Ondernemen in dit speciale jaar: uitdagingen & keuzes

Reismeisje 20 oktober 2020

Goeree Overflakkee2

Daar gaan we weer. Een tweede lock down. Of in elk geval iets wat daar heel dichtbij in de buurt ligt. Het zat er aan te komen. Sterker, het was iets waar in de zomer al over gesproken werd. En ik denk dat we over de lijn wat te hoogmoedig werden. Te nonchalant. Het leek weer wat meer een ver van ons bed show. Tot een paar weken geleden. En nu is die bijna lock down weer een gegeven. In elk geval voor de komende 4 weken. Los van de inhoudelijke discussie en het ontbreken van bepaalde informatie, sta ik wel achter deze tijdelijke ‘’stilstand’’. Achter het maken van een keuze en daarin stelling nemen. Ik begrijp de frustratie bij ondernemers echter als geen ander. Natuurlijk. Je zult maar een bedrijf hebben, wat je met bloed, zweet en tranen hebt opgebouwd. Waar je ziel en zaligheid in zit. Waar je gezin financieel van afhankelijk is. En dan nu tot het absolute nulpunt te worden gedreven… Dat is triest. Vreselijk. Tegelijkertijd geloof ik ook dat er altijd kansen zijn. Hoe moeilijk het ook is, er zijn altijd andere wegen en manieren.

Ondernemerschap

Vorig jaar mei besloot ik de stap te wagen naar het fulltime ondernemerschap. Ik sprong in het diepe en ging er totaal vol. Een keus waar ik nog geen seconden spijt van heb gehad. Ook nu niet. Met zowel Reismeisje als Yogabubbel zit ik in sectoren, die hard geraakt worden: reizen en de organisatie van retraites en yoga events. Na de persconferentie van Mark Rutte in maart dit jaar, werden er bijvoorbeeld diezelfde week 3 opdrachten voor Reismeisje on hold gezet. En ook in de weken, maanden daarna kwamen er vanuit de reisbranche weinig opdrachten binnen. Logisch, dat begrijp ik. Voor mij is dat echter een basis, die er ineens vrijwel niet meer was. Hetzelfde gebeurde met mijn bedrijf Yogabubbel. Eind maart stond een lang weekend op Texel gepland. Een prachtige retraite bij Boutique Hotel Texel. Dat moest ik een week van tevoren annuleren. Idem voor 2 yoga events dit voorjaar. En op dat moment was er ook nog weinig perspectief op wanneer dan wél. Ik heb nooit gedacht ‘shit, was ik nu maar weer veilig in loondienst’, maar schakelen was het natuurlijk wel.

Wat kan wél?

Ik besloot dit voorjaar om dingen op te pakken, die al langer op de plank lagen. En plannen verder uit te werken, die ik eigenlijk pas in 2021 had willen onderzoeken. Voor Reismeisje betekende dat twee dingen:

1. bestaande, oude artikelen actualiseren en optimaliseren. Ik ben 7 jaar geleden met Reismeisje gestart en de blog bevat dus letterlijk ook artikelen van die 7 jaar. Nu heb ik niet de intentie om al die artikelen door te akkeren, maar wel de meest gelezen artikelen die informatie bevatten die geüpdate kan worden.

2. een e-book schrijven over mijn wereldreis. Een wens die ik al heel lang had. Omdat ik simpelweg nog steeds regelmatig vragen krijg over de wereld over reizen en ook omdat ik graag een eerste e-book wilde schrijven. Daar ga ik namelijk in de toekomst zeker meer mee doe, dus ik heb dit voorjaar gebruikt om me dat eigen te maken. Alles schrijven, laten ontwerpen, een website bouwen, betaalsysteem er in en alles wat er verder bij komt kijken. In juni lanceerde ik mijn e-book over de wereldreis. Ik ben er trots op en word superblij van de leuke reacties die ik er op ontvang Lachen!

Bekijk hier mijn e-book

Yoga 4

Met Yogabubbel had ik dit jaar willen focussen op het uitbouwen van mijn events en retraites. Dat liep dus even anders… Ook hier had ik echter een wens om online een mooie cursus te bouwen. Een eerste cursus, die me heel veel zou gaan leren over hóe je dat doet en wat daar bij komt kijken. Dit wilde ik enerzijds doen omdat ik online nóg meer mensen kan bereiken, anderzijds omdat ik vanaf de start van Yogabubbel een droom heb gehad voor een geweldig gaaf coaching programma, gebaseerd op mijn eigen transformatie. Niet vanuit theorie, maar vanuit mijn eigen praktijk. En dus besloot ik dit voorjaar te starten met de eerste stap in die richting: een online cursus bouwen. Ik koos voor het thema mindfulness, omdat dat iets is wat je, júist in deze tijd, erg kan helpen rust en balans te ervaren. Ik schreef de hele cursus, bouwde een online academie, nam de video’s op (met dank aan Maurice!), de yoga-, meditatie- en ademhalingslessen en daar ging ik live Lachen! Ook hier ben ik ongelofelijk blij mee. Het heeft me zó onwijs veel geleerd! En ondertussen zijn er al veel deelnemers en heeft het me inderdaad het zetje gegeven naar mijn transformatie programma, dat nu echt vorm krijgt.

Bekijk hier mijn cursus Mindfulness

De komende maanden

Zo zie je maar dat een jaar echt compleet anders kan verlopen! Op allerlei fronten. Het is niet altijd makkelijk (geweest), maar over de lijn ben ik ontzettend blij en dankbaar dat ik heb kunnen doen wat ik heb gedaan. In september heb ik zelfs weer twee yoga events kunnen organiseren en eind november staan er weer twee gepland. Natuurlijk met veel minder deelnemers en aanpassingen, maar superfijn dat het weer kan op deze manier! Voor de rest van het jaar ligt mijn focus op het verder actualiseren en optimaliseren van oude artikelen op Reismeisje. Voor als al dat reizen straks weer kan. En daarnaast mijn transformatie programma. Halverwege januari start ik met een pilotgroep. November gaan we alle content opnemen en ik zit nu midden in het schrijfproces. Het is een hele kluif en het mooiste wat ik me kan bedenken! Daarover later meer. Mocht je interesse hebben om deel te nemen aan de pilotgroep en/of meer willen weten qua inhoud, kun je me uiteraard altijd hier even mailen.

Voor nu wens ik je gezondheid toe. Gezondheid, rust en positiviteit. Pas op jezelf én elkaar! Liefs

#reismeisje #yogabubbel #ondernemerschap #persoonlijk

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.