Beginnen met hardlopen

Reismeisje 17 december 2013

Beginnen met hardlopen

Goed nieuws! Die gekke beenblessure van mij begint eindelijk beter te worden. Ik ben er nog niet, maar mijn marathon schema begint ook pas over 4 weken. Al dat gesjor aan gewichten en vooral het sterker maken van mijn core beginnen eindelijk vruchten af te werpen. Fijn, fijn! Ik kan in elk geval niet wachten om weer lekker buiten te kunnen rennen. Om me heen zijn mensen daar soms wel eens verbaasd over; vind je dat geren nou echt zo lekker?! Eigenlijk wel ja ;-). Maar natuurlijk kan ik me best voorstellen dat dat niet voor iedereen geldt en dus zet ik hier wat tips op een rijtje om succesvol met hardlopen te beginnen.


Gebruik een schema.

Klinkt misschien wat suf, maar een schema is echt de beste basis als je een beginnende hardloper bent. Je kunt natuurlijk gewoon van start gaan en wel zien, maar als rennen niet echt in je bloed zit, is de kans groot dat je dit niet zo maar vol gaat houden ;-). De eerste weken lukt het misschien nog, maar daarna komt er geheid een moment dat de klad er in komt. De oplossing: rennen volgens een schema. Afhankelijk van wat je doel is en je eventuele basisconditie kun je tal van hardloop schema’s op internet vinden. Naast wat structuur is er trouwens nog een reden om voor een schema te kiezen: je zult sneller vooruitgang boeken. En daar wordt hardlopen dan ineens een stuk leuker van ;-).

Gebruik goed materiaal.

Je hoeft echt niet in een überhippe outfit met dito schoenen de straat op te gaan. Loop vooral in wat je lekker vindt zitten. Belangrijk is echter wel dat je schoenen en kleding gewoon van goed materiaal zijn. Dus: waterafstotend, lekker ademend en je shoes bij voorkeur afgestemd op jouw manier van rennen. Bij de betere sportzaak kun je al goede schoenen aan laten meten en dat hoeft echt geen rib uit je lijf te zijn. Je zult er echt je voordeel mee doen! Zelf zweer ik bij Ascics qua schoenen en Nike Dry Fit qua kleding.

Goede playlist & Runkeeper.

Word je soms ook gek van die nutteloze statusupdates ‘Pietje completed a 5 km run’? Djiezzz, echt niet interessant ;-). Maar rennen met een app als Runkeeper kan wel heel motiverend zijn. Zeker als je dit wat vaker doet en ineens ook in de cijfertjes ziet dat je sneller bent gaan rennen of het langer vol kunt houden. Een goede playlist helpt daar ook wel bij. Ik ren altijd met mijn smartphone inclusief Runkeeper én mijn persoonlijke Dance-Smash-Running-Playlist.

Schrijf je in voor een wedstrijd.

Misschien niet het eerste waar je aan denkt als je begint met hardlopen, maar een wedstrijd kan echt als een soort stok achter de deur werken. Kun je nog niet zo ver lopen? Er zijn genoeg 5 km wedstrijden, dus schrijf je dan voor die afstand in. Het is een mooi doel om naar toe te werken en geheid dat je trots bent als ’t je is gelukt. En dat werkt dan weer lekker motiverend.

Go, go, go.

Uiteindelijk komt het daar echt op neer; gewoon gáán. Iedereen weet dat sporten goed voor je is en dat je je er na afloop vaak fitter door voelt. En toch is ’t soms een uitdaging de deur achter je dicht te trekken…Cut the crap ;-) en ga!! Je kunt heus wel eens een training over slaan, maar houdt jezelf niet voor de gek.  

En, krijg je al zin om van start te gaan?

 

#marathon #Sporty #Sporten #hardlopen #rennen

3 reacties

 • Debby

  17 december 2013 om 15:06

  Die hard! Knap hoor, ik ben alweer een hele poos gestopt :')

  Beantwoorden

  • Reismeisje Debby

   17 december 2013 om 18:35

   Thanks ;-). Komt vanzelf weer toch? En jij hebt nu wel wat anders te doen ;-)!

   Beantwoorden

 • Rianne

  17 december 2013 om 19:06

  Ik wil echt al heel lang gaan hardlopen, maar ik blijf het steeds maar uitstellen. Ik vind vooral de tip op je in te schrijven voor een wedstrijd een goede, zo moet je wel en heb je iets om naar toe te werken!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Rianne

   18 december 2013 om 07:50

   Doen doen doen!

   Beantwoorden

 • Laurens T

  18 december 2013 om 15:09

  Goede tips. En yes weer zin in!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Laurens T

   18 december 2013 om 15:10

   Goed zo ;-)!

   Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.