Zingende duinen in Mongolië

24 juni 2014

Mongolie

Bij Mongolië denk je misschien al snel aan saaie, eentonige en uitgestrekte steppelandschappen. Toch is het land bijzonder divers! Binnen een dag kun je vanuit je oude, waarschijnlijk Russische, jeep verschillende landschappen aan je voorbij zien trekken. Van de bekende eindeloze steppes tot immense rotsformaties en meanderende rivieren. En wat denk je van ‘zingende duinen’ :-D ? Midden in de Gobi woestijn vind je de duinen van Khongoryn; de zoghete zingende duinen dus. Het gebied is ongeveer 12 kilometer breed en 100 kilometer lang. De hoogste duinen die je vooraan op de foto ziet zijn rond 200 meter hoog. Tijdens het beklimmen van de duinen gaat het zand schuiven en lijkt het alsof het zingt. Vandaar de sprookjesachtige naam. Deze foto is gemaakt vlak voor zonsondergang. Vanaf de gers waar je kunt slapen, ben ik in mijn eentje in ongeveer een uur naar boven gelopen. Het lijkt eenvoudig, alsof je er zo tegenop wandelt, maar vergis je niet. Bij iedere stap die je zet, glijd je een halve stap terug. Maar wanneer je eenmaal boven bent en je kijkt over een gebied dat door de ondergaande zon met de minuut van kleur lijkt te wissen, besef je maar weer eens hoe bijzonder het is de wereld over te kunnen reizen. Niets anders dan leegte, wind en dat typisch zingende geluid. Geen mobiele telefoons, geen internet, geen verkeer, geen drukte uit de stad. En wanneer de nacht valt, ervaar je pas echt wat volledige stilte is.

Reistip.

Wees op tijd voor de zonsondergang, maar wacht daarna ook niet te lang met terug lopen. Tegen de tijd dat ik terugliep naar de ger, was het al donker geworden. De ger lag direct voor me, ik kon ‘m in mijn geheugen nog zien. Maar zodra het donker was, en ik waarschijnlijk vlak langs het kamp was gelopen, was ik de weg kwijt. Gelukkig hoorde ik stemmen waar ik op af kon gaan en vond ik de weg terug. Anders kun je hier serieus in de problemen komen…  

Ben jij wel eens in Mongolië geweest? Of zou je er wel eens heen willen?

@Azië @Mongolië #reizen #natuur #Mongolie #reisfotografie

4 reacties

 • Sandra

  24 juni 2014 om 08:12

  Ja bijzonder he! In de VS heb je ook veel plekken waar dat kan, afgelopen reis lukte het me ook echt om het geluid op te wekken, een soort didgeridoo achtig geluid (booming noemen ze het ook wel)!

  Beantwoorden

 • Eva

  24 juni 2014 om 09:55

  Mooi! Als ik tegen mensen zeg dat ik graag eens naar Mongolie wil (of naar de "stanlanden", die lijken me ook geweldig), dan kijken ze me (soms) gek aan ;-) Maar juist de verlatenheid, uitgestrekte landschappen en dat het eigenlijk zo onbekend is, spreekt me enorm aan. Heb je er een rondreis gemaakt?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Eva

   24 juni 2014 om 14:50

   Nee, mijn vriend wel :-). Hij heeft dit artikeltje geschreven. Mocht je tips willen hebben, laat maar weten!

 • Highlights in Mongolie | Reismeisje

  20 november 2014 om 08:16

  […] ger. Een absolute aanrader! Een ander hoogtepunt zijn de zingende duinen van Khongoryn, klik hier voor meer informatie. Ineens duiken daar dan duinen op van enkele honderden meters hoog, die ook […]

  Beantwoorden

 • Joelle

  27 november 2016 om 17:01

  Klinkt echt wel super allemaal! Ik ben zelf aan het kijken om met een groepsreis richting Mongolië te gaan, maar die reis is 2,5 week. Is dat goed te doen of vrij lang denk je?

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.