10 dingen die ik je aan zou raden als je op wereldreis gaat

Reismeisje 06 april 2016

Wereldreis tips eerste

1. Bezuinig niet op goed basisspul. Ok, je wilt natuurlijk niet met spullen van een al te grote waarde rond sjouwen als je langer gaat reizen. Integendeel, het liefste reis je waarschijnlijk zo ‘licht’ mogelijk. Ik zou echter niet bezuinigen op een aantal goede basisspullen; fijne schoenen, een stevige zak- of hoofdlamp, een comfortabele hike broek en meer van die dingen. Echt de moeite!

2. Plan zo weinig mogelijk. Of eigenlijk vrijwel niets Tong uitsteken. Sowieso vind ik dat zelf de fijnste manier van reizen. Gewoon maar zien wat er op je af komt. Maar zeker op een langere reis is het gewoon niet in te schatten wat er allemaal op je pad komt of hoe je bepaalde bestemmingen zult gaan vinden. Laat het los en plan lekker zo weinig mogelijk.

Wereldreis bijzonder

3. Budgetteer ruim en zet geld apart voor ‘bijzondere’ ervaringen. Hoewel we op dit moment eigenlijk heel aardig op ons budget zitten, zou ik echt aanraden een tikkeltje ruim te budgetteren voor je wereldreis. Er zijn altijd dingen die net even wat duurder uitvallen of bepaalde ervaringen die je niet wilt overslaan. Maak van tevoren ook een potje voor dingen die buiten het dagbudget vallen. Bijvoorbeeld die ene gave duik, meerdaagse hike of een bezoekje aan een inheemse stam. Op die manier zit je uiteindelijk vast redelijk goed.

4. Sluit een goede reisverzekering af. Misschien niet één van de leukste dingen om mee bezig te zijn, maar ik zou toch aanraden goed vooronderzoek te doen naar een voor jou passende reisverzekering. Gelukkig hebben wij er tot nu toe maar 1x gebruik van hoeven maken (afkloppen!), maar je wilt op reis gewoon geen gedoe hebben met spullen die niet verzekerd zijn. Als je voor langere tijd gaat reizen kan er nu eenmaal heel wat gebeuren…Zelf heb ik voor de Globetrotter verzekering gekozen van Allianz Global Assistance en ik ben er tot nu toe heel tevreden over!

Wereldreis onderweg kopen

5. Koop spullen onderweg. Los van de basis dingen waarvan je van tevoren al zeker bent dat je ze nodig zult hebben tijdens je reis, zou ik veel dingen gewoon onderweg kopen. Naar gelang je het nodig gaat hebben of niet. Het scheelt bovendien gewicht en in het buitenland kun je veel spullen vaak ook nog eens goedkoper krijgen.

6. Neem een flightbag en slotjes mee. Een heel praktische tip, waar ik zelf in elk geval al erg veel gebruik van heb gemaakt! Ik moet eerlijk zeggen dat ik tot aan deze reis altijd gebruik heb gemaakt van een simpele, losse hoed om m’n backpack, maar nu ik die flightbag heb ben ik er erg blij mee. Een flightbag is een hoes die je helemaal om je backpack kunt trekken en dicht kunt ritsen. Slotje er om en niemand kan meer 1-2-3 bij je spullen. Bovendien blijft je backpack zo ook schoon en droog.

Wereldreis tips trail run

7. Neem slippers en trailrun schoenen mee. Ik heb al vaker verteld dat ik sinds een aantal reizen mijn zware en erg onpraktische bergschoenen heb verruild voor lichte, comfortabele trailrun schoenen. Ik zou nooit meer anders willen! Trailrun schoenen hebben voldoende profiel om prima mee te kunnen hiken over ‘hobbelig’ terrein, je kunt ze makkelijk kwijt in je backpack, ze zijn lekker licht én ze zien er ook nog eens gezelliger uit Tong uitsteken. Daarnaast heb ik natuurlijk mijn slippers mee, maar verder heb ik geen schoenen bij me. En ik mis ze ook echt niet.

8. Boek intercontinentale vluchten op tijd. Deze tip staat natuurlijk een beetje haaks op tip 2, maar als je meerdere continenten on a budget wilt bezoeken ontkom je er helaas niet aan. Wij wisten bijvoorbeeld van tevoren dat we dus van Zuid-Amerika naar de South Pacific wilden reizen, maar we wisten ook dat dit vaak erg dure vluchten zijn. En dus zijn we al vanaf ongeveer Chili vliegtickets in de gaten gaan houden. Uiteindelijk hebben we 1.5 maand later in Ecuador een supergoed ticket gevonden en dat toen meteen geboekt. Je hebt dan wel rekening te houden met een harde datum, maar als het nog ver weg is heb je nog voldoende flexibiliteit.

9. Slik niet zo maar malaria pillen. Normaal gesproken ben ik lichtelijk sceptisch als het op malaria pillen aan komt. Ik heb er vaker niet dan wel voor gekozen ze te slikken. Aangezien we echter nu een groot deel van onze tijd in regenwoud zouden verblijven en daar malaria voor zou komen, besloten we toch maar een lading pillen mee te nemen. Niet goedkoop by the way…Braaf begonnen we een paar weken vóór we in malaria gebied kwamen met slikken. Tot Gerben echt vervelende bijwerkingen begon te krijgen en bovendien bleek dat er in verreweg de meeste delen helemaal geen malaria voor kwam…Toen was de beslissing snel gemaakt en besloten we te stoppen met de pillen. Nu zeg ik niet dat jij dat ook zou moeten doen, maar ik zou niet zo maar malaria pillen gaan slikken omdat de GGD in Nederland dat sterk adviseert. Je kunt in alle landen malaria pillen krijgen, dus er prima voor kiezen eerst even aan te zijn. Het blijft toch rotzooi.

Wereldreis tips genieten

10. Geniet elke dag voor 10! Ha! Misschien wel de belangrijkste tip. Van tevoren zeiden mensen al tegen me dat de tijd voorbij zou vliegen. In het begin vond ik dat nog wel mee vallen, maar vanaf eind december, begin januari werd dat anders. We zijn nu gewoon al weer langer dan 6 maanden onderweg! Ik probeer echt van elke dag te genieten, want voor je het weet zitten we weer in regenachtig Nederland Knipogen.

Dat zijn de dingen die ik uit eigen ervaring aan zou raden. Ik hoop dat je er iets aan hebt! Zou jij ooit een wereldreis of langere reis willen maken? Of misschien heb je dat al eens gedaan?

#wereldreis #RTW #reistips

5 reacties

 • Sarah

  06 april 2016 om 02:44

  Goede tips!handig artikel.

  Misschien nog een paar andere handige tips: geloof niet altijd de lonely planet. Zo schrijft de LP alleen over tourbureautjes vergelijken terwijl een aantal bezienswaardigheden zoals bijv valle de la Luna per mountainbike te bezoeken zijn. Wij hebben uiteindelijk met een ander stel een jeep gehuurd en alles zelf gedaan en een nachtje wild gekampeerd. Een hele toffe ervaring .In de lonely planet staat daar helaas niets over. Ik lees zelf daarom graag heel veel blogs zoals bij www.alongdustyroads.com

  Nog een tip: koop een fijne camera. Wij hebben de Canon SX60HS powershut. Zijn er erg blij mee omdat alles ook zelf in te stellen is.Foto's maken met je telefoon of go Pro is prima op klein formaat maar als je het bijvoorbeeld wilt uitvergroten is de kwaliteit helaas stukken minder. En het is toch wel heel tof om mooie plaatjes te schieten!

  Wij vinden het zelf heel fijn om goed te letten op onze uitgaven. Elke dag schrijven we alles op en rekenen we het om naar euro. Op deze manier blijven we gemotiveerd om zo hier en daar wat te besparen aangezien we geen terug ticket hebben en voor ons geldt : geld=tijd.

  Laatste tip: couchsurfing! We zijn er erg fan van. Met name in grote steden is het erg fijn om ergens te zijn waar iemand je verteld over de stad en het is ook erg leuk om eens een avondje uit te gaan naar n local bar bijv. Ook kun je de taal oefenen. Tot slot: Het scheelt geld en geeft je een kijkje in de cultuur.

  Beantwoorden

  • sarah Sarah

   06 april 2016 om 02:51

   Oeps, vergeten te vermelden: De eerste tip ging als voorbeeld over San Pedro in Chile.

   Nog n vraagje: welke malariapillen hebben jullie? Wij hebben Lariam die we 1x per week moeten slikken. Dat doen we netjes met tegenzin(ze zijn heel vies). Maar het is wel een dubbel gevoel aangezien het toch wel behoorlijke rotzooi is.

   Hebben jullie ze in Peru nog geslikt? We zijn op moment in Bolivia.

   Beantwoorden

   • Tessa sarah

    06 april 2016 om 09:40

    Ja, die smerigw Lariam! Bleeegh wat zag ik er tegenop om die te slikken.

    Beantwoorden

   • Reismeisje sarah

    08 april 2016 om 00:04

    Ik heb Malarone geslikt en had er zelf verder geen last van. Gerben wel, die was erg veel duizelig. Heel vervelend. In Peru hebben we ze niet geslikt nee. We zijn er mee begonnen in Ecuador en er na een paar weken toch weer mee op gehouden.

    Beantwoorden

  • Reismeisje Sarah

   08 april 2016 om 00:02

   Perfect Sarah :-). Fijne aanvullingen, dank!

   Beantwoorden

 • Jeroen

  06 april 2016 om 07:44

  Goeie spullen zijn natuurlijk altijd fijn. Helemaal als je lang weg gaat.
  Alleen over de schoenen ben ik nog niet uit. Gisteren weer even een stukje gelopen op de wandelschoenen (ipv mijn dagelijkse trailrunners) en dat was toch ook wel weer fijn zeg. Dit is nog wel iets waar ik over na zou moeten denken.
  Maar het plan om een keer langere tijd te gaan reizen is er zeker :-D

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   08 april 2016 om 00:03

   Echt?! Te gek Jeroen :-)! Ik ben razend benieuwd!!

   Beantwoorden

 • nadine

  06 april 2016 om 07:45

  Handige tips!! Dankjewel!!!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje nadine

   08 april 2016 om 00:05

   Graag gedaan :-).

   Beantwoorden

 • maartje

  06 april 2016 om 07:46

  Hoi reismeisje,

  Ik ga binnenkort naar Nepal waar ik van plan ben om meerdaagse trekkings door de Himalaya te gaan maken. Raad je aan om dan wél bergschoenen mee te nemen of zijn trailrunschoenen dan ook voldoende?

  Groetjes Maartje

  Beantwoorden

  • Reismeisje maartje

   08 april 2016 om 00:06

   Zolang je niet technisch gaat klimmen, zou ik zelf wel voor trailrun schoenen kiezen ja. Je hebt wel iets minder steun, m.n. rondom je enkels, dus misschien zijn je voeten na een dag hiken wel wat vermoeider. Maar ik vind de lichtheid en het comfortabele lopen echt een dikke plus en zou niet meer anders willen!

   Beantwoorden

 • Sanja

  06 april 2016 om 09:05

  Ik ben benieuwd waar je de trailrun schoenen hebt gekocht en wat de prijs ongeveer is?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sanja

   08 april 2016 om 00:08

   Ik draag zelf trailrun schoenen van Salomon, type sense pro. Zeker een dikke aanrader! Lekker ademend, voldoende profiel, zo weer droog en heel licht. Ze kostten rond €120 en je kunt ze bij de betere hardloop winkels krijgen. Of online, maar ik zou ze wel eerst even gaan passen. Ik heb standaard een maat groter in Salomons bijvoorbeeld.

   Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.