Wonen en werken in Honduras

Reismeisje 25 maart 2021

Ik houd van bijzondere verhalen. Van mensen die hun droom achterna gaan. Daar helemaal voor gaan en vol passie leven! Gerben en Laurine zijn daar een voorbeeld van Lachen. Via Instagram kwam ik met hen in contact en ontdekte ik hun bijzondere verhaal. Een verhaal dat ons naar Midden-Amerika brengt. Honduras. Ik vond 't zó mooi en inspirerend, dat ik Gerben en Laurine heb geïnterviewd voor Reismeisje. Vandaag lees je dus hun prachtige verhaal. Veel leesplezier en neem zeker een kijkje op hun website There and Back.

Honduras

Wie zijn jullie en waar leven jullie op dit moment?

Wij zijn Gerben (32 jaar) en Laurine (31 jaar) en wonen momenteel in Honduras, ongeveer een uur rijden ten noorden van de hoofdstad Tegucigalpa. Wij werken als vrijwilligers sinds februari dit jaar voor Nuestros Pequeños Hermanos (NPH) dat 'Onze kleine broertjes en zusjes' betekent. Gerben is dagelijks aan het werk als project manager om de verschillende projecten op de ranch te begeleiden. Laurine werkt als leerkracht Engels op de school en geeft kinderen les van 2 - 18 jaar. 

Kunnen jullie meer vertellen over de stichting waar jullie voor werken?

NPH is een organisatie die in 9 verschillende landen in Latijns-Amerika compounds heeft waar kinderen worden opgevangen en opgroeien die niet (meer) thuis kunnen wonen. De kinderen wonen op veilige plekken waar ze voedsel, onderdak, zorg en onderwijs krijgen. Waar mogelijk wordt geprobeerd de kinderen zoveel mogelijk bij familie te laten verblijven en dan kunnen ze naar de ranch komen voor onderwijs en zorg. Op die manier kan worden gebouwd aan een toekomst voor de kinderen. 

Honduras kinderen

Waarom hebben jullie voor Honduras gekozen?

Ons eerste plan in 2018 was om een half jaar door Zuid-Amerika te gaan reizen van Mexico naar Brazilië. Echter besloten we in 2019 om meer te willen dan alleen te reizen. Na jaren te hebben gewerkt in Nederland wilden we ook wel op een andere manier onze kennis inzetten. Via Wereldouders, gelieerd aan NPH in Nederland, hebben we in januari 2020 gesoliciteed bij NPH. Helaas door de pandemie liep alles anders dan we hadden gewild, maar vanaf begin 2021 zouden we in Honduras starten met ons werk en hebben we uiteindelijk besloten toch gewoon te gaan. In november stapten we in het vliegtuig naar Mexico, vervolgens hebben we in december een taalschool Spaans gevolgd in Guatemala, en wonen en werken we vanaf februari hier in Honduras. 

Hoe ziet een gemiddelde (werk)dag er bij jullie uit?

Gerben start om 8.00 uur op het kantoor en de school begint om 7.30 uur. We werken tot 16.00 uur en vanaf 18.00 - 20.00 uur sluiten we ons aan bij één van de groepen kinderen op de ranch. Zo werkt Gerben bij een groep jongens tussen de 10 en 16 jaar en Laurine bij een groep meiden in dezelfde leeftijdscategorie. We eten samen met de kinderen, helpen met het huiswerk, kletsen een beetje en leren Spaans, of doen een spel. Om het weekend werken we ook op zaterdag. Lange dagen dus. Maar 's avonds met de kinderen heb je wel het leukste contact en leer je elkaar echt kennen. 

Wat zijn jullie plannen verder in 2021?

We zullen minstens een jaar in Honduras wonen en werken. In onze vrij weekenden en vakanties proberen we zoveel mogelijk van de omgeving en Honduras te zien. En verder is het dus voornamelijk werken.

Honduras wildlife

Zouden jullie Honduras als reisbestemming aanraden?

Zeker Lachen! Het zal voor het land ook enorm fijn zijn. Nu wordt Honduras vaak vermeden omdat het een slechte reputatie heeft in verband met drugs en geweld. Maar het land heeft super veel te bieden, wat we het komende jaar graag willen ontdekken. Grote nationale parken met veel natuur en wildlife, culturele historie én de noordkust met eilanden en een groot rif (zij het inmiddels niet groter dan het Great Barrier Reef) dat zich prachtig leent voor duiken en snorkelen.
Het land heeft veel te verduren met armoede, en onder andere door de orkanen die jaarlijks over het land komen, nu in combinatie met de pandemie, maken dat veel mensen het land verlaten, op zoek naar een plek waar ze beter kunnen leven. Het is erg aangrijpend om te zien in welke omstandigheden mensen wonen. Een opleving van het toerisme kan veel mensen weer een baan en dus een beter leven bezorgen. Daarnaast zijn veel plekken nog onontdekt, wat Honduras tot een echte 'off the beaten track bestemming' maakt. Zelfs op de ranch hoeven we maar 5 minuten de bergen in te lopen voor prachtige vergezichten. 

Welke landen staan nog op jullie bucketlist? Om te reizen en/of te werken.

Het plan is om alle 7 wereldwonderen te bezoeken, en nu na Mexico hoeven we alleen nog naar Brazilië. Echter, we hebben ons huis verkocht en hoeven dus niet perse binnen een bepaalde periode terug te zijn. Als het kan willen we minstens alle landen in Latijns-Amerika bezoeken. Dat betekent in Centraal-Amerika nog Belize (die nu nog de grenzen dicht heeft door de pandemie), zoals El Salvador, Nicaragua, Costa Rica en Panama. Vervolgens willen we doorreizen naar Colombia, helemaal naar beneden naar Patagonië en uiteraard naar Brazilië. Vervolgens naar Nieuw Zeeland waar familie woont en wie weet meer. Maar goed, het is een plan. De focus ligt nu eerst op ons (bijzondere) werk Lachen

 

Wil je de avonturen van Gerben en Laurine volgen? Dat kan via hun website There and Back én via hun Instagram pagina. Heerlijke foto's ook!

@Midden-Amerika @Honduras #honduras #Midden-Amerika #reizen

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.