Wereldreis tips deel II: voorbereiding van je reis
Reismeisje 01 augustus 2016
Laatst vertelde ik al over de serie artikelen die ik zal gaan schrijven, boordevol wereldreis tips. Want nu onze eigen wereldreis er op zit, ben ik door schade en schande heel wat wijzer geworden . In het eerste artikel kwamen allerlei tips rondom je budget voor een wereldreis ter sprake. Vandaag doen we een stapje terug in de tijd en vertel ik je waar je qua voorbereiding voor een wereldreis allemaal aan moet denken. Natuurlijk hangen sommige dingen af van je persoonlijke situatie, maar in hoofdlijnen zijn er zeker wat generieke dingen waar elke future be wereldreiziger tegen aan zal gaan lopen. Ik hoop dat je iets aan de volgende tips hebt!
Begin zo ver mogelijk van tevoren te plannen. Ok. Er zijn mensen die op maandag bedenken dat ze een wereldreis willen gaan maken en op vrijdag diezelfde week in het vliegtuig zitten. En waarom eigenlijk ook niet?! Toch zou ik aanraden je wereldreis zo ver mogelijk van tevoren te 'plannen'. Simpelweg omdat je dan meer tijd hebt om ruim voldoende te sparen, nog eens goed over je favoriete route of bucketlist bestemmingen na te denken en praktische zaken echt goed kunt onderzoeken. Zo'n 5 jaar geleden ontstond voor het eerst ons idee om een wereldreis te gaan maken. Natuurlijk was het toen nog niet concreet en werd het dat heel lange tijd ook nog niet, maar uiteindelijk heeft die lange aanloopperiode er wel voor gezorgd dat we flink konden sparen en heel goed wisten waar we bij ons vertrek uit Nederland tegen aan zouden gaan lopen. Dat voorkwam heel wat kopzorgen .
Kies bewust wel of niet voor uitschrijven bij je gemeente. Online zijn er heel wat verschillende verhalen te vinden over het wel of niet moeten uitschrijven als je voor langere tijd niet in Nederland bent. Zeker omdat verschillende instellingen en autoriteiten andere regels hanteren. Maar eigenlijk is de basisregel heel duidelijk; als je 8 maanden of langer niet in Nederland woonachtig bent, moet je je officieel uitschrijven bij je gemeente. Sommige gemeentes tellen daar een maandje bij op of halen er eentje van af, maar het zit zo rond de 8 maanden. Voor je je echter uitschrijft, is het verstandig veel informatie in te winnen over de consequenties van dat uitschrijven voor bijvoorbeeld verzekeringen, een eventueel koophuis en zelfs het gekort worden op je AOW later . Ik predik hier absoluut niet dat je je niet aan de regels zou moeten houden, maar maak gewoon een bewuste en goed geïnformeerde keuze.
Vraag toestemming voor verhuur van je woning. Of je nu een koop- of huurhuis hebt; het is natuurlijk superrelaxt als je na je wereldreis weer terug kunt naar je oude vertrouwde huisje. Er van uitgaande dat je dat zou willen en niet maandelijks de volledige kosten wilt blijven houden terwijl je reist, zou ik aanraden ruim van tevoren wat dingen in gang te zetten voor de verhuur van je woning. In zowel een koop- als huurscenario moet je officieel toestemming hebben om te mogen verhuren; bij een koophuis van je hypotheekverstrekker en bij een huurhuis van je verhuurder. Als je dat eenmaal hebt en je hebt geschikte huurders gevonden, maak dan altijd een sluitend contract en zorg dat je een maandhuur aan borg afspreekt. Better be safe than sorry! En ow ja, check ook je inboedel- en opstalverzekering. Zodra er andere mensen in je huis wonen, dekt de verzekeraar schade aan je huis niet meer zo maar. Je hebt hier speciale verzekeringen voor.
Sluit een goede reisverzekering af. Als je regelmatig reist is het sowieso wel handig om een goede reisverzekering te hebben, maar als je op wereldreis gaat helemaal! Of het nu gaat om een onverwacht doktersbezoekje, je camera die gestolen is of een onverhoopte tussentijdse vlucht naar huis; je wilt gewoon dat dit allemaal goed geregeld is toch? Er zijn verschillende verzekeringen speciaal voor wereldreizen, waarbij er best wat verschil in de details zit. Wij hebben gekozen voor de Globetrotter verzekering van Allianz Global Assistance en dat is heel goed bevallen! Gelukkig hebben we er de afgelopen maanden maar 1x gebruik van hoeven maken, maar de service was echt perfect en de vergoeding was zo geregeld. Zeker een aanrader!
Kijk goed naar de seizoenen. Misschien wel het allerbelangrijkste en tegelijkertijd minst benoemde onderdeel van een wereldreis planning; de seizoenen. Als je langere tijd gaat reizen, zal je waarschijnlijk niet overal een stralend zonnetje hebben, maar je wilt op z'n minst voorkomen dat je in een heftig regen- of orkaanseizoen terecht komt . Zodra je een idee hebt van de landen die je wilt gaan bezoeken, zou ik dan ook aanraden alle seizoenen goed te checken, daar vervolgens je globale planning op aan te passen en uiteindelijk zelfs je vertrekdatum daar van af te laten hangen. Op die manier hebben wij bepaald hoe de richting van onze reis moest worden en reisden we eigenlijk steeds in het hoog- of shoulderseizoen door een land. Perfect!
Dat zijn mijn belangrijkste tips qua voorbereiding van een wereldreis. Ik hoop dat je er iets aan hebt! Heb jij nog handige, aanvullende tips?
Carla
01 augustus 2016 om 08:20Ik ben ook wel benieuwd hoe jullie dat met je werk hebben gedaan? Heb je gewoon je baan opgezegd of had je afspraken dat je terug kon komen na je wereldreis?
Beantwoorden
Reismeisjenl Carla
01 augustus 2016 om 09:28Ik mocht inderdaad een jaar er tussenuit en Gerben heeft zijn baan opgezegd. Heel spannend om aan te geven vond ik het!
GlobeHopper
01 augustus 2016 om 17:29Hoi Reismeisje.nl,
leuk artikel! We volgen je al een tijdje! Wij zijn net begonnen aan onze Wereldreis. Daarom een paar tips van onze kant:
(1) Check de juiste visuminformatie voor je op reis gaat. Ook als je al onderweg bent. Voorbeeld: wij zijn momenteel in China en willen Vietnam overland binnen gaan. Dat kan alleen als we het visum in China regelen. Een 'visa on arrival' geldt in dit geval alleen als je per vliegtuig Vietnam binnenkomt. Dat geldt overigens voor meer landen.
(2) Hou goed in de gaten hoe lang je visa geldig zijn. Het overschrijden van je visum leidt minimaal tot een flinke boete, maar kan ook betekenen dat je voor een aantal jaren dat land niet meer in mag.
(3) China-tip: zorg dat je voor aankomst in het land een VPN hebt geïnstalleerd zodat je je hotmail, facebook en google kunt blijven gebruiken (anders worden deze sites geblokt).
(4) Bij thuiskomst kun je voor het voorgaande jaar zorgtoeslag aanvragen als je enkele maanden geen inkomen hebt gehad en daardoor onder het minimum uitkomt.
Dat waren er een paar. Ook wij bloggen volop over ons Wereldreis avontuur! Neem een kijkje op onze FB en op www.globehopper.nl :)
Groetjes van GlobeHopper
Beantwoorden
Reismeisjenl GlobeHopper
02 augustus 2016 om 17:09Dank voor jullie aanvullingen, super! En heel veel plezier op reis, geniet er keihard van ;-)!
Lianne
13 augustus 2016 om 18:40Interessante laatste tip over de seizoenen. Ik ben niet zo van het geheel plannen van een reis, maar ik kies wel altijd een aardig seizoen qua weer en buiten het hoogseizoen. Dat levert meestal heel specifieke reismaanden op, Zal op wereldreis lastiger zijn om telkens aan die twee randvoorwaarden te voldoen. Maar gezien je tip, zal ik toch wat tijd in die planning moeten steken als ik op wereldreis ga. Dat ben ik op het moment aan het overwegen (http://www.liannereist.nl/op-wereldreis/op-wereldreis/). Groet, Lianne
Beantwoorden