Istanbul on a stop-over

Reismeisje 02 september 2015

Istanbul 1

Istanbul. Een stad van tegenstellingen. Je vindt er een sfeer van sprookjesachtige allure uit lang vervlogen tijden en tegelijkertijd is het een hippe metropool met ruim 14 miljoen inwoners. Door de ligging bestaat Istanbul uit een Europees en Aziatisch deel, die beiden een heel eigen sfeer, stijl en bewoners kennen. Hoewel je je met gemak een week in Istanbul zou kunnen vermaken, gaan de meeste mensen toch voor een kortere stedentrip naar deze Turkse stad. Of hebben Istanbul als tussenstop tijdens een langere vlucht. Hoewel je zeker een keertje terug zou moeten gaan ;-) , kun je tijdens een verlengde stop-over toch al een goed beeld krijgen van mystiek Istanbul!


Praktisch Istanbul. Het centrum bereik je het beste en snelste per taxi. Een taxiritje vanaf het vliegveld in Istanbul naar Sultanahment duurt ongeveer 20 minuutjes en kost ongeveer €15 of €18 op Taksim (30 minuten). Als je wat meer budget wilt reizen, kun je voor één van de shuttlebussen kiezen. Die rijden frequent en kosten je €4 voor een enkele rit. Wanneer je maar een dag hebt, dan zou ik aanraden Oud Istanbul te bezoeken. Dat is het gebied rondom Sultanahmet. Daar vind je de drie absolute must sees van Istanbul.


Aya Sofya. Dit was jarenlang de grootste kerk ter wereld. Gebouwd rond 530 door Keizer Justinian en ze staat nog steeds fier overeind. In 1453 werd de kerk overmeesterd door de Ottomanen en omgetoverd tot moskee. Alle mozaïeken werden verwijderd en moesten plaats maken voor een moderne twist. En natuurlijk omdat het volgens de Islam verboden is afbeeldingen te tonen van levende wezens (en ze te verafgoden). Pas na 1930, toen Atatürk de Aya Sofya tot een museum verklaarde, kwamen de oorspronkelijke mozaïeken weer naar boven. De mozaïeken kun je het beste boven in de galerij bewonderen. Echt prachtig!


Blauwe Moskee. Misschien wel dé highlights in Istanbul. Deze moskee ligt net naast de Aya Sofya, dus je loopt er zo naartoe. Deze moskee mag je van binnen bewonderen, behalve wanneer er gebeden wordt. Je schoenen laat je buiten en een kleine donatie wordt gewaardeerd. De Blauwe Moskee is absoluut een indrukwekkend gebouw. Het heeft de naam gekregen door de blauwe muren en binnenkant van de koepel. Heb je de tijd om te blijven tot het donker wordt? Ga dan nog een kijkje nemen, het voelt alsof je al ver in het Midden-Oosten bent!


Topkapi Paleis. Ook niet al te ver bij de Aya Sofya vandaan ligt het paleis van de oude Sultans. Niet zo zeer één enkel paleis, maar meer een verzameling huizen en binnenpleinen. Topkapi, oftewel het Kanonnenpoortpaleis ;-) , was van 1465 tot 1853 het centrum van de Osmaanse heerschappij. Trek minimaal anderhalf uur uit voor het paleis. Het is echt de moeite! Als je nog tijd over hebt is het leuk de Grand Bazaar te bezoeken met al haar kleine winkeltjes, gelegen in een middeleeuws aandoend labyrint. En misschien een terrasje te pakken of een hapje heerlijk Turks te eten. Love it!


Visa zaken. Het is goed om te weten dat je voor Turkije een visum nodig hebt. Dus ook voor Istanbul. Een visum aanvraag voor Turkije kun je online regelen via E-visums.nl. De kosten bedragen hier €24,95 per persoon en dan mag je maar liefst 90 dagen in Turkije verblijven. Wat zou jij absoluut bezoeken in Istanbul als je maar kort de tijd hebt?  

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mij geschreven op basis van mijn eigen mening en ervaringen.

@Turkije @Midden-Oosten #reizen #stedentrip #reistips #turkije #istanbul

6 reacties

 • Leonie

  02 september 2015 om 07:14

  Istanbul is echt een fantastische stad. Ben er tien jaar geleden een keer geweest en moet ooit nog eens terug want het is zo mooi!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Leonie

   02 september 2015 om 15:01

   Wauw, 10 jaar geleden?! Dat moet nog wel een andere wereld zijn geweest!

 • Sieds | Sieds My Travels

  02 september 2015 om 07:54

  Istanbul lijkt me zo mooi! De stad staat dan ook niet voor niets in mijn top 5 van steden die ik nog dolgraag wil bezoeken. Vooral naar de Blauwe Moskee en de Grand Bazaar ben ik nieuwsgierig.. :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sieds | Sieds My Travels

   02 september 2015 om 15:00

   Yes, doen :-)!

 • Linda op Reis

  02 september 2015 om 12:56

  Een citytrip naar Istanbul staat zeker op mijn to-do-list. Mooie foto trouwens met al die kruiden!

  Beantwoorden

 • Elsemieke | Living on a Plane

  03 september 2015 om 14:27

  Zo te lezen wordt het tijd dat ik nu echt een keer naar Istanbul ga. Lijkt me trouwens wel super tof om Istanbul 10 jaar geleden te hebben gezien, net zoals Leonie!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Elsemieke | Living on a Plane

   04 september 2015 om 07:52

   Nou he, mij ook. Moet echt een wereld van verschil zijn!

 • Laura

  08 september 2015 om 14:30

  HUH?! Een visum nodig voor Istanbul? Ik ben daar in juni geweest al mini-honeymoon en heb van te voren geen visum aangevraagd. Enkel op het vliegveld wat in moeten vullen, niets hoeven betalen en een stempel gekregen.
  Voor de rest ..Istanbul is een heerlijke stad! Het eten, alle geuren en kleuren !!

  Beantwoorden

  • Anastasia Laura

   28 september 2015 om 10:51

   Ja een visum is verplicht tegenwoordig, wij hebben deze geregeld via http://www.visumturkijeideal.nl ging perfect!

 • Kimberley - JustGoGlobal

  14 september 2015 om 22:20

  Leuk artikel! Ik ben vorig jaar 4 dagen naar Istanbul geweest, en dat was eigenlijk al te kort ;-). Toch nog maar eens een keertje terug dus!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.