Wereldreis tips deel I: budget

Reismeisje 21 juli 2016

Wereldreis budget 1 GvdW 1139

Toen we een jaar geleden bezig waren met de voorbereidingen van onze wereldreis, heb ik heel wat uurtjes het internet afgespeurd. Op zoek naar leuke, persoonlijke en vooral ook praktische tips over het maken van een wereldreis. Er is best wat over te vinden, maar ik vond wel dat het merendeel nogal generiek was. Alsof het zo uit een al bestaand handboek voor wereldreizen werd gekopieerd Knipogen. Terwijl ik juist de persoonlijke ervaringen en tips van andere reizigers vaak het meest waardevol vind. Nu onze wereldreis er al weer bijna op zit, heb ik dan ook besloten de komende weken en maanden regelmatig een artikel te schrijven met tips voor het maken van een wereldreis. Het zal een serie gaan worden, met elke keer een ander thema, maar altijd belicht vanuit mijn eigen ervaringen. Ik hoop dat het je zal inspireren als je ergens vaag het idee hebt langer te gaan reizen en je zal helpen als je plannen al wat concreter zijn! Vandaag trap ik af met misschien wel het meest belangrijke thema: budget. Hopelijk heb je iets aan de volgende tips.

Maak een dagbudget en voeg extra potjes toe. Het ligt natuurlijk een beetje aan waar je precies heen gaat op wereldreis, maar globaal kun je wel zeggen dat je voor ongeveer €1.000 per maand al wel prima backpackend rond kunt reizen. Toch zou ik wel aanraden je budget uit te splitsen per land dat je wilt gaan bezoeken. Via met name blogs en fora kun je behoorlijk wat informatie achterhalen over wat het kost om in land X rond te reizen. Een dagbudget dus. Daarin neem je standaard een accommodatie, eten/drinken en lokaal transport mee. Over het algemeen kun je 50% van je dagbudget toeschrijven aan een accommodatie, 30% aan eten/drinken en 20% aan lokaal transport. Daarnaast zou ik aparte potjes reserveren voor uitstapjes die je graag wilt gaan maken of bijzondere dingen die je wilt gaan doen. Denk aan een boottocht over de Amazone, het beklimmen van de Kilimanjaro of een aantal gave duiktripjes in Indonesië. Dat kan van alles zijn, maar het is wel duidelijk dat dit niet in een standaard dagbudget past Tong uitsteken. Reserveer daar dus echt apart geld voor, zodat je zeker weet dat je niet dingen moet gaan laten waar je spijt van krijgt.

Wereldreis budget 2 GvdW 5853

Ga er vanuit dat je over je budget heen gaat. Dit klinkt misschien wat vreemd, want hey; waar maak je anders een budgetplaatje voor? Toch zou ik echt aanraden dat je er bij voorbaat vanuit gaat dat je over je totale budget heen gaat. Zorg dat je daar financieel wat ruimte in hebt. Sommige landen zullen goedkoper uitvallen dan andere, maar geloof me; op de een of andere manier komen er altijd weer meer leuke, gave en bijzondere uitjes of bestemmingen op je pad dan je gepland had. Zo hadden wij bijvoorbeeld niet bedacht heel veel te gaan duiken (hebben we wel gedaan), sloeg Guyana een onverwacht gat in ons budget en hebben we ook op Vanuatu behoorlijk wat meer uitgegeven dan verwacht. Gelukkig kon dat ook, omdat we er van tevoren wat rekening mee hebben gehouden. Los van dat je altijd keuzes moet maken, zou het zonde zijn als je dingen moet laten schieten die je niet gebudgetteerd hebt, maar wel supergraag wilt zien/doen.

Zorg dat je altijd Amerikaanse dollars bij je hebt en check je pinpas. Voor we op wereldreis vertrokken, hebben we voor de zekerheid $1.000 extra in contanten mee genomen. I know, je loopt natuurlijk het liefste met zo weinig mogelijk cash op zak, maar die dollars hebben ons echt een aantal keren uit de brand geholpen. We hebben de $1.000 verdeeld tussen ons beiden en op verschillende plekken wat briefjes gestopt Knipogen. Er zijn gewoon plekken waar je pinpas ineens niet werkt bijvoorbeeld en waar je wel acuut een taxi, bus of accommodatie moet kunnen betalen. Amerikaanse dollars pakken ze echt overal aan, dus dan ben je in elk geval even gered. Let verder goed op dat je je pinpas van tevoren op 'wereldwijd' zet. Bij sommige banken staat dit automatisch op 'Europa' of gebeurt dat na een half jaar automatisch opnieuw. Heel vervelend als je ergens in Colombia geld uit de muur probeert te trekken...Ow en wat ook handig is; 2 pasjes van verschillende banken. Soms werkt bijvoorbeeld mijn pasje om de een of andere reden niet, maar dan kan Gerben wel gewoon pinnen of vice versa. Zeker ook een aanrader.

Wereldreis budget 3 GvdW 3285

Combineer continenten om je budget binnen de perken te houden. Tenzij je ergens een verborgen geldboom hebt staan Tong uitsteken, is je reisbudget wel beperkt en eindig. Als je een wereldreis wilt gaan maken, is het daarom het meest budgetvriendelijk om een combinatie van continenten te bezoeken. Er zit namelijk erg veel verschil in de kosten van het reizen door de verschillende continenten. Of zelfs tussen landen! Zo kun je in Azië gemiddeld prima met €750-1.000 per maand per persoon af, terwijl je in Zuid-Amerika al snel naar €1.500 gaat en we in de South Pacific bijvoorbeeld al richting €2.000 gingen...Door echter bestemmingen met elkaar te combineren, kun je onder aan de streep op een heel aardig totaal budget uit komen. Zeker als je flexibel bent in het vliegen van A naar B.

Machtig een familielid en zet wat extra geld op een aparte rekening. Het zal je gebeuren. Je bent langer op reis en ineens wordt je pinpas geblokkeerd of je bent geskimd. Los van het gedoe wat dat je geeft, kun je dan ook tijdelijk niet bij je geld...Voor die situaties zou ik zeker aanraden een deel van je geld bij een familielid of goede vriend te parkeren. Die kan dan zorgen dat je bijvoorbeeld via Western Union toch snel over geld kunt beschikken, zonder dat je je eigen rekening daarbij nodig hebt. Verder is het ook geen verkeerd idee iemand thuis te machtigen om betalingen uit jouw naam te mogen doen. Gelukkig hebben we dat nog niet hoeven gebruiken, maar mocht er een keer snel iets moeten worden overgemaakt en jij zit met een slechte internet verbinding, heb je in elk geval een escape. 

Wereldreis budget 4 GvdW 4279

Laat budget niet leidend zijn. Natuurlijk, je budget is belangrijk. Heel belangrijk. Maar laat het echt niet bepalend zijn voor de reis die je wilt gaan maken. Niet echt tenminste. Als het betekent dat je bijvoorbeeld Afrika links moet laten liggen, terwijl dat nu juist je droom is; spaar langer door of ga simpelweg 2 maanden korter. Er zijn mensen die dit niet met me eens zijn Tong uitsteken, maar er zijn zo veel manieren om een wereldreis toch mogelijk te maken! Bovendien is het voor de meesten een once in a lifetime experience. Dan ga je daar toch niet te veel concessies in doen?! Volg dus je hart en kijk daarna hoe je dat financieel aan elkaar kunt breien.

Dat zijn de tips die ik zelf zo ervaren heb rondom budget en het maken van een wereldreis. Herken je je in deze tips? Heb je nog fijne aanvullingen?

#wereldreis #RTW #reistips #budget

5 reacties

 • Jeroen

  21 juli 2016 om 09:07

  Goed artikel!
  Beetje inzicht in kosten en dergelijke is niet verkeerd. Zat zelf op 2.000 per maand te rekenen. Dan kijk ik dus niet naar continent, land of dergelijke. Ik denk dat het het uiteindelijk wel een gemiddelde zal zijn. Het is wel een budget waar dan alles in zit. Vliegen, transport, slapen, eten en de tourtjes. Dus lekker ruim, wil niet iets laten als ik ergens ben.
  Daarnaast wou ik nog een potje "specials" klaar hebben staan voor zoiets als de Galapagos :-)
  En de rest van de tips... met name pasjes van verschillende banken ga ik even in mijn achterhoofd houden.
  Toch ben ik ook wel benieuwd naar de doorlopende kosten als reisverzekering en kosten die je misschien thuis nog hebt die blijven. Daar probeer ik een beetje achter te komen maar helemaal eruit komen hoe ik die moet inschatten doe ik niet.

  Beantwoorden

  • Laura Jeroen

   21 juli 2016 om 11:59

   Hey jeroen, ik heb een tip voor je. check de doorlopende reisverzekering van Achmea. Deze mag je gebruiken als je langer dan een bepaalde tijd op reis gaat (veel doorlopende reisverzekeringen hebben een limiet van 60 dagen achter elkaar bijvoorbeeld) en is erg goedkoop.

   Laura

   • Reismeisjenl Laura

    21 juli 2016 om 16:39

    Goede aanvulling Laura! Wij hebben zelf een Globetrotter verzekering van Allianz afgesloten. Kan ik zeker ook aanraden! En erg goede service ;-).

  • Reismeisjenl Jeroen

   21 juli 2016 om 16:38

   Owwww, dan zit je best ruim in je jasje hoor. Al denk ik dat jij zeker wel de meer bijzondere en afgelegen plekken zult gaan bezoeken ;-). Ik zal binnenkort ook een artikel schrijven over doorlopende kosten, goeie!

 • Rey

  21 juli 2016 om 10:49

  Hi,

  Heel handig artikel. Ben weer benieuwd naar wat meer specifieke details. Zoals; hoeveel hebben jullie meegenomen. Hoeveel zat er in het extra potje. En hoe heb je het budget opgesteld? Een excel bestand oid?

  Groetjes,
  Rey

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Rey

   21 juli 2016 om 16:41

   Goed te horen dat je 't handig vindt Rey! Ik zal zeker nog een apart artikel schrijven over het totale budget en de opsplitsing daar binnen. We hebben inderdaad gewoon gebruik gemaakt van Excel.

 • Sander

  21 juli 2016 om 22:15

  Let op je creditcardlimiet. Bij mij stond ie op 1000 Euro. Toen ik mijn Land Rover op wilde halen in Namibië, kon mijn geld niet afgeschreven worden. De huur was hoger dan de limiet. We wisten wat het zou kosten, alleen nooit aan die limiet gedacht. Geldautomaten hebben standaard limieten en kun je soms niet ineens het benodigde bedrag pinnen (vooral buiten Europa ligt de max per dag een stuk lager dan in NL). Ophogen van het limiet heb ik ter plekke geregeld, maar gaat vijf werkdagen over heen. (Bij ons is het uiteindelijk goed gegaan op basis van goed vertrouwen, maar het was wel ff zweten).

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Sander

   22 juli 2016 om 10:19

   Heeeeeeel goede aanvulling Sander! Heb ik inderdaad ook wel eens iets mee gehad. Heel vervelend als je in het buitenland zit...

 • Kelly

  25 juli 2016 om 13:23

  Afhankelijk van je creditcard kan het de moeite lonen om i.p.v. te pinnen, geld op te nemen met je creditcard wanneer je daar geld op stort zodat je een positief saldo hebt. Zo betaal ik met mijn VISA-card van ICS maar 1% opnamekosten met een maximum van €1,50. Bij een gewone betaalpas is dat vaak (veel) meer. Bovendien krijg ik bij een positief saldo van meer dan €500 spaarrente over het totale positieve saldo. Op dit moment staat de spaarrente op m`n creditcard zelfs hoger dan m`n normale spaarrekening, dus het levert zelfs nog iets extra`s op! Meestal maakte ik per land mijn budget over van mijn spaar naar mijn gewone rekening en dat stortte ik dan volledig door naar mijn creditcard. Zo kon ik mooi in de gaten houden hoe ruim (of krap haha) ik in m`n budget zat. Een ander voordeel is ook dat creditcards het bijna overal wel doen. Zo kon ik in Myanmar bijv. geen geld opnemen met mijn betaalpas, maar wel gewoon met de creditcard.

  Beantwoorden

 • Roxanne

  28 juli 2016 om 13:22

  Aanvulling is dat je let op de transactiekosten per bank voor pin- en geldopnametransacties, een bedrag dat per bank heel erg kan verschillen en flink in de papieren kan lopen. Wij werken ook met verschillende potjes voor vliegreizen, Galapagos en reisbudget. Ook denk ik dat het belangrijk is om van tevoren uit te zoeken waar je eventueel wel of geen concessies wilt doen. Wij hebben bijvoorbeeld in Brazilië en Bolivia letterlijk alles gedaan wat op ons pad kwam en wat ons gaaf leek, maar we maken bewuste keuzes in Peru om activiteiten niet te doen. Daarmee houden we in ons budget voldoende ruimte voor Galapagos en een zeilreis in Colombia.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.