Reisfotografie tips: hoe krijg je beweging in je foto?

27 januari 2017

panning iran 1304

Het is weer tijd voor een reisfotografie artikel! Vandaag wil ik jullie graag vertellen hoe je beweging in een foto creëert. Een trucje dat panning heet. Je kunt er hele leuke dingen mee doen, het enige nadeel is dat het wat oefening vereist. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het zelf ook niet zo vaak toepas, maar de keren dat ik het gebruik, levert het altijd een leuke, andere en meer spannende foto op!

Panning. Door te "pannen" probeer je beweging of snelheid in je foto te creëren. Het is het tegenovergestelde van het bevriezen van een onderwerp. In dat laatste geval kies je namelijk voor een sluitertijd die dusdanig snel is dat je alle details van het onderwerp ziet. Bij pannen, is een deel van het onderwerp, achtergrond of beiden, onscherp of geblurd. Op de foto hierboven kun je zien dat er beweging in de foto zit doordat het lijkt alsof de auto's daadwerkelijk rijden: ze zijn wat vager. Ook de brommer zelf is niet helemaal scherp. Het onderdeel waarop ik gefocust heb, namelijk de hoofden van de mensen, is wel scherp. Dit is een klassiek voorbeeld van pannen. Het levert een wat spannender foto op dan wanneer ik hier gekozen had voor een heel hoge sluitertijd.

Hoe heb ik dit gedaan? Bij pannen pas je je sluitertijd aan op je onderwerp. Het spreekt voor zich dat dit onderwerp in beweging moet zijn, anders heeft het geen zin Tong uitsteken. Begin met een sluitertijd van 1/30ste of 1/15de. Wanneer je onderwerp voorbij komt, volg je dat met je camera in een richting die mee beweegt met het onderwerp. Vervolgens druk je af maar blijf je je camera meebewegen met het onderwerp. Dit zorgt ervoor dat, als je het goed doet, je onderwerp scherp blijft maar de achtergrond vaag. Veel van de foto's die je op deze manier maakt zullen niet goed worden, maar de foto's waarbij het wel lukt, kan het je echt iets heel moois opleveren. Merk je dat een hele reeks niet lukt? Probeer dan je sluitertijd iets aan te passen naar boven of beneden. Tip: gebruik fietsers om op te oefenen voordat je op reis gaat. Fietsers maken een heel geschikt onderwerp omdat ze vaak op een constante snelheid voor bij komen. Wanneer je pannen pas gaat oefenen wanneer je op vakantie bent, dan geef ik je in het begin weinig kans en dat zou natuurlijk zonde zijn van de foto's Onbeslist.

Maar pannen is niet de enige manier waarmee je beweging of snelheid in een foto kunt creëren. Je kunt je sluitertijd op een dusdanig lage tijd zetten dat een onderwerp scherp blijft en de omgeving vaag. Of omgekeerd. Dat kan soms ook leuke effecten opleveren. De volgende foto is een goed voorbeeld van het tonen van beweging op een foto.

panning vanuatu 5538

 Een man in Vanuatu maakt een vuurtje door met een stokje over een grote stam te wrijven. Je ziet dat de achtergrond scherp is, maar zijn handen suggereren beweging. Een ander leuk voorbeeld is deze foto:

snelheid 8427

Het onderwerp op de voorgrond is scherp, net als de achtergrond. Maar de fietser die er tussendoor komt racen is onscherp en dat komt omdat de sluitertijd hiervoor precies goed stond. In dit geval 1/15de van een seconde.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Uiteindelijk blijft het een kwestie van je camera goed kennen, onder controle hebben en oefenen oefenen oefenen Knipogen. Het liefste voor je op reis gaat. Vertel, ken jij je camera goed? En maak jij wel eens gebruik van panning of andere manieren om je foto net even wat spannender te maken?

#reizen #backpacken #fotografie #reisfotografie #tips #panning

2 reacties

 • Jeroen

  27 januari 2017 om 08:53

  Ja pannen! Altijd leuk om te doen en mee te spelen. En zeker even met de sluitertijden spelen om het goed te krijgen.
  Bij vogels pann ik ook altijd maar dan wel met een snellere sluitertijd en een open diafragma om toch de vogel zelf scherp te krijgen. Niet makkelijk maar zeker leuk om te doen. Erg fijn ook dat je niet meer gebonden bent aan rolletjes. Zou anders een dure hobby worden ;-)

  Beantwoorden

  • gerben Jeroen

   27 januari 2017 om 15:01

   Hee Jeroen, ja, zeker leuk om te doen! Als het bij een vogel lukt en zijn hoofd is scherp, dan heb je echt een top foto gemaakt. Al is dat niet makkelijk :-0. Wel leuk om te oefenen..

   Beantwoorden

 • Dominique || dominiquetravels.com

  27 januari 2017 om 09:42

  Dit ziet eruit als een lesje voor pro's! Haha hier ga ik mijn vingers nog even niet aan branden ;) Ik ben al blij als ik een scherpe foto heb gemaakt!

  Beantwoorden

  • gerben Dominique || dominiquetravels.com

   27 januari 2017 om 15:03

   Hoi Dominique, dat valt echt reuze mee hoor! Probeer het maar eens. Je zult zien dat het soms echt leuk kan zijn.

   Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.