10x tips voor startende bloggers

Reismeisje 20 maart 2016

Bloggen tips

Meerdere keren per week krijg ik berichtjes van mensen die graag met bloggen willen beginnen, maar niet goed weten hoe. Of waar ze moeten beginnen. Of hoe ze er zo snel mogelijk geld mee kunnen verdienen…Tja. Ik beantwoord zo veel mogelijk mailtjes persoonlijk, maar het leek me leuk hier ook eens een artikel over te schrijven. Zelf ben ik immers in 3 jaar tijd ook door schade en schande wijzer geworden Tong uitsteken. Vandaag dus 10 praktische tips voor startende bloggers!

1. Kies een onderwerp dat bij je past. Misschien wel het allerbelangrijkste. Begin niet een blog omdat je simpelweg graag een blog wilt hebben, maar start er mee omdat je een passie voor iets hebt en dat graag met anderen wilt delen. Zonder die passie heb je uiteindelijk weinig te vertellen en houd je het bovendien niet lang vol.

2. Forget about the money. Je wilt niet weten hoe vaak ik de vraag krijg: ‘hoe kan ik zo snel mogelijk geld verdienen met mijn blog?’. Vergeet het maar. Echt. Begin nooit met een blog met geld als drijfveer. Sowieso omdat verreweg de meeste bloggers er vrijwel niets mee verdienen en het erg lang duurt voor je een eerste aanvraag binnen zult krijgen, maar bovenal omdat enkel geld als motivatie nooit goede inhoud oplevert.

3. Kies voor Wordpress. Hoewel ik zelf ondertussen juist van Wordpress ben afgestapt, zou ik absoluut aanraden met dat CMS te starten. Het is een geweldige basis, met duizenden gave plug inns, wat zeker voor de eerste 2 jaar meer dan genoeg speelruimte biedt. En het belangrijkste: Wordpress is echt voor dummies. Megasimpel in het gebruik!

Bloggen tips structuur

4. Creëer een structuur. Als je op een gegeven moment lekker aan het bloggen bent, zal je vanzelf merken dat er vaste lezers zijn. Superleuk! Voor hen is het belangrijk dat je een bepaalde structuur in je blog krijgt qua updates. Dus beter niet de ene week 3 nieuwe blogposts en de andere week elke dag, maar bijvoorbeeld steady om de dag. Op die manier weten mensen wat ze kunnen verwachten.

5. Werk samen! In het begin kan het erg zinvol zijn samen te werken met andere bloggers die over hetzelfde thema bloggen als jij. Door bijvoorbeeld gastblogs over en weer te schrijven of gebruik te maken van elkaars social media kanalen. Op die manier krijgt jouw blog aandacht in een ander, maar evengoed relevant netwerk en kun je weer een beetje groeien.

6. Houd je statistieken bij. Halleluja voor Google Analytics Lachen. Dat kan echt alles meten en zo diep gaan met cijfers als je wilt. Zorg dus dat je Google Analytics vanaf het begin af aan hebt geïnstalleerd, zodat je goed het verloop vanaf het begin kunt zien. Bovendien kun je op die manier ook goed zien welke artikelen goed gelezen worden en wat je volgers wellicht minder interessant vonden.

7. Betrek je lezers bij wat je doet. Als je op een gegeven moment wat gegroeid bent in je aantallen bezoekers, is het goed om je lezers te betrekken bij wat je doet. Vraag ze wat ze van iets vinden, houd eens een onderzoekje of gooi er een stelling in via Twitter. Op die manier blijf je aangesloten bij wat je lezers belangrijk vinden. Bovendien, je blog bestaat en groeit dankzij hen!

Bloggen tips social

8. Gebruik social media, maar niet te gek. Social media kunnen heel goed helpen bij het doen groeien van je bereik. Ik zou ook zeker aanraden daar al op tijd mee te starten. Maak het alleen niet te gek. Je hoeft echt niet op Facebook EN Twitter EN Instagram EN Pinterest EN Snapchat 24/7 aanwezig te zijn. Dan word je gillend gek Tong uitsteken. Kies gericht een aantal social media kanalen uit die bij je doelgroep en jou passen.

9. Blijf creatief. Voor een goed lopend blog is het belangrijk dat je origineel en creatief blijft. Niet elke post hoeft een schot in de roos te zijn, maar al 10x herkauwde verhalen zijn ook echt niet echt de bedoeling. Af en toe inspiratie op doen op andere blogs kan best, maar doe er vervolgens echt je eigen ding mee. En merk je dat je niet zo veel creativiteit meer hebt? Post dan gewoon wat minder, maar dat wat je post is de max. Prima!

10. Vallen en opstaan. Wil je al langere tijd een blog starten over je grootste passie? Doe het dan gewoon! Natuurlijk zullen veel dingen niet meteen goed gaan en zal je 10x tegen een uitdaging aan lopen, maar who cares? Langzamerhand ontdek en leer je van alles en zal je blog steeds sterker worden. Ik leer echt nog dagelijks van alles over bloggen en Reismeisje. Dat is juist het leuke Onbeslist. Gewoon doen dus!

Dat zijn mijn 10 tips voor beginnende bloggers. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Heb jij misschien nog een handige tip of wil je juist graag een blog starten, maar loop je tegen dingen aan? Vertel!

#bloggen #reisblog #blogtips

10 reacties

 • Linda | travellersoftheworld

  20 maart 2016 om 00:29

  Goede tips :) Hier kan ik wat mee! Wij zijn ook net een blog begonnen en nu nog heel erg bezig met het vormgeven van de site zelf, maar het schrijven en het bezig zijn met de site vind ik nu al erg leuk :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Linda | travellersoftheworld

   20 maart 2016 om 01:39

   Leuk om te horen Linda :-). En dat is het allerbeste vertrekpunt; dat je gewoon lekker bezig bent met je grote passie. Veel succes!!

 • Julia | thegreentraveller.nl

  20 maart 2016 om 07:22

  Goede tips, dankjewel! Google analytics en social media moet ik binnenkort maar eens wat meer mee doen! En ik merk inderdaad dat het erg helpt om over je passie te schrijven. Had eerst een ander soort blog maar daar was ik binnen de kortste keren klaar mee, haha.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Julia | thegreentraveller.nl

   20 maart 2016 om 13:12

   ;-) Ja, dat ontdek je snel genoeg he. Als het je moeite kost er steeds mee bezig te gaan, weet je genoeg. Veel succes!

 • Erik

  20 maart 2016 om 09:08

  Wordpress is inderdaad een goede om mee te starten, maar ik ben toch even nieuwsgierig. Waar ben je op overgestapt?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Erik

   20 maart 2016 om 13:13

   Op een custommade CMS, wat werkt o.b.v. Silverstripe. Ik kreeg steeds meer wensen waarmee ik met Wordpress tegen beperkingen aan liep. Dus toen Reismeisje echt wat groter werd, ben ik samen met een online bureau van scratch af aan naar mijn blog gaan kijken.

 • Emma - Travelhotspots.nl

  20 maart 2016 om 10:31

  Handige tips en zeker nummer 10 is helemaal waar. Ik ben eind vorig jaar begonnen met mijn blog maar ik heb sindsdien heel wat valkuilen gezien. Dit kwam mede doordat ik alles via Youtube moest uitvogelen. En toch een verkeerde webhosting had gekozen, thema's die niet werkte etc. Maar als ik daar op terugkijk heb ik zoveel geleerd. En ben ik op dit moment erg blij met mijn blog. Dus nu is het eindelijk tijd om goede, leuk en informatieve artikelen te schrijven. Dus mijn tip: blijf doorzetten ook al is het in het begin (vaak) moeilijk, uiteindelijk kom je er wel! Bijna alles waar je nieuw aan begint kost tijd, dus ook een blog starten!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Emma - Travelhotspots.nl

   20 maart 2016 om 13:14

   Klinkt helemaal leuk Emma en oh zo waar. Heel veel succes en plezier!

 • Stefanie

  20 maart 2016 om 17:49

  leuk artikel :)

  Beantwoorden

 • Gwen

  06 april 2016 om 22:11

  Super leuk artikel en handige tips :)

  Ik ben sinds een paar weken begonnen met een blog, voornamelijk om mijn familie en vrienden op de hoogte te houden van mijn reizen en wereldreis die volgend jaar op de planning staat! Je hebt trouwens ook het top tips voor het voorbereiden van een wereldreis, dankje :)!

  Beantwoorden

 • Annedien

  13 april 2016 om 11:09

  Thanks voor de handige tips! Twee vragen n.a.v. de blog: Via welk kanaal komen de meeste bezoekers op jouw website terecht (direct, google, FB, Instagram)? Wat is de top 3? En maak jij op FB gebruik van een bedrijfspagina? Alvast bedankt!

  Beantwoorden

 • Iris

  09 mei 2016 om 15:36

  Hi!

  Wat een leuk artikel, mijn vriend en ik willen ook heel graag een reisblog beginnen. We zijn ons nu aan het orienteren op welke webhosting we moeten kiezen voor wordpress. Welke gebruikte jij? Wij twijfelen nu tussen Xelmedia en Siteground.

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden

 • Mr FOB @ financieelonafhankelijkblog.nl

  19 oktober 2016 om 14:21

  Goede tips waarvan ik een aantal kan beamen uit eigen ervaring. Extra tip: ga meteen voor een zelf gehoste site. Hoeft helemaal niet duur te zijn, je bent vrijer in het inrichten van je site en dan heb je een helpdesk voor technische vragen.

  Beantwoorden

 • mytraveljourney

  02 augustus 2017 om 21:02

  leuke blog en goeie tips. Ben net pas begonnen dus ik kan het goed gebruiken.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.