Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Tibet

Tibet staat bekend als het land van sneeuw. Toch is dat een misverstand. Het grootste deel van het jaar is er in veel delen van het land geen sneeuw te zien. Tibet kun je dan ook het hele jaar door prima bezoeken, mits je in de wintermaanden tegen de kou bestand bent. De beste reistijd is van mei tot en met november. Verwacht gedurende deze maanden koude nachten en lente-achtige dagen met een dagtemperatuur van rond de 20 á 25  graden (vooral in mei tot en met juli). De lucht is bijna altijd strak blauw met een stralende zon. Kom je echter even in de schaduw, dan koelt het al snel af, neem dus zeker voldoende warme kleding mee.

Tibet

Reisadvies

Tibet is wat reisadvies betreft een geval apart. Grote delen van het land zijn als toerist niet bereisbaar. Je zult van de Chinezen dan ook geen permit krijgen hier naartoe af te reizen. Gelukkig zijn grote delen van het land wel toegankelijk. Toch kom je hier in principe alleen met een door de Chinezen geautoriseerde gids. In Lhasa kun je in je eentje rondlopen, maar neem je bijvoorbeeld een bus naar een andere stad, dan is de kans groot dat je bij een controlepost op de eerstvolgende bus terug wordt gezet.

Tibet wordt sinds 1946 bezet door China en onderdrukt de bevolking met harde hand (al zal je daar als toerist waarschijnlijk weinig van merken). Gelukkig zijn Tibetanen een vreedzaam volk en zijn er dan ook weinig gewelddadige protesten. Soms komt het wel tot ongeregeldheden tussen monniken en het leger. De laatste echt grote opstand was in 2008 en leidde ertoe dat in Lhasa tientallen monniken zijn doodgeschoten en bewoners zijn gearresteerd. Ook werden er Chinese winkels in brand gezet. Bij deze situaties sluiten de Chinezen echter direct heel Tibet af en is het als toerist niet meer mogelijk de TAR, Tibet Autonomous Region, te bezoeken. Aangezien de veiligheidssituatie ieder moment kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Tibet te checken.

Visa zaken

Om Tibet te kunnen bezoeken heb je allereerst een Chinees visum nodig. Zie hiervoor de voorwaarden onder China.

Vervolgens heb je een permit nodig om naar Tibet te mogen afreizen. Deze permit kan alleen worden afgegeven door een door de Chinezen geautoriseerd bureau (en daarvan zijn er maar een aantal in Tibet). Het beste kun je dit organiseren bij een lokaal reisbureau, die je sowieso nodig hebt voor een gids en transport. Ben je op zoek naar een betrouwbaar bureau en gids? Zie dan de tip hieronder.

Was het vroeger nog mogelijk naar Tibet af te reizen zonder permit, vandaag de dag is dat bijna onmogelijk. Het is niet mogelijk een treinkaartje of vliegticket te kopen zonder je permit voor Tibet te overleggen. Wanneer je van plan bent het avontuur op te zoeken en over land op de bonnefooi te reizen, dat kan. Maar zorg dan wel dat je niet in een van de kleine steden op weg naar Lhasa door de politie gepakt wordt! Deze kijken speciaal uit naar buitenlanders die zonder permit Tibet binnen willen sneaken.

Wil je vervolgens nog eens naar “speciale” gebieden afreizen binnen de TAR, dan heb je ook daar weer een speciale permit voor nodig. En deze gebieden zijn niet eens zo “speciaal”, dus bereid je er maar op voor J.

Tip: zoek je iemand die alle formaliteiten voor je afhandelt? Neem dan eens contact op met onze vriend Lobsang. Hij heeft in Lhasa een eigen reisbureautje opgericht en is één van de beste gidsen die wij ooit hebben meegemaakt. Hij kan je precies vertellen wat je allemaal moet doen om aan een visum te komen en wat het kost. En dat alles tegen een backpacker prijs en goede service. Bovendien heb je sowieso een gids (en auto en chauffeur) nodig om in Tibet te mogen rondreizen dus dan sla je mooi twee vliegen in één klap. Op zijn website vind je zijn email-adres en meer informatie over reizen naar Tibet. Vermeld er dan ook bij dat je hem hebt gevonden via Reismeisje.

 

Inentingen

De volgende vaccinaties worden aangeraden voor een verblijf van minder dan een maand: DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Ben je in de week voorafgaand aan een bezoek naar Tibet in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is ook een vaccinatie voor gele koorts verplicht. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen.

Aangezien de gezondheidssituatie kan veranderen, doe je er goed aan een aantal weken voor vertrek de meest actuele vaccinaties voor Tibet te checken.

 

Feestdagen & festivals

19 tot en met 21 februari Tibetaans Nieuwjaar
25 december Sterfdag Tsongkhapa

Vliegtickets

Vliegen op Lhasa kan niet direct vanaf Amsterdam Schiphol. Inclusief tussenstop bedraagt de vliegtijd 14-19 uur. Een retour ticket boek je via WTC of KLM. Een goed alternatief is vliegen op Beijing of Chengdu in China en vanaf daar de trein te nemen naar Lhasa.

Dagbudget

Tibet is niet het allergoedkoopste land om in te reizen, al is het land zelf wel erg goedkoop. Wat het duur maakt zijn alle vereiste formaliteiten en het in de arm nemen van een gids en eventueel een auto en chauffeur. Dat kan redelijk in de papieren lopen. Voor exacte prijzen kun je het beste contact opnemen met onze vriend/gids in Tibet (zie onder visa zaken). Reken voor een prima hotel in Lhasa op ongeveer €10. Voor een bedrag tussen de €5 en €7 vind je een basic kamer of hostel. Buiten de steden zakken de prijzen aanzienlijk. Eten doe je in Lhasa al tussen de €2 en €5. Wanneer je buiten de toeristische gebieden en steden komt, zakken de prijzen nog eens behoorlijk. Voor ongeveer €2 kun je hier dan ook prima eten, met wat drinken erbij. 

Onderstaande bedragen zijn reëel om aan te houden als dagbudget.

Backpacker €25 - €35
Backpacker+ €€ €35 - €45

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.