Hoe verdien je geld met bloggen over reizen?

Reismeisje 23 december 2015

Reisbloggen geld

Wekelijks krijg ik verschillende mailtjes, berichtjes op Facebook en verzoekjes via Twitter over het starten van een reisblog. En dan meer specifiek: hoe je geld kunt verdienen met bloggen over reizen…Ik beantwoord elke vraag, maar eerlijk gezegd wordt het langzamerhand een halve dagtaak Knipogen. En dus leek het me een goed idee eens een heel artikel te wijden aan manieren waarop je geld kunt verdienen met (reis-)bloggen. Vooropgesteld dat dit nooit de insteek moet zijn als je wilt starten met bloggen. Echt niet. Het lijkt misschien heel aanlokkelijk en ‘makkelijk’ om met een beetje bloggen je geld te verdienen, maar er komt echt veel meer bij kijken dan je denkt. En een heel lange adem. Dat houd je alleen vol als je het doet vanuit passie en liefde voor het thema waar je over blogt. Maar goed. Nu is het tijd voor de tips Lachen.

Plaatsen van affiliate linkjes. Één van de meest voorkomende en ook makkelijke manieren om geld te verdienen met je blog, is door te werken met affiliate links. Stel, je schrijft een artikel over je favoriete bergschoenen die je bij Bever hebt gekocht. Dan kun je in dat artikel een linkje plaatsen naar de betreffende bergschoenen in de webshop van Bever. Handig voor je lezers, passend bij het artikel en als je werkt met een affiliate programma kun je er dus geld mee verdienen. Het is voor elk product anders, maar meestal krijg je een bepaald percentage over de verkochte bergschoenen die aan jouw blog te linken zijn. Begrijp je het nog Knipogen? De meest voor de hand liggende affiliate partijen met duizenden klanten en merken in hun portfolio zijn Trade Tracker en Zanox.

Banners plaatsen. Banners. Tja. Ik ben er eerlijk gezegd niet zo’n fan van. Op heel veel websites zie je links, rechts en tussen artikelen in banners staan, die je irritant tegemoet knipperen. Meestal haak ik zelf dan al snel af. Laat staan dat ik op een banner klik…Het neemt echter niet weg dat het plaatsen van banners wel een manier is om geld te verdienen met je blog. Meestal wordt er afgerekend per klik of wederom een percentage over het verkochte product. Er zijn veel verschillende partijen die dit aanbieden, waaronder Trade Tracker, Zanox, Ad Sense en Adfactor.

Advertorials schrijven. Dit is wat mij betreft één van de mooiste en meest authentieke manieren om geld te verdienen met je blog. Mits je het uiteraard op redactionele basis doet, lees: je schrijft het betreffende artikel helemaal zelf en bij voorkeur op basis van je eigen ervaringen. Als je blog groeit qua bezoekersaantallen, zal je vanzelf meer en meer voor advertorials worden benaderd. Organisaties proberen dit veelal te sturen richting een standaard artikel, maar weet dat je daar echt zelf de regie in kunt hebben. Ik plaats bijvoorbeeld nooit content van derden en schrijf advertorials ook alleen als ik zelf van A tot Z beet kan pakken. Anders is het voor mij onvoldoende authentiek en past het niet bij wat ik met Reismeisje graag uit wil stralen. Tip: pak geen opdrachten aan waar je diep van binnen niet achter staat. Dat ondermijnt de authenticiteit van je blog volledig…

Posten via social media. Als je wat serieuzer gaat bloggen, zal je vanzelf merken dat een bereik via social media je blog kan versterken. Er ontstaat zo een soort netwerk van mensen die regelmatig met nieuwe content op jouw blog worden geconfronteerd en dat versterkt de betrokkenheid. Net als bij een blog geldt ook voor social media: zodra je groeit in bereik, zullen organisaties je weten te vinden Knipogen. Denk aan posts via Instagram, Twitter en Facebook over bepaalde campagnes bijvoorbeeld. Je krijgt dan betaalt per post en afhankelijk van je totale bereik. Een heel fijne manier om geld te verdienen met blog gerelateerde activiteiten, maar onthoudt dat ook hier echt geldt: doe geen dingen waar je niet achter staat. Ga niet roepen dat je volgers een backpack van merk X moeten kopen, terwijl jij het eigenlijk rubish vindt. Respectloos en niet eerlijk naar je volgers en het ondermijnt de kwaliteit van je blog.

Indirect geld verdienen. Er is ook nog zoiets als ‘indirect’ geld verdienen in de vorm van gesponsorde spulletjes, accommodaties en persreizen. Je verdient er weliswaar geen harde euro’s mee, maar het kan je wel geld besparen. Zodra je blog begint te groeien, zullen organisaties je hier vanzelf voor weten te vinden. Ook is het handig om je in te schrijven op perslijsten van reis gerelateerde PR bureaus. Google maar eens, dan vind je er zo een aantal. Op die manier blijf je op de hoogte van allerlei reis ontwikkelingen en zit je dicht bij het vuur.

Dat zijn de voornaamste manieren waarop je geld kunt verdienen met bloggen over reizen. Natuurlijk zijn er nog veel meer opties, maar die zijn allemaal wat complexer en zeker de eerste jaren nog niet heel relevant. Ik hoop dat je hier iets aan hebt en dat je bovenal  blogt (of gaat bloggen) omdat je het gewoon superleuk vindt om te doen. Ik besteed gemiddeld zo’n 20-30 uur per week aan Reismeisje en geloof me: er zit heel veel meer tijd in gedurende de afgelopen jaren dan ik er tot nu toe mee verdien Knipogen. En dat is prima, want het is echt mijn passie, maar voor het geld hoef je in eerste instantie dus niet te beginnen. Heb jij ook een eigen blog en wat is jouw ervaring hiermee? Of wil je misschien graag een blog gaan starten?

#bloggen #reisblog #blogtips

12 reacties

 • Melissa Oldersma

  23 december 2015 om 03:03

  Ik denk erover om een reisblog te starten. Heb al meerdere artikelen geschreven, ik kan alleen nog geen naam bedenken, en daar begint het toch echt bij. Zodra ik die heb kan ik lekker beginnen!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Melissa Oldersma

   23 december 2015 om 14:07

   Leuk te horen Melissa. Veel succes en ga er voor!

 • Tjapke | Tjapke Op Reis

  23 december 2015 om 08:06

  Wat een interessant artikel, daar was ik toch wel eens benieuwd naar! Ik ben deze zomer gestart met een reisblog: Tjapke Op Reis! Ik doe het ook gewoon omdat het een passie is, zeker niet om geld mee te verdienen (al is dat natuurlijk mooi meegenomen). Ik ben ook helemaal geen fan van banners met reclame, die geven je site volgens mij een minder professioneel uiterlijk. Ik hou het liefst allemaal sober. Voorlopig heb ik nog niet zo heel veel lezers, maar ik ben dan ook nog maar enkele maanden bezig ;) Ik zie wel wat de toekomst me brengt en blijf gewoon bloggen over mijn passies of ik er nu iets mee verdien of niet! :)
  Groetjes!
  Tjapke

  Beantwoorden

  • Reismeisje Tjapke | Tjapke Op Reis

   23 december 2015 om 14:08

   That's the spirit Tjapke :-)! Superleuk om te horen! Veel succes.

 • Minke Wink

  23 december 2015 om 08:12

  Hey reismeisje! Ik lees je blogs altijd graag! Ik ben zelf ook net met een reisblog begonnen uit passie en liefde voor schrijven, fotograferen en reizen. Die combinatie vind ik geweldig en ik hoef er geen geld mee te verdienen. Het lijkt me geweldig als ik later een baan kan vinden waarbij ik met deze combinatie van reizen, schrijven en fotograferen kan werken. Ik ben nog lang niet uitgereisd ;) check www.travelwink.nl als je het leuk vind :) Groetjes Minke

  Beantwoorden

  • Reismeisje Minke Wink

   23 december 2015 om 14:08

   Dank voor je leuke reactie Minke. Ga er lekker mee door en wie weet waar je uit komt! Veel succes!

 • Elsemiek

  23 december 2015 om 08:24

  Hè daar! Leuk en informatief artikel. Ik vind het belangrijk dat je zo benadrukt dat geld niet de boventoon moet voeren. Ik lees met heel veel plezier veel reisblogs, maar de vraag die mij vaak bezig houd is hoe al die Bloggers naast hun vaste werk toch zo vaak weg kunnen naar vaak verre (dure) landen. Dat spaarpotje en die vakantiedagen zijn toch ook een keer op? Ik hoor graag jullie tips :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Elsemiek

   23 december 2015 om 14:10

   Thanks Elsemiek. Tja. Ik weet niet hoe het bij andere bloggers is, maar bij ons ligt het wel echt aan de manier van reizen. Over het algemeen reizen we basic en regelen we alles zelf, met de rugzak op. Dan kun je echt heel veel geld besparen en veel voor je geld doen.

  • Jitske Elsemiek

   30 juni 2016 om 10:27

   Hey. Dat vraag ik me inderdaad ook af. Ik heb net een tussenjaar achter de rug en veel gereisd..maar kan dat niet m'n hele leven doen (tenminste kan wel...maar ik verkies dan stabiliteit van een vast inkomen boven een travelersbestaan). Ben net begonnen met bloggen en heb er wel flink wat artikelen opstaan over mijn reizen...maar lijkt me lastig want kan nu misschien max. 3x per jaar reizen en zo weinig posts per jaar is weer te weinig om ook op gang te komen qua naam... en bloggen over iets waar ik zelf niet geweest ben vind ik veel minder leuk. Als je het fulltime betaald zou kunnen doen, en het dus echt je werk is, dat zou natuurlijk perfect zijn. Maar qua naam ben je natuurlijk niet gelijk bekend..dus hoe kom je daar dan. Ga deze blog ook goed bekijken daarvoor ;-) Qua tip voor jou, het kan inderdaad goedkoop. Denk aan Couchsurfing en ik heb een leuke ervaring gehad met Workaway. Bedankt Reismeisje ook voor de tips.

 • Daphne | food & flip flops

  23 december 2015 om 09:03

  Wat een leuk artikel! En leerzaam. Vooral over die persreizen, ik vroeg me vaak af hoe je op deze lijsten terecht kwam. Soms zie ik ineens veel twitteraars op persreis gaan. Dat lijkt me ook top! Dank je wel voor de tip.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Daphne | food & flip flops

   23 december 2015 om 14:11

   Graag gedaan ;-). Schrijf je echt in voor die perslijsten, dat helpt. Ze zullen sowieso nog wel een ondergrens hanteren in aantal bezoekers op je blog, maar door die perslijsten zit je iig dicht bij het vuur.

 • Leoni - Justtravelme

  23 december 2015 om 10:05

  Bedankt voor de tips. Ik ben nog maar net een maand bezig met mijn reisblog (justtravelme) en verdien dus ook maar een paar cent per dag. Helemaal niet erg, omdat ik het vooral doe omdat ik schrijven en reizen leuk vind. Mijn doel is dus ook in eerste instantie niet om eraan te verdienen, maar dit is altijd een leuke bijkomstigheid.
  Persreizen zijn voor mij erg ver weg, maar wat vind jij daarvan? Het is heel anders dan op vakantie gaan, maar is het de moeite waard?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Leoni - Justtravelme

   23 december 2015 om 14:13

   Leuk te horen Leonie! Persreizen zijn altijd een cadeautje vind ik, maar het is zeker geen vakantie inderdaad. Programma's zitten vaak overvol, je reist georganiseerd met een groepje en je bent constant met social media bezig wat vaak een onderdeel van de opdracht is. Je zult mij niet horen klagen, maar ik ga zeker niet met elke persreis mee die we krijgen aangeboden. Het moet echt een heel leuke bestemming zijn en/of iets toevoegen voor Reismeisje, anders ontdek ik de wereld liever zelf ;-).

 • Timo Reijnen

  23 december 2015 om 17:04

  Sinds kort ook een blog begonnen (TimoZoekt) over mijn verhalen en mijn ervaringen in het buitenland. Het gaat echter niet om geld, maar om het verspreiden van je verhaal. Mocht dit gewaardeerd worden door mensen en dit kan geld opleveren dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. We zullen zien wat de toekomst brengt.

  Beantwoorden

 • Marcella

  23 december 2015 om 20:48

  Leuk om te lezen Wendy! Ik word steeds vaker gevonden door bedrijven voor een advertorial en ik heb ook al wat uitnodigingen voor reisjes gehad. Erg leuk om zo weer inspiratie op te doen om weer fijn over te kunnen schrijven!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marcella

   24 december 2015 om 15:20

   Superleuk Marcella :-). Jij bent ook al zo lang superleuk aan het bloggen!!

 • Daphne | LiveTheLifeYouLove

  23 december 2015 om 22:52

  Leuk artikel Wendy! Nu mijn blog wat meer aan het groeien is word ik ook steeds meer gevonden door bedrijven en heb ik de eerste persreizen al gemaakt en hoop ik er in 2016 ook nog wat te maken ;) Maar wat je zegt klopt; je steekt er veel tijd in en het moet echt niets zijn wat je leuk vindt en het niet doen voor het geld! Hoewel het natuurlijk altijd leuk meegenomen is ;) haha

  Beantwoorden

  • Reismeisje Daphne | LiveTheLifeYouLove

   24 december 2015 om 15:22

   Tuurlijk. En laten we eerlijk zijn; veel van ons zouden het supergraag als baan willen hebben ;-). Maar inderdaad, het moet echt je passie zijn. Dan komen dingen vanzelf. Ga lekker zo door zou ik zeggen!

 • Max vermeulen

  24 december 2015 om 01:16

  Ik ben pas begonnen met bloggen. In eerste instantie voor vrienden die telkens vroegen hoe ik zo goedkoop tickets op de kop tikte, maar nu wat algemener hoe je goedkoper kan reizen. Het is echter lastig om niet te algemeen te gaan schrijven. Mocht je het leuk vinden kijk dan eens op mijn blog: maximaalopreis.blogspot.nl

  Groetjes!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Max vermeulen

   24 december 2015 om 15:24

   Aha. Volg gewoon je hart en schrijf waarover je graag wilt schrijven. En houd vol, dan komt de rest vanzelf.

 • Shirley | Wijhoudenvanreizen.nl

  03 januari 2016 om 10:41

  Leuk en interessant artikel. Ik lees in de reacties ook een hoop starters in blogland, ik behoor ook tot de newbies :)
  Ik hou me nog helemaal niet bezig met geld verdienen, ik vind het momenteel nog een hele opgave om genoeg artikelen te produceren naast een fulltime baan. Er zit veel content in mijn hoofd maar op papier krijgen is zo makkelijk nog niet, in een leuk, lekker leesbaar stuk. Veel blijven schrijven, dan gaat dat vast steeds wat makkelijker :) Ik denk dat het volhouden nog het moeilijkste is, dit lukt alleen als je er plezier in hebt en niet als je drijfveer geld is. Dan kun je beter een goed betaalde baan zoeken ;) Maar de tips zijn zeker handig voor later! :)

  Beantwoorden

 • mytraveljourney

  02 augustus 2017 om 20:40

  Wat een leuk blog veel informatie. Ik ben pas begonnen met bloggen vindt het heel leuk om andere mensen te inspireren.
  Ik volg je blog met plezier.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.