Wild spotten in het grootste drasland gebied ter wereld

Reismeisje 24 oktober 2015

 Pantanal 1

Ik weet nog dat ik ooit een reportage op TV zag van het mooiste, groene landschap ever. Tientallen tinten groen en eindeloze poelen met water. Qua mensen een erg dun bevolkt gebied, maar dieren vind je er heel veel. De Pantanal. Dat was de naam van het gebied. Destijds had ik er nog niet eerder van gehoord, maar het bleek het grootste drasland gebied ter wereld te zijn met een totale oppervlakte van zo’n 200.000 vierkante kilometer. Say what?! Dat is een onvoorstelbare grootte toch? De Pantanal strekt zich uit over Bolivia, Paraguay en Brazilië, waarbij 85% van het gebied zich in Brazilië bevindt. Laat dat nou precies de reden zijn dat we onze wereldreis in Brazilië zijn begonnen LachenLachen.

Pantanal 2

De beste reistijd voor de Pantanal. De Pantanal is met reden zo ontzettend groen en dun bevolkt. Vanaf half oktober tot en met begin maart regent het er dan namelijk extreem veel. Zelfs zó veel dat hele grote delen van de Pantanal helemaal onderlopen. Wat aan het einde van de droge tijd prachtige, van elkaar gescheiden poelen zijn, vormt dan een vrijwel aaneengesloten stroom water. Lastig voor de mens om te leven, maar ideaal voor de natuur en dieren. Het wild trekt zich tijdens die zogeheten ‘floods’ terug op de natuurlijke eilanden die als vanzelf ontstaan. Vanaf halverwege maart stopt het met regenen en begint de beste tijd om naar de Pantanal te reizen. Vooral mei en juni schijnen prachtig te zijn, maar ik moet zeggen dat ik het einde van de droge tijd ook aan kan bevelen. Wij zijn er dus in oktober en het voordeel is dan dat de Pantanal een stukje beter begaanbaar is per paard of auto. Je kunt wat makkelijker op verschillende plekken komen én, aangezien het hoogseizoen dan voorbij is, zijn de prijzen ook een stukje vriendelijker Knipogen.

Pantanal 4

Wat doe je in de Pantanal? De beelden die ik heb onthouden van de reportage die ik jaren geleden op TV zag, zijn in de werkelijkheid zo mogelijk nóg mooier. De Pantanal is echt een prachtig gebied als je houdt van dieren, natuur en stilte. Dat zijn meteen ook de voornaamste redenen om naar de Pantanal te reizen. Hoewel de Braziliaanse Amazone een stuk bekender is, schijn je in de Pantanal veel meer kans te hebben wild te spotten. Je vindt er van alles; van kleurrijke toekans en papegaaien tot grote groepen kaaimannen, aaibare capibara’s, poema’s en zelfs jaguars. Helaas hebben wij uiteindelijk geen jaguars gespot, maar we hebben wel echt superveel andere dieren gezien. Zo leuk! De meeste lodges doen ‘safari’s’ in de ochtend en aan het einde van de middag, waarbij je (afhankelijk van waar je zit) kunt kiezen voor een tocht met een 4x4, een boottocht, kanoën of paard rijden.

Pantanal 3

Tips voor een reis naar de Pantanal. Als je naar de Pantanal wilt, is het goed te weten dat je dat niet zo maar op de bonnefooi kunt gaan doen. Je zult van tevoren contact moeten zoeken met één van de lodges in het gebied en een reservering moeten maken, inclusief vervoer. De Pantanal ligt behoorlijk afgelegen en is niet per openbaar vervoer bereikbaar. Althans, in Brazilië niet. Een belangrijke gateway naar de Pantanal is de Zuidelijk gelegen stad Campo Grande. Vanaf daar kunnen veel lodges een pick up faciliteren naar de lodge zelf of een privé vliegveldje, vanwaar je dan het laatste deel met een klein vliegtuigje aflegt. Echt te gek! Wij zaten zelf in Barra Mansa; een lodge op ongeveer 5 uur rijden van Campo Grande. Wat mij betreft echt een enorme aanrader, maar daarover later meer Knipogen. Besef je wel dat een trip naar de Pantanal niet goedkoop zal zijn. Natuurlijk kun je keuzes maken en zijn er zeker goed betaalbare accommodaties te vinden, maar de kosten gaan met name zitten in het transport, de safari’s en de (Engelssprekende) gids. Op de eerste kun je simpelweg niet bezuinigen en op dat tweede en derde zou ik zelf niet aanraden te bezuinigen. Dat zou echt zonde zijn van je ervaring in de Pantanal!

Al met al hebben we echt 5 te gekke dagen in de Pantanal gehad. Genoten van de natuur, het prachtige wild en het afgelegen karakter van het gebied. Mocht je ooit naar Brazilië gaan, zou ik echt aanraden de Pantanal mee te pakken. Het kost je best wat dagen, maar het zal een onvergetelijke herinnering zijn. Binnenkort zal er een uitgebreider artikel komen over de Pantanal!

Spreekt de Pantanal jou aan? Of misschien ben je er al eens geweest?

@Brazilië @Zuid-Amerika #pantanal #Brazilie #wereldreis #wildlife

7 reacties

 • Sander

  24 oktober 2015 om 09:46

  Vette ervaring, toch jammer van de jaguar.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sander

   24 oktober 2015 om 12:10

   Ja he ;-). Was ook zo. Daar gingen we natuurlijk ook echt voor. Maar echt, desalniettemin is de Pantanal zoooooooo de moeite!

   • Sander Reismeisje

    24 oktober 2015 om 14:51

    Geloof ik direct! En voor de jaguar krijg je sowiezo nog een (heeele kleine) tweede kans in de Amazone. Ik begrijp dat jullie dat in Venezuela/Colombia willen doen?

    • Reismeisje Sander

     24 oktober 2015 om 19:42

     Ja klopt :-). Zijn we wel van plan. Ik hoop dat het gaat lukken!

 • margreet pruis

  24 oktober 2015 om 10:20

  Lijkt me fantastisch !!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje margreet pruis

   24 oktober 2015 om 12:10

   Was het ook :-)!

 • Marianne

  24 oktober 2015 om 13:14

  Dat klinkt echt geweldig! En wat een prachtige foto's! Ik moet toegeven dat ook ik nog nooit van de Pantanal had gehoord totdat ik het in een van je blogs tegenkwam. Zeker een voor op mijn bucketlist!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marianne

   24 oktober 2015 om 19:43

   ;-) Leuk om te horen Marianne! Het is zeker bucketlist waardig, de Pantanal. Binnenkort zal ik er nog een uitgebreider artikel over schrijven.

 • Jeroen

  26 oktober 2015 om 10:22

  Jammer van de Jaguar maar op zoek gaan daarna is volgens mij altijd een longshot...
  Maar volgens mij hebben jullie genoeg anders mooi gezien! Zo aan de foto's te zien hebben jullie je uit kunnen leven met het spotten van allerlei lokaal wild :-) |
  Eens kijken wanneer ik er naar toe kan. Het lijkt me echt fantastisch om er een tijdje te verblijven en al het moois in me op te nemen.

  Beantwoorden

 • Remy

  05 november 2015 om 18:40

  Heel mooi om te lezen! Zal er zelf helaas niet (meer) komen maar dat maakt het extra leuk om te lezen hoe jullie het daar hebben. Groetjes ook aan Gerben!

  Beantwoorden

  • Remy Remy

   05 november 2015 om 18:43

   Jeetje wat een avatar, moet heel oud zijn. Sorry krijg het niet zo 1,2,3 weg!

   • Remy Remy

    05 november 2015 om 19:03

    Toch gelukt gelukkig. Ben benieuwd naar jullie vervolg reizen!

 • Liduine

  16 november 2015 om 07:57

  Wat ontzettend leuk om te lezen! Wij waren in juli voor de vijfde keer in Barra Mansa. Fantastisch!! En wat heb je een mooie foto's gemaakt. Wat voor camera gebruik je?

  Beantwoorden

 • Daniela

  27 september 2017 om 11:50

  Klinkt gaaf! Wij gaan volgend jaar juli naar Brazilie en willen dan ook naar de Pantanal. Zou je wat meer informatie kunnen geven waar je deze tour geboekt hebt?

  Groetjes
  Daniela

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.