Welk type hardloper ben jij?

Reismeisje 24 december 2013

Hardlooptype

Ooit van pronatie gehoord? Het klinkt misschien als een mooi, nutteloos woord voor galgje, maar als je regelmatig hardloopt is het toch niet verkeerd je hier in te verdiepen. Pronatie is eigenlijk niets anders dan de manier waarop je je voet neer zet en afwikkelt als je hardloopt (of wandelt). Dit is bij iedereen anders en helpt je lichaam de schokken op te vangen. Op zich helemaal prima dus, maar wist je dat je loopprestaties flink kunnen verbeteren als je je hardloopschoenen op jouw pronatie aan past? In basis zijn er drie typen van pronatie en maken merken als Ascics en Mizuno hier ook speciale schoenen voor. Ben je benieuwd welk type jij bent? Ik zal hieronder zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen hoe je daar achter kunt komen :-). Pak in elk geval vast je hardloopschoenen er bij!

Neutrale loper. Ik behoor zelf tot deze categorie :-). Neutrale lopers hebben het eigenlijk het makkelijkste, want je kunt vrijwel alle typen schoenen aan. Je bent een neutrale loper als de zolen van je hardloopschoenen in een soort S patroontje van je hiel naar je grote teen afgesleten zijn. Hm, dat klinkt nog niet zo makkelijk hè. Het gaat er om dat als er slijtage te zien is, dit meer aan de buitenzijde van je hiel zit, midden onder je voet en richting je grote teen. Ondanks dat neutrale lopers het dus relatief makkelijk hebben qua schoenen, heb je wel degelijk een speciaal aanbod neutrale hardloopshoes. Zo loop ik zelf bijvoorbeeld op Ascics GEL-NIMBUS; een superfijne schoen die veel demping geeft verspreid over de voetzool.

Onderpronatie. Hardlopers met onderpronatie wikkelen hun voet veel op de buitenzijde af. Hierdoor krijgt het onderbeen extra schokken te verduren en ben je gevoeliger voor overbelasting en blessures. Je ben een onderpronerende loper als de zool van je hardloopschoen vooral aan de buitenkant is versleten. Het gaat niet om enorme slijtplekken, soms moet je goed kijken. Maar als je een duidelijke patroon aan de buitenzijde ziet, val je heel waarschijnlijk in deze categorie. Belangrijk is dan dat je schoenen hebt met extra veel demping. Een voorbeeld zijn de Ascics GEL-CUMULUS.

Overpronatie. Dit is de minst te benijden groep :-(. Bij overpronatie kantel je je voet eigenlijk te ver naar binnen, waardoor je een soort X-been loopje kunt hebben. Dit laatste is nog niet zo erg, maar het belast met name je knieën behoorlijk, omdat de belasting volledig op de binnenzijde van je voet terecht komt en de boel destabiliseert. Je voelt ‘m aan komen: overpronatie herken je aan slijtageplekken aan de binnenzijde van je hardloopschoen. Het is verstandig om in dit geval te kiezen voor een schoen die je hele voet ondersteunt, bijvoorbeeld Ascics GEL-EVOLUTION.

Welk type hardloper je ook bent, laat altijd schoenen aanmeten die bij jouw lichaam en looptechniek passen. Een goede schoen hangt natuurlijk van meer dingen af dan pronatie alleen. Laat je niet afschrikken omdat je denkt dat je meteen diep in de buidel moet tasten. Rond €80-100 heb je echt al een heel goede schoen te pakken. Laatste tip: ga langs een sportzaak en neem je oude schoenen mee. Dan kunnen ze meteen zien wat voor loper je bent.

Wat denk jij; welk type loper ben jij?

 

#hardlopen #hardloopschoenen

2 reacties

 • Review Ascics Gel Cumulus schoenen | Reismeisje

  11 januari 2014 om 15:54

  […] op Ascics schoenen, dus wat dat betreft was de keuze snel gemaakt . Laatst schreef ik een artikeltje over pronatie en het type schoen dat daar bij past. Ik ben zelf een ‘neutrale’ loper en kwam zo al snel uit […]

  Beantwoorden

 • Running favorites | Reismeisje

  15 februari 2014 om 12:57

  […] variant is afgestemd op neutrale lopers. Wil je weten wat voor type loper jij bent? Lees dan dit artikel over pronatie. Ik ben in elk geval superblij met mijn nieuwe […]

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.