Iran

Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Iran

Iran kent een duidelijk landklimaat met koude winters en erg hete zomers. Hoewel het Noorden een tikkeltje gematigder is qua temperatuur, is de beste reistijd voor heel Iran eigenlijk ons voorjaar (april, mei) of ons najaar (september, oktober). Dan zijn de temperaturen aangenaam en valt er niet te veel neerslag.

Noord-Iran

Zuid-Iran

Reisadvies

Hoewel veel mensen denken reizen naar Iran niet veilig is, is het tegendeel waar. Met uitzondering van het grensgebied met Pakistan, is het veilig om zowel georganiseerd als zelfstandig naar en door Iran te reizen. In de grotere steden geldt uiteraard waakzaamheid, net als in alle andere grotere steden ter wereld.

Kledingvoorschriften in Iran. Verder vraagt een reis naar Iran wel wat extra voorbereiding. Dat heeft met name met de zeer traditioneel islamitische regels te maken. Vrouwen vanaf 9 jaar dienen lichaamsvorm verhullende kleding te dragen, waarbij zowel armen als benen en enkels volledig bedekt dienen te zijn. Draag dus ruimvallende kleding, waarbij de bovenkleding tot ruim over de billen dient te vallen. Bovendien is het voor vrouwen verplicht hun hoofd te bedekken en wordt daar op gecontroleerd. Ze zijn minder streng voor toeristen, maar het is goed je hier wel bewust van te zijn.

Fotograferen in Iran. Op de meeste plekken in Iran kun je gewoon fotograferen, zeker als het om de toeristische hotspots gaat. Dat gezegd hebbende, is het verboden foto's te maken van overheidsgebouwen en militaire objecten. Pas ook op met het ongevraagd foto's maken van mensen.

Internet in Iran. In Iran is sprake van een gedeeltelijke censuur op internet. Dat betekent dat bepaalde websites, waaronder ook Facebook, Twitter en YouTube, niet toegankelijk zijn (tenzij je gebruik maakt van je eigen VPN verbinding). Wanneer je posts over Iran plaatst op social media, kan het zijn dat je gecontroleerd wordt door de autoriteiten. Er wordt beweerd dat uitingen op social media goed in de gaten worden gehouden. Wees dus voorzichtig met wat je wel of niet post.

Check voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Iran.

Visa zaken

De regels rondom het verkrijgen van een visum voor een reis naar Iran wisselen regelmatig. Op dit moment is het voor Nederlanders mogelijk een visum on arrival te krijgen voor een reis van maximaal 30 dagen. Je paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn en let op dat er geen stempels van een reis naar Israël in je paspoort mogen staan. 

Inentingen

Voor een reis naar Iran zijn geen vaccinaties verplicht. De enige uitzondering hierop is als je in de 7 dagen voor je Iran binnen reist, in een land bent geweest waar gele koorts voor komt. In dat geval dien je daartegen ingeënt te zijn. Ongeacht verblijfsduur worden voor Iran vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A wel aanbevolen. Check voor vertrek de actuele vaccinaties voor Iran

Feestdagen & festivals

11 februari Viering van de islamitische republiek
21 maart Nowruz
1 april Dag van de islamitische republiek
2 april Sizdah Be-dar
5 mei Lailat-ul-Meraj
22 mei Geboortedag Imam Mahdi
4 juni Overlijden Ayatollah Khomeini
6 juni-5 juli Ramadan
6-8 juli Suikerfeest
15 augustus Geboortedag Imam Reza
27 augustus Razi dag
9-14 september Bedevaart naar Mekka
11-14 september Offerfeest
12 oktober Asjoera
12 december Geboortedag Mohammed

Vliegtickets

Vliegen naar Teheran kan rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol. De vliegtijd bedraagt dan 5 uur en 15 minuten. Een retour ticket boek je vanaf ongeveer €450 per persoon via Schipholtickets.nl, Idealo of Vliegtickets.nl

Dagbudget

Iran is niet het meest goedkope land om door heen te reizen, maar met name door de inflatie die er in de afgelopen jaren is geweest, is het ook zeker niet het duurste land in de regio. In de grotere steden vind je goede budgetopties voor accommodaties, openbaar vervoer is er goedkoop en je vindt er tal van goedkope straatstalletjes om lekker te eten. Onderstaand budget geeft je een indicatie wat je per dag aan slapen, eten/drinken en lokaal vervoer kwijt bent.

Backpacker €50-€60
Backpacker+ €€ €60-€70

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.