Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in China

China is een groot land. Je zult er daarom ook niet raar van te staan kijken dat dit land niet te vangen is in één klimaattabel. Daarom hebben we onderscheid gemaakt tussen Noord-, Midden- en Oost China.

De beste reistijd voor Noord-China is van ruwweg april tot en met juni en september tot en met oktober. In de maanden juli en augustus valt veruit de meeste regen van het jaar. 

 

De beste reistijd voor Midden-China is van ruwweg april tot en met oktober.  De temperatuur is er heerlijk en je hebt niet al teveel kans op een regenbui. Buiten deze maanden zakt de temperatuur aanzienlijk en maakt het reizen over het algemeen minder plezierig. 

 

De beste reistijd voor Oost-China is in de maanden april en mei tot en met oktober. Er valt relatief gezien minder regen en de temperaturen zijn er heerlijk. In de maanden juni tot en met september heerst het regenseizoen en valt er behoorlijk wat regen.

Noord-China

Midden-China

Oost-China

Reisadvies

Voor de grootste delen van China geldt een positief reisadvies. Voor de provincie Xinjiang geldt wel een veiligheidsrisico. In deze meest westelijke provincie van het land komen de Oeigoeren, één van de vele minderheden in China, de laatste jaren steeds meer op voor hun rechten. Hierbij vinden geregeld aanslagen plaats op drukke plaatsen zoals trein- en busstations. Verder zijn er in het communistische China nog steeds gebieden waar je als toerist niet welkom bent. Met name in het Zuiden van het binnenland zijn nog enkele van zulke gebieden te vinden. Hiervoor geldt geen negatief reisadvies, maar je merkt het wel wanneer je niet verder komt. Aangezien de veiligheidssituatie kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor China te checken.

Tip: Tijdens Chinees nieuwjaar wordt afgeraden te reizen in China. Dit vanwege de grote drukte en het niet beschikbaar zijn van trein- en buskaartjes. Maar zo lang je deze dagen op één plaats kunt blijven, hoeft nieuwjaar geen probleem te zijn. 

Visa zaken

Voor China heb je als Nederlander een visum nodig. Je kunt dit aanvragen bij de Chinese ambassade in Den Haag.  Het verkrijgen van een visum voor China is niet eenvoudig en kost nogal wat tijd. Vraag een visum daarom ruim op tijd aan, ongeveer twee maanden voor vertrek. Juist voor een land als China is het zeer de moeite waard je visum te laten verzorgen door een visumbureau. Die weten precies aan welke eisen je moet voldoen en zullen direct aangeven wanneer zij het idee hebben dat een aanvraag niet zal worden gehonoreerd. Dit kan je een boel gedoe besparen. Er is geen mogelijkheid tot het aanvragen van een visa-on-arrival.

Inentingen

De volgende vaccinaties worden aangeraden voor een verblijf van minder dan een maand: DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Ben je in de week voorafgaand aan een bezoek naar China in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is ook een vaccinatie voor gele koorts verplicht. Ook heb je mogelijk malariatabletten nodig. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen. Aangezien de gezondheidssituatie kan veranderen, doe je er goed aan een aantal weken voor vertrek de meest actuele vaccinaties voor China te checken.

Feestdagen & festivals

19 februari Chinees Nieuwjaar
5 maart Lantaarnfestival
1 mei Dag van de Arbeid
1 oktober Nationale Dag (Stichting van de Volksrepubliek China)

Vliegtickets

Vliegen op diverse bestemmingen binnen China kan rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol. Aangezien China een erg groot land is, zit er nogal wat verschil in vliegtijden en prijzen. Als voorbeeld gebruiken we hier Beijing. De vliegtijd gebaseerd op een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam Schiphol bedraagt ruim 9 uur. Een retourticket boek je al vanaf €400 per persoon via WTC, Tix of rechtstreeks via KLM

Dagbudget

China wordt met het jaar duurder, maar is voor Westerse begrippen nog steeds erg goedkoop. Een eenvoudig hotel boek je voor rond de €7 of minder. Een wat luxer hotel met meer comfort, kost je in de grote steden ongeveer €30. Op het platteland is alles sowieso een stuk minder duur dan in de steden. Overal in China kan het lonen stevig te onderhandelen, want de kans is groot dat je voor veel spullen meer zal moeten betalen als “rijke” buitenlander. Eten, China’s nationale obsessie, doe je al voor €2 á €3 per maaltijd. Lokaal transport is eveneens niet duur en met name de lange-afstandstreinen zijn erg effectief.

Onderstaande bedragen zijn reëel om aan te houden als dagbudget.

Backpacker €20 - €25
Backpacker+ €€ €25 - €35

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.