Mijn mooiste reisfoto's uit....Vanuatu

30 september 2016

In de serie mijn "mijn mooiste reisfoto's uit...." deze keer een voor velen onbekende bestemming: Vanuatu. Say what? Inderdaad, Vanuatu. Grote kans dat je daarop de vraag krijgt "waar ligt dat?". En dat snap ik ook wel. Voordat wij deze bestemming begonnen te onderzoeken kon ik het ook zeker niet direct aanwijzen op de wereldkaart. Inmiddels weet ik dat het behoort tot de regio Melanesië, een eilandengroep die in de Stille Zuidzee ligt. Ten Oosten ervan ligt het bekendere Fiji en ten Westen liggen de Salomonseilanden.

Ik kan je alvast verklappen dat Vanuatu een te gekke reisbestemming is Lachen. Het heeft alles; bergen, vulkanen, mooie stranden een vriendelijke bevolking en goed weer buiten het orkaanseizoen. Ooh en je kunt er ook nog te gek duiken. Op het gebied van fotografie valt er ook veel te halen. Maar het is niet altijd gemakkelijk. Mensen gaan er niet altijd graag op de foto en het is soms lastig echt in nauw contact te komen met andere locals dan diegene waar je slaapt of waarmee je op een tourtje gaat. Vooral het eiland Tanna is met vulkaan Yasur erg fotogeniek en ook het landdiving op het eiland Pentecost is iets waar je zeker je camera in de aanslag wilt hebben. Anyway, ik ben benieuwd wat je van deze foto's vindt.

Vanuatu GvdW 5542

1. Vuurtje maken. Twee jonge kinderen kijken indringen in de camera terwijl zij hun ouders helpen met het aansteken van een vuurtje. Hun vader probeert, door middel van het schrapen van een stukje hout met droog mos op een houtstammetje, het vuur aan te krijgen. Deze foto is genomen op het eiland Tanna, in een dorpje met een magisch uitzicht op de vulkaan.

Vanuatu GvdW 5760

2. Vulkaan Yasur explodeert. Stel je voor: om vier uur in de ochtend loop je in het donker vulkaan Yasur op. Wanneer je aankomt op de kraterrand is het nog pikdonker en sta je in alle verwondering te kijken naar het schouwspel wat zich onder je afspeelt. De lava blijft maar kolken en zo nu en dan volgt er een luide knal en schieten de brokken lava alle kanten op. Vervolgens wordt het langzaam licht en breekt de zon uit boven de oceaan achter de vulkaan. Het is een onbeschrijflijke ervaring die alleen is weggelegd voor diegenen die de reis ondernemen om naar dit afgelegen deel van de wereld te komen. Zorg er wel voor dat je je camera-instellingen goed hebt staan voordat je vertrekt. Deze foto is genomen op 1/40ste, f7,1 en met ISO 320 (26mm).

 Vanuatu GvdW 5962

3. Yakel. Dit is één van de kinderen in het dorp Yakel, aan de zuidkust van het eiland Tanna. Het is een dorpje waar de tijd heeft stilgestaan. Waar op de meeste plekken in Vanuatu de mensen ook in Westerse kleding lopen, is dat hier nog niet het geval. Geen Manchester United shirts, geen Nike's en soortgelijke dingen waar wij in het Westen zo'n waarde aan hechten. De stamoudsten van dit dorp hebben er bewust voor gekozen het contact met de rest van het eiland en de wereld zo min mogelijk te houden en op deze manier hun cultuur te bewaren. Deze cultuur is vastgelegd in de te gekke film Tannah. Mocht je een keer naar Vanautu gaan, dan moet je beslist deze film zien!

Vanuatu GvdW 6098

4. Yakel. Ook dit meisje woont in het dorp Yakel. Haar naam is Selin en ze is één van de sterren uit de met prijzen bekroonde film Tannah. Als je dit dorp bezoekt, zorg dan maar dat je komt met een lege geheugenkaart Tong uitsteken.

Vanuatu GvdW 6256

5. Landdiving. Misschien heb je het wel ergens een keer zien bijkomen in een documentaire op National Geographic; het landdiven op Pentecost. Om te zorgen voor een goede oogst wordt er een toren van wel 30 meter hoog gebouwd, geheel van boomstammen en bamboe. Het hele dorp loopt leeg en alle mannen en vrouwen maken muziek en zwepen de boel flink op. Mannen en kinderen klimmen erin en vanaf verschillende hoogtes springen ze met een liaan aan hun enkels geknoopt naar beneden. En niet zonder risico! Wat een bijzonder schouwspel. Hoewel het door de hoogte van de toren lastig is heel goede foto's te maken, is het wel echt uniek te noemen. En wanneer je weer thuis bent besef je pas echt wat je hier nou eigenlijk hebt gezien en meegemaakt.

Ik ben benieuwd naar welke foto jouw voorkeur uit gaat en wat je zelf het liefst een keer zou meemaken?

@Oceanië @Vanuatu #fotografie #reisfotografie #backpacken #vanuatu

5 reacties

 • Naomi

  30 september 2016 om 01:52

  Die laatste is wel echt super mooi en indrukwekkend! (de rest ook hoor!) Op dit moment wonen wij een jaar in Nieuw Zeeland en we waren van plan Fiji, Samoa oid te bezoeken maar door jullie verslagen beginnen we toch te twijfelen. We zijn nu toch zo " dicht" in de buurt dus misschien toch maar eens kijken naar Vanuatu.. Keuzes maken blijft een lastige opgave als het om reizen gaat haha..

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Naomi

   30 september 2016 om 08:23

   Wauw wauw wauw! Echt doen Naomi. Samoa is trouwens ook echt prachtig. Als je daar heen gaat, moet je echt bij S'amoana verblijven. Prachtig en relaxt!

  • gerben Naomi

   30 september 2016 om 11:50

   Dank je Naomi, leuk om te lezen! Wat een gave plek om tijdelijk te wonen! Lijkt me echt een te gekke ervaring. En de bonus is dan inderdaad dat je zo dicht bij al deze eilandengroepen zit :-). Samoa is zeker een aanrader, maar Vanuatu eerlijk gezegd nog meer. Er is zo veel te zien en doen! Het is super authentiek en gevarieerd. Persoonlijk zou ik dit duidelijk aanbevelen boven bijvoorbeeld Fiji!

   • Naomi gerben

    30 september 2016 om 12:14

    hmm jullie 2en maken het er niet makkelijker op haha.. Maar ach, dat is ook het leuke van reizen toch, wekelijks je planning aanpassen en daar stiekem super blij van worden. NZ is zeker geen verkeerde plek om een jaar te wonen, werken en in de weekenden heerlijk erop uit te gaan voor hikes etc. Ik zal me eens wat beter in Samoa en Vanuatu gaan verdiepen, en zal Wendy haar tip van slaapplek even noteren ;).

 • Minke

  30 september 2016 om 07:53

  Wauw wauw wauw niet normaal wat een gave foto's!!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Minke

   30 september 2016 om 08:24

   Ja he. Credits voor Gerben natuurlijk, maar vind ik ook hoor!

  • gerben Minke

   30 september 2016 om 11:50

   Thanks Minke :-)

 • Jeroen

  30 september 2016 om 11:14

  Die laatste is echt super! hoeveel mm zat je hier?
  Maar ook de rest is geweldig! Dit is echt een mooie serie. Van de mensen, cultuur alles. Super mooi gedaan en respect voor hoe je dit in beeld hebt weten te brengen.
  En ja een actieve vulkaan doet het altijd goed bij mij...

  Beantwoorden

  • gerben Jeroen

   30 september 2016 om 11:53

   Hey Jeroen! Ik zal even voor je na moeten kijken op hoeveel mm de foto genomen is. Ik heb namelijk nogal wat tussen lenzen gewisseld tijdens dit evenement! Het was erg lastig om het hele gebeuren spannend in beeld te brengen en tegelijkertijd alles in beeld te krijgen. De toren is namelijk behoorlijk hoog! Bij deze foto zijn het vooral de houdingen die het 'm doen wat mij betreft.

   En die vulkaan, tja......:-)

 • Sander

  30 september 2016 om 19:35

  Mooi hoor! En inderdaad de laatste foto is wel heel erg bijzonder. Hebben jullie het uitgekiend of waren jullie toevallig daar? Ik had altijd Frans Polynesië hoog op mijn lijstje staan, maar volgens mij zijn de andere eilanden veel puurder (als ik jullie verhalen zo lees). Klopt dat ook?

  Beantwoorden

  • gerben Sander

   04 oktober 2016 om 15:39

   Hoi Sander! Nee, we waren daar niet toevallig. We hebben het echt zo uitgekiend omdat dit event echt hoog op ons lijstje stond. Ik heb het vroeger al een keer op National Geographic gezien en wilde het zeker meemaken nu we er toch naartoe gingen. Ik weet de maanden niet meer exact, maar het is een maand of twee a drie per jaar. Mei, juni, juli, zoiets.
   Ik vond de andere eilanden echt veel puurder inderdaad. Frans-Polynesië heeft erg mooie eilanden, maar het is veel Westerser en staat daarom ook niet bovenaan mijn persoonlijke must-see's in deze regio.

 • Dominique || dominiquetravels.com

  02 oktober 2016 om 11:42

  Die vulkaan is super gaaf! Ik heb nog nooit een actieve vulkaan van zo dichtbij mogen meemaken (nou ja, in Costa Rica was ik in de buurt, maar door regen en mist zag ik niets). Gaaf hoor!

  Beantwoorden

  • gerben Dominique || dominiquetravels.com

   04 oktober 2016 om 15:40

   Hoi Dominique,

   Dan MOET je echt een keer naar Vanuatu :-). Wij hebben al best een aantal vulkanen gezien, maar niet één kwam er in de buurt van deze!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.