artikel! Heb ik zeker wat aan:-) Ik kom net uit Rio, en vroeg me af waar je die prachtige foto vandaan hebt gemaakt?

  Beantwoorden

 • Neussyler

  29 november 2019 om 19:39

  Wow! Convey you! I ever requisite to pen on my position something equal that. Can I finish a share of your airman to my website?

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.