What to do in Jeruzalem en Tel Aviv?

Reismeisje 29 december 2016

Een paar jaar geleden wilden we een leuk uitstapje maken tijdens oud & nieuw. Niet te lang, niet al te ver weg en vooral redelijk betaalbaar Knipogen. Na wat speuren kwamen we uit op een verrassende bestemming. Eentje die niet per se op mijn bucketlist stond; Israël. We boekten het ticket en daar zaten we; met oud & nieuw in hartje Jeruzalem. Vanuit daar zijn we dwars door Israël en de Palestijnse Gebieden gereisd en wat werd het een te gekke reis! Om veel verschillende redenen, maar ook zeker omdat Israël fan-tas-tische steden bleek te hebben; Jeruzalem en Tel Aviv. Modern, traditioneel, oud en een bijzondere mengelmoes van culturen en religies. Vandaag vertel ik je wat er in deze steden te doen is. Benieuwd of ’t je aanspreekt!

Jeruzalem2

Authentiek en bijzonder Jeruzalem. Jeruzalem is zonder twijfel mijn favoriete stad geworden. Serieus. Ik ging er eerlijk gezegd heen met weinig verwachtingen, behalve dat het me vanuit de geschiedenis een interessante stad leek. Een centrum van religies. Dat bleek ’t ook te zijn, maar Jeruzalem is zo veel meer dan dat! Man man. We zijn er uiteindelijk zelfs 5 dagen blijven hangen en ik zou er zo weer een week heen kunnen. Prachtig! Ik zet wat tips voor Jeruzalem op een rijtje:

- Bezoek de Klaagmuur op vrijdagavond. Ok, off the beaten track is het niet bepaald Knipogen, maar tijdens een bezoekje aan Jeruzalem kun je de Klaagmuur, Western Wall in het Engels, echt niet overslaan. Elke dag komen hier honderden, duizenden Joden samen om te bidden. En hoewel het er elke dag een heel spektakel is, is de vrijdagavond echt de max. Vrijdag is het voor Joden namelijk hun vrije dag, Sabbat, en trekken ze massaal naar de Klaagmuur. Een bijzonder gezicht.

- Slenteren over Mehana Yehuda. Ik ben gek op lokale markten. Vreemde groenten, de geur van specerijen, leuke eettentjes. Heerlijk! In Jeruzalem heb je een enorme, overdekte markt waar de locals hun inkopen doen; Mehana Yehuda. Zeker een bezoekje waard.

- Indrukwekkend Yad Vashem. Er is geen museum dat meer indruk op me heeft gemaakt dan Yad Vashem. In de volksmond het Holocaust museum genoemd en daarmee zegt het precies wat het is…Het is een vreselijke, bizarre en bijna angstaanjagende plek, die niet in de koude kleren gaat zitten maar die je gewoon echt gezien moet hebben. Trek er zeker een ochtend of middag voor uit.

Dome of the Rock

- Ga ’s ochtends vroeg naar de Dome of the Rock. Je kent vast de foto’s van Jeruzalem waarbij je een glinsterend gouden koepel ziet. Dat is dus de koepel van de Dome of the Rock. Een prachtige moskee die het bezoeken meer dan waard is. Het is er echter altijd onwijs druk, dus zorg dat je ’s ochtends rond een uur of 6/half 7 al bij de ingang staat.

- Wandel door Mea Shearim. Wil je een stukje proeven van het oude Jeruzalem? Bezoek dan de wijk Mea Shearim; een ultra orthodox Joodse wijk, waar de tijd bijna lijkt te hebben stil gestaan. Er is verder niet veel te doen, maar boeiend om een uurtje door heen te wandelen.

Tel Aviv

Hip en happening Tel Aviv. Tel Aviv is echt mega hip. Compleet anders dan Jeruzalem en op een bepaalde manier zeker met minder ziel, maar evengoed een te gekke stad. Niet voor niets krijgt Tel Aviv jaarlijks miljoenen toeristen te verwerken Knipogen. De volgende highlights zijn er zeker de moeite waard:

- Bezoek de Yeminite wijk. Tel Aviv barst van de hippe wijken en moderne buurtjes, maar de Yeminite wijk ademt een stukje meer traditie en historie. Je vindt er leuke kleine boetiekjes, fijne koffietentjes en mooie oude straatjes. Ga hier zeker een ochtendje kijken!

- Bezoek Beit Hatefutsoth. Nog zo’n bijzonder museum in Israel. In dit museum wordt van alles verteld en tentoongesteld over/van de Joodse diaspora. Een prachtige verzameling!

Jaffa

- Arabisch Jaffa. Lovely Jaffa. Van origine een eigen stadje ten Zuiden van Tel Aviv, maar langzamerhand is het aan de grote stad vast gegroeid. Je kunt er langs de kust naar toe wandelen. In Jaffa kom je in een heel andere wereld terecht; het is een typisch oud Arabisch havenstadje, inclusief traditionele huizenbouw en bijbehorende bazar. Ga hier aan het einde van de middag heen, als Jaffa op haar levendigst is.

- Dansen, eten en léven. Er is geen plek in Israël waar je meer van het moderne leven kunt genieten als in Tel Aviv. Het barst er echt van de restaurants, gezellige barretjes en hypermoderne clubs waar je de hele nacht kunt dansen. Zeker iets wat bij Tel Aviv hoort!

Kortom, in zowel Jeruzalem als Tel Aviv valt meer dan genoeg te beleven. Twee totaal verschillende steden, die beiden veel over Israël zeggen. Ik ben benieuwd of jij al eens naar een van deze twee steden bent geweest? 

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen ervaringen en mening.

@Israël @Midden-Oosten #israel #jeruzalem #tel aviv #reistips #midden-oosten

2 reacties

 • Jeroen

  30 december 2016 om 12:33

  Ik zou zelf ook nog graag eens de Palastijnse gebieden bezoeken. Gewoon om de tegenstelling te zien.
  Maar blijf het lastig vinden om naar zo'n gebied met zoveel tegenstellingen en intern conflict af te reizen.

  Beantwoorden

 • Caroline

  18 oktober 2018 om 22:00

  Hi,
  Vraagje; hoe ben jij van Tel Aviv naar Jeruzalem gereist? We zouden tijdens onze citytrip Tel Aviv namelijk graag de klaagmuur bezoeken.

  Groetjes,
  Caroline

  Beantwoorden

  • Patricia Caroline

   11 maart 2019 om 12:28

   Je kunt met de trein van tel aviv naar jeruzalem. Een taxi is duurder, wel sneller. Advies om prijs vooraf af te spreken. In een dag heen en weer zou ik niet doen, dan heb je nauwelijks jeruzalemtijd. Ondanks de geringe afstand tussen de steden rekening houden met meer reistijd dan je in Nederland gewend bent

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.