10 redenen waarom ik graag fotografeer op reis

05 november 2015

Frankrijk GvdW 1990

Soms vraag ik het mezelf wel eens af. Vooral wanneer ik mijn daypack weer sta vol te stouwen met allerlei superzware fotoapparatuur. Waarom doe ik het toch iedere keer weer? Het is geen goedkope hobby, je sleept je een ongeluk op reis en het kost je nog flink wat van je tijd ook. En niet zelden sta ik er (in de vakantie!) ook nog eens voor zonsopgang voor op. En waarom? Nu kan ik zeggen dat ik het doe omdat ik het zo leuk vind. Maar dat zou te makkelijk zijn Lachen. Daarom een artikel met redenen waarom ik dol ben op fotograferen op reis.

1. Het legt je reis vast. Iedereen vindt het leuk om bij terugkomst van vakantie de reis te laten zien aan vrienden en familie. Foto’s zijn daarbij het ideale hulpmiddel. Het geeft een veel beter beeld dan wanneer mensen enkel en alleen moeten afgaan op je verhalen.

 2. Inkoppertje, maar toch; leuk voor later. Ik heb het nu al wanneer ik foto’s van een aantal jaren geleden terug zie: superleuk om te zien! En te lachen om de shabby kleren die ik aan heb of de bos met krullen op mijn hoofd. En het leuke is: hoe langer je je foto’s niet terug ziet, hoe leuker het straks wordt Tong uitsteken. Kun je nagaan wanneer je over twintig jaar foto’s terug ziet van je eerste vakantie met je vriendin/vrouw. Hoe leuk is dat!?

Hongkong GvdW 4967

 3. Showen. Misschien heb je wel een reisblog of deel je je foto’s via Facebook of Instagram. Wanneer je foto’s hebt is het leuk ze aan anderen te laten zien. Er ontstaan gesprekken door en je krijgt ongetwijfeld wat complimentjes of tips.

 4. Get in touch. Fotografie is (soms) een leuke manier om in contact te komen met lokale bevolking. Een foto kan echt het ijs breken. Wanneer wij ver weg gaan dan neem ik wel eens een polaroid camera mee. Je weet wel, zo’n “oude” met van die foto’s die direct uit de camera komen rollen. Die geef ik dan weg. Soms verdringen mensen elkaar letterlijk om maar op de foto te komen. En blij dat ze er mee zijn! Superleuk.

 5. Nageslacht. Vind je het zelf leuk om foto’s van enkele jaren gelden terug te zien? Kun je nagaan hoe leuk het is voor je kinderen wanneer ze foto’s terug zien van papa en mama in hun jonge jaren! En reisfoto’s zijn extra leuk, omdat ze een ander verhaal vertellen over een persoon dan de gebruikelijke huis-tuin-en-keuken kiekjes.

 6. Ontdek! Je komt nog eens ergens. Soms ga ik op reis een stukje lopen om te kijken of er nog wat te fotograferen valt. En regelmatig kom ik dan op plaatsen waar ik anders nooit was gekomen. Of ik loop mensen tegen het lijf die ik anders echt niet had gezien. Soms neem je er de leukste verhalen door mee terug.

Ghana GvdW 8395

 7. Herinneringen. Het legt herinneringen vast en vooral vergeten momentjes. Hoe vaak kom je niet een foto uit de oude doos tegen waarvan je niet meer wist dat deze gemaakt was. En dat je op plekken bent geweest die je al lang bent vergeten. Deze foto’s brengen herinneringen naar boven van momenten en plekken die je anders absoluut zou zijn vergeten.

 8. Zin in reizen. Wanneer ik foto’s bekijk van oude reizen, dan krijg ik vaak ineens superveel zin om te gaan reizen. Zelfs van landen waar ik al meerdere malen geweest ben.

 9. Oog voor moois. Soms zijn er dingen, groot of klein, in compositie of detail, die maken dat je zegt  “goh, wat is dat mooi!”.  Persoonlijk gebeurt het wel eens dat ik dat zie omdat ik zoek naar iets dat een mooie foto kan opleveren. Dat kan gaan over een mooi fotogeniek straatje in Sicilië, waar de was buiten aan de waslijn hangt. Of een detail uit de Taj Mahal, waardoor ik besef hoe groots dit bouwwerk geweest is. Zonder mijn camera was ik daar misschien aan voorbij gelopen!

 10. Geld mee verdienen. Ben je goed in het maken van reisfoto’s, misschien dat je er dan wel wat door kunt bijverdienen. Vandaag de dag zetten duizenden mensen hun foto’s te koop op site’s als shutterstock of dreamstime.Wie weet lukt dit jou ook!

Dat zijn voor mij de belangrijkste redenen waarom ik zo dol ben op fotograferen op reis. Fotografeer jij ook graag op reis? En waarom?

#reizen #backpacken #fotografie #reisfotografie

4 reacties

 • Margreet Pruis

  05 november 2015 om 16:55

  Jaaa ik ben gek op fotograferen ! Natuurlijk als herinnering voor later en ik heb ze nodig voor mijn blog, maar vooral hou ik van het fotograferen zelf ! Ik probeer altijd aparte foto's te maken en let veel op details. Heerlijk dat er Instagram is ook ! Ik vind jouw foto's erg mooi !

  Beantwoorden

  • Reismeisje Margreet Pruis

   05 november 2015 om 22:52

   Superleuk om te horen ;-). En Instagram is echt leuk als inspiratie he.

   Beantwoorden

  • gerben Margreet Pruis

   05 november 2015 om 23:47

   Leuk om te horen Margreet, dankjewel! Leuk dat jij ook zo gek bent op fotograferen op reis!

   Beantwoorden

 • Jeroen

  06 november 2015 om 08:11

  Ik zat toevallig deze week nog mijn fotoboek van Spitsbergen door te bladeren. Als ik dat dan weer zie ben ik per direct terug op de plek en het moment. Zelfs de geur zit weer in mijn hoofd en kan dan helemaal weer wegdromen.
  Dat is dus ook de reden dat ik al die foto's maak, me er soms in onmogelijke bochten voor wring en misschien net iets te ver over het randje van een klif hang. Maar wat doet het er toe als je op zo'n manier je herinneringen weer gestimuleerd kunnen worden en je de ervaring nogmaals beleefd :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   06 november 2015 om 11:44

   Dat kan ik me voorstellen ja. Helemaal met zo'n once in a lifetime reis als die jij hebt gemaakt!

   Beantwoorden

 • Michiel

  06 november 2015 om 14:57

  Heerlijk om te fotograferen, voornamelijk om de herinneringen zoals je al zei. Het lukt mij toch nooit om alle belevingen te onthouden, maar als ik de foto's zie herinner ik me alles weer.

  Aantal weken geleden bij het inpakken van mijn backpack voor een korte trip gebruikte ik mijn fotos op een andere manier: aan de hand van de fotos kon ik bekijken hoeveel (of hoe weinig) kleding ik ook alweer mee moest nemen!

  Beantwoorden

 • Floor

  13 november 2015 om 18:53

  Hai, mag ik vragen welke lens er gebruikt is bij het maken van je portretten. bijvoorbeeld het kindje met de doek op het hoofd en fruit op de achtergrond?

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.