Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Turkije

Turkije is een groot land. Je zult er daarom ook niet raar van te staan kijken dat dit land niet te vangen is in één klimaattabel. Daarom hebben we onderscheid gemaakt tussen Noordwest-Turkije en Zuid-Turkije.

 

De beste reistijd voor de Noordwest-Turkije is van maart tot en met oktober. De temperaturen zijn aangenaam en er valt weinig neerslag. Alleen de maanden juli en augustus kunnen wat warmer zijn. Ook buiten deze maanden om kun je prima reizen in Turkije, alleen heb je dan kans op iets minder mooi weer.

 

De beste reistijd voor Zuid-Turkije is van april tot en met juli en september en oktober. In de maanden juli en augustus loopt de temperatuur  behoorlijk op, om die reden worden deze maanden niet aangeraden. Gedurende de rest van het jaar is de temperatuur over het algemeen eigenlijk best goed, alleen heb je meer kan op neerslag.

Noordwest-Turkije

Zuid-Turkije

Reisadvies

Voor Turkije geldt over het algemeen een positief reisadvies. In verreweg het grootste deel van het land kun je prima reizen zonder je de minste zorgen te maken. Toch zijn er ook een aantal gebieden waar dat niet het geval is. Ik heb het dan met name over het grensgebied met Syrië, inclusief de regio Gaziantep en de Turks-Iraakse grens. In het zuiden van het land is er nog wel eens het een of ander aan de hand met de Koerdische PKK en dan ook in de steden Van en Diyarbakir. Aangezien de veiligheidssituatie mogelijk kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Turkije te checken.

Visa zaken

Voor Turkije heb je als Nederlander een visum nodig. Sinds 1 november 2014 is het niet langer mogelijk een visa-on-arrival aan te vragen. Je moet dit nu vooraf online aanvragen. Je kunt dit doen via een visumbureau of rechtstreeks.

Inentingen

De volgende vaccinaties worden aangeraden: DTP en Hepatitis A. Aangezien de gezondheidssituatie kan veranderen, doe je er goed aan een aantal weken voor vertrek de meest actuele vaccinaties voor Turkije te checken.

Feestdagen & festivals

3 januari Id-ul-Maulid (geboortedag Mohammed)
23 april Feest van de Kinderen
19 mei Jeugd en sportdag (Herdenking Ataturk)
18 juni tot en met 17 juli Ramadan
18 tot en met 20 juli Id-al-Fitr (Suikerfeest)
30 augustus Dag van de Overwinning
21 tot en met 26 september Id-ul-Hadj (Bedevaart naar Mekka)
23 tot en met 26 september Eid-al-Adha (Offerfeest)
29 oktober Dag van de Republiek

Vliegtickets

Vliegen naar Istanbul kan rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol. De vliegtijd bedraagt dan ongeveer 3.5 uur. Een retour ticket boek je vanaf €70 per persoon via WTC of vanaf Eindhoven met Transavia

Dagbudget

De meeste mensen reizen naar Turkije op een all-inclusive pakket. Die zijn doorgaans erg goedkoop. Maar deze Turkse badplaatsen in het zuiden van het land, zijn ook dé toeristische trekpleisters van het land en dus een stuk duurder. Natuurlijk is Istanbul ook geen goedkope stad, maar een reis door Midden-, Noord- of Oost-Turkije hoeft alles behalve duur te zijn. Reken over het algemeen op een gemiddelde prijs van minder dan de helft van Nederland.

Hieronder vind je een gemiddeld dagbudget voor een die-hard backpacker en een backpacker die van ietsje meer luxe houdt, maar nog steeds eenvoudig reist. 

Backpacker €30 - €40
Backpacker+ €€ €40 - €50

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.