Reizen naar Iran: is dat nog veilig?

Reismeisje 10 januari 2020

Iran5

Iran. Sinds vorige week is dit bijzondere land weer volop in het nieuws. Op een weinig positieve manier. Generaal Soleimani werd vermoord. In opdracht van de Verenigde Staten. Het deed het Midden-Oosten trillen op haar grondvesten. Grote groepen Iraniërs die de straat op gingen en gaan. Protesteren. Amerikaanse vlaggen verbranden. Roepen om vergelding. Het geeft een gespannen gevoel; al die in het zwart geklede mensen, die de ene haatdragende leus na de andere roepen. Tegelijkertijd schetst dit opnieuw een eenzijdig en polariserend beeld van Iran. Een beeld dat ik totaal niet kan rijmen met mijn eigen ervaringen. Ik reisde een kleine 4 weken rond door Iran. Backpacken in Iran. 3.5 jaar geleden. Ook toen was het imago niet positief. Zoals met zo veel van dat soort landen bleek de realiteit zo veel genuanceerder.

Reizen Iran

Reizen naar Iran

Natuurlijk. Iran is geen land voor iedereen. Het heeft strikt islamitische wetgeving, waar je je ook als toerist aan te houden hebt. Voor vrouwen betekent dat dat je je lichaam moet bedekken. Inclusief het dragen van een hoofddoek. Hand in hand lopen met je partner is er niet bij. Alcohol is verboden. En ingangen van moskeeën, bussen en sommige restaurants zijn gescheiden voor de seksen. Dat is allemaal waar. Maar wat óók waar is, is dat Iraniërs de meest gastvrije, vriendelijke mensen zijn die ik ooit heb ontmoet. Ze zijn enorm geïnteresseerd in andere culturen. Waarden en normen. Aan de strikte regels houden ze zich in de openbaarheid, tot je in hun privé domein komt. Hoofddoeken gaan af, de zelfgestookte wodka komt op tafel en er wordt vrolijk gedanst op folklorische muziek. Het heeft iets hypocriets. Dat vinden ze zelf ook. Ze maken gewoon het beste van het leven. Op hun eigen manier.

Iran veiligheid

Veiligheid in Iran

Ook al lagen de politieke verhoudingen tussen Iran en de Verenigde Staten 3.5 jaar geleden anders, ook toen kreeg ik vaak de vraag over de veiligheid in Iran. Voor toeristen. Ik antwoordde steevast hetzelfde. Verdiep je in het land en de cultuur, houd je aan hun waarden en wetten en gebruik je gezonde verstand. Dan is er niets aan de hand en zou ik Iran enorm aanbevelen. De afgelopen dagen kreeg ik deze vraag opnieuw. Voor het eerst is mijn antwoord anders… Met pijn in mijn hart. Want, hoewel ik op dit moment niet naar Iran af zou reizen, zijn het altijd de locals die de dupe worden van de politiek. Van situaties waar ze niet om gevraagd hebben. Toeristen zullen weg blijven, economisch verkeer met het westen zal nog verder worden ingeperkt en ook de binnenlandse veiligheid in Iran zelf kan wel eens minder worden. Hoezeer ik ook vind dat je je als reiziger niet te veel moet laten beïnvloeden door de media, in dit geval begrijp ik dat Nederlanders terug worden gehaald. Het gaat niet eens om de massa’s haters van de Verenigde Staten. Dat is een beeld wat de Iraanse regering schept. De realiteit ligt anders. Het is de combinatie van maatschappelijke opruiing en een overheid die daarin stimuleert wat het vooral onveilig maakt.

Kortom, op dit moment zou ik je niet aanraden naar Iran te reizen. Helaas. Ik heb zelf door de straten van Kerman gelopen. Door diezelfde straten werd Soleimani gedragen. Het is geen plek waar je nu wilt of moet zijn. Laten we hopen dat de gemoederen wat bedaren. Dat oog om oog niet tand om tand wordt. En dat de Iraniërs weer de kans krijgen te laten zien hoe onwijs prachtig hun land is...

Wil je meer weten over Iran? Neem dan een kijkje op de landinformatiepagina van Iran.

@Midden-Oosten @Iran #Iran #midden-oosten #veiligheid #reizen #reistips

1 reactie

  • Hester

    13 januari 2020 om 13:08

    Onvoorstelbaar wat daar gebeurde. 80 doden door verdrukking tijdens de uitvaart van Soleimani. Volgens mij wil je niet in zo'n opgezweepte menigte lopen.
    Laten we hopen dat er geen vergeldingen meer komen en de rust snel terugkeert.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.