Reistips voor Lake Atitlán in Guatemala

Reismeisje 04 oktober 2019

Guatemala4

Guatemala is vooral bekend vanwege Tikal, maar Lake Atitlán is een heel goede tweede! Wat mij betreft is het één van de highlights van Guatemala. Een plek die je gezien moet hebben. Een plek waar je op kunt gaan in de groepen backpackers en tegelijkertijd de stilte op kunt zoeken. Je kunt er met een biertje genieten van de zonsondergang en vulkanen van duizenden meters hoogte beklimmen. Lake Atitlán heeft het allemaal. Landschappelijk wordt die diversiteit veroorzaakt door het feit dat Atitlán een kratermeer is. Een honderden meters diep, intens blauw kratermeer. Gelegen op zo'n 1.500 meter hoogte. Lake Atitlán wordt omringd door maar liefst 3 vulkanen; San Pedro, Atitlán en Tolimán. Het maakt dat het uitzicht rondom het meer overal prachtig is. Waar je ook staat, in de verte zie je ergens wel een vulkaan. Geflankeerd door dat blauwe water en ijle luchten. Lake Atitlán is een plaatje.

Lake Atitlan

Reizen naar Lake Atitlán

Lake Atitlán ligt ongeveer 50 kilometer ten Westen van Antigua; één van de grotere, en wat mij betreft mooiste, steden in Guatemala. Vanaf Antigua gaan er dan ook dagelijks verschillende (mini-)bussen richting Lake Atitlán. Je bestemming is dan Panajachal; de grootste plaats aan Lake Atitlán. Panajachal is de uitvalsbasis voor een bezoekje aan het meer. Het ligt overigens zelf ook aan het meer en is sterk op toerisme ingericht. Ik vond het zelf niet de moeite om in Panajachal te verblijven en zou je aanraden meteen door te reizen. Er zijn veel mooiere plekken aan Lake Atitlán Knipogen. Vanuit Panajachal gaan er dagelijks frequent boten naar de verschillende dorpjes die verderop aan het meer liggen. Het ligt aan je exacte bestemming, maar meer dan €3 voor een enkele overtocht ben je niet kwijt.

San Pedro la Laguna

San Pedro la Laguna: backpacker walhalla en vulkaan hike

San Pedro la Laguna is een stop die ik je zeker aan zou raden. San Pedro ligt op 40 minuten varen vanaf Panajachal. Het is wat mij betreft absoluut niet het mooiste dorpje aan Lake Atitlán, maar het is er wel gezellig en belangrijker: vanaf hier kun je één van de drie vulkanen rondom het meer beklimmen! De gelijknamige San Pedro vulkaan. De hike kan soms wat pittig zijn. Los van dat je natuurlijk een flink stuk moet klimmen, ben je er ook op een flinke hoogte. En dat merk je aan de weinige zuurstof in de lucht. Loop dus in je eigen tempo en neem voldoende water mee. Ik heb de hike heuvelopwaarts in ongeveer 2 uur en 45 minuten gedaan. En dan wordt je écht beloond Lachen. Vanaf de top van San Pedro heb je een prachtig uitzicht over Lake Atitlán. Je zit er op 3.000 meter hoogte en kunt kilometers ver weg kijken. Kleine tip: begin vroeg met wandelen, bij voorkeur rond 6 uur 's ochtends. Dan loop je echt alleen (nadat je rond €10 hebt betaald bij het ticketoffice) én ben je de warmte voor. 

San Pedro la Laguna straatbeeld

San Pedro la Laguna zelf bestaat verder uit twee delen; aan het meer hebben de toeristen het dorpje over genomen. Het barst er van de restaurants, barretjes en tourbureautjes. Handig, maar niet echt mijn cup of tea... Het 'andere' San Pedro la Laguna vind je door heuvelopwaarts door het dorpje te wandelen. De straatjes slingeren de hoogte in. Hoe verder je loopt, hoe stiller en authentieker het wordt. Een dag of 2 in San Pedro la Laguna is een mooi begin van je Lake Atitlán avontuur!

San Pedro la Laguna heeft een breed hostel- en hotelaanbod. Heel betaalbaar ook. Hier vind je verschillende accommodaties.

Santa Cruz la Laguna

Santa Cruz la Laguna: stilte en het authentieke Maya leven

Op 20 minuutjes varen van San Pedro la Laguna ligt een klein, verstopt dorpje: Santa Cruz la Laguna. Eerlijk? Als je op zoek bent naar vertier en elke avond een ander restaurantje uit wilt kunnen proberen, is Santa Cruz la Laguna niet je plek. Maar als je wilt proeven van het traditionele Maya leven, op een vlonder wilt genieten van de mooiste uitzichten over Lake Atitlán en simpelweg wilt ontspannen, kan ik je Santa Cruz la Laguna heel erg aanraden! Ik vond het een heerlijke plek en we zijn er uiteindelijk 4 dagen gebleven. Santa Cruz la Laguna is gewoon zo idyllisch en mooi gelegen. Een beetje lezen, door het traditionele dorpje wandelen, een praatje maken met de locals, lekker eten, proosten bij een magnifieke zonsondergang. Dat zijn de dagen in Santa Cruz Lachen. Voor een simpele daghap en heerlijke taartjes kan ik je Café Nepal aanraden, iets heuvelopwaarts.

Er zijn niet heel veel accommodaties in Santa Cruz la Laguna. Hier vind je de meeste opties. 

Er zijn natuurlijk nog meer dorpjes waar je bij Lake Atitlán kunt verblijven. 12 in totaal. Ik heb voor deze drie plekken gekozen. Het heeft me een divers beeld van Atitlán gegeven en ik heb van alles iets ervaren: backpacker scene, Maya cultuur, vulkanen en rust. Een combinatie die ik zeker aan kan raden!

Guatemala reistips

Tot slot nog een aantal aanvullende reistips voor Guatemala:

 Guatemala is prima geschikt om je eigen auto te huren. De wegen zijn er redelijk prima en het maakt je flexibeler in je route. Superleuk om een gedeelte van je reisroute door Guatemala te doen. Je huurt al een auto in Guatemala voor €45 per dag. Meer informatie over autohuur en reserveren vind je hier

✈ Vaccinaties voor Guatemala kun je hier regelen. Je hebt sowieso vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A nodig. 

✈ Voor een reis door Guatemala van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Ben je van plan langer te verblijven? Dan heb je wél een visum nodig. Hier vind je meer informatie en kun je een visum aanvragen.

Ben jij al eens in Guatemala geweest? Of staat dit land in Midden-Amerika nog op je wensenlijstje?

@Midden-Amerika @Guatemala #lake atitlan #guatemala #Midden-Amerika #reistips #reizen #backpacken

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.