Budgettips om goedkoop door Zuid-Amerika te reizen

Reismeisje 19 maart 2016

Budgettips Zuid Amerika

Zuid-Amerika is niet bepaald het goedkoopste continent om door heen te reizen. Zeker niet voor backpackers. Natuurlijk zijn landen als Bolivia, Peru en Colombia fijn voor je portemonnee, maar dat is het dan ook wel zo’n beetje. De overige landen in Zuid-Amerika zijn behoorlijk wat prijziger. De afgelopen maanden hebben we af en toe best wat moeite moeten doen om niet boven ons dagbudget uit te komen, maar gelukkig waren er ook altijd weer dagen dat we minder uit gaven. En langzamerhand ontdek je wat handigheidjes en weetjes. Vandaag geef ik je praktische reistips om kosten te besparen tijdens een reis door Zuid-Amerika. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Vlieg met een lokale maatschappij. Het lijkt misschien een vreemde tip, maar vliegen in Zuid-Amerika kan heel betaalbaar zijn. Soms zelfs iets goedkoper dan een lange afstand bus. Serieus! Wij kwamen er eigenlijk pas in Peru achter Knipogen, maar als je door meerdere landen in Zuid-Amerika reist, zou ik zeker aanraden vliegtickets in de gaten te houden. Het gaat dan vooral over lokale vliegmaatschappijen als bijvoorbeeld Tame, Avianca, Copa en Lan. In Colombia is Viva Colombia een nieuwe low cost aanbieder, die perfecte binnenlandse vluchten verzorgt voor een paar tientjes.

Wissel dollars in Argentinië volgens de officieuze koers. Een specifieke tip voor Argentinië. Één van de duurdere landen in Zuid-Amerika. In Argentinië is er iets vreemds aan de hand met het geldstelsel. Naast een officiële wisselkoers is er namelijk ook een officieuze wisselkoers. Een koers die echter zó geaccepteerd is dat die elke dag opnieuw in de kranten gepubliceerd staat. De zogeheten ‘blue dollar rate’. Deze wisselkoers ligt 50% voordeliger voor niet-Argentijnen dan de officiële koers is. Toen wij er een paar maanden geleden waren tenminste. Het punt is alleen dat je je Amerikaanse dollars een beetje sneaky om moet zien te ruilen bij iemand die de blue dollar rate hanteert. Klein tipje; grote supermarkten die worden gerund door Chinezen Knipogen. Werkt altijd.

Budgettips locals

Slaap bij de locals thuis. Ondertussen is er vast niemand meer die nog niet van Airbnb heeft gehoord. Wat een briljant concept hè. In Europa heb ik er al vaker gebruik van gemaakt, maar op reis nog niet. In Zuid-Amerika is het echter een dikke aanrader! Van grote steden tot kleine bergdorpen; vrijwel overal zijn er wel mensen te vinden die hun huis of een kamer aanbieden via Airbnb. Een hostel is vaak nog duurder. En de locals inclusief leuke tips krijg je er gratis en voor niets bij!

Doe gratis stadstourtjes. Iets wat ik tijdens onze wereldreis nu ontdekt heb, de gratis stadstourtjes. Ideaal! Vrijwel elke grotere stad heeft ze; tourtjes die door enthousiaste locals worden aangeboden, waarbij je van alles komt te weten over een stad en er feitelijk niets voor hoeft te betalen. Ok, dat is natuurlijk niet helemaal waar, want die enthousiastelingen verwachten aan het einde natuurlijk een fooitje. Maar de hoogte mag je zelf bepalen en alles is ok. Een heel goedkope manier dus om op een leuke, authentieke manier steden in Zuid-Amerika te ontdekken.

 Tobago 11

Blijf niet te lang aan de kust. We hebben het eigenlijk in alle landen met een kustlijn gezien; prijzen aan de kust liggen zo de helft hoger dan landinwaarts. Het zijn van origine toch de kuststreken die veel toeristen aan trekken, waardoor de prijzen automatisch een stukje hoger liggen. Hoe mooi zee en strand ook kunnen zijn, als je een beetje op je budget moet letten zou ik aanraden je tijd aan de kust beperkt te houden. Zeker in landen als Brazilië, Ecuador en Colombia kun je behoorlijk wat kosten besparen door meer landinwaarts te reizen. En vaak is het er nog authentieker ook Lachen.

Budgettips lunch

Ga voor set lunches. Echt een briljante uitvinding; set lunches. Love them Tong uitsteken! In alle landen in Zuid-Amerika zijn we ze tot nu toe nog tegen gekomen. Tussen 12 en 2 uur ’s middags kun je voor rond $5 een daghap krijgen die bestaat uit een soepje, een bord rijst met groenten (en als je wilt kip of vis) en een vers sapje. Geloof me, je zit echt helemaal vol na zo’n set meal en hoeft ’s avonds niet veel meer te eten. Een ideale manier om prima en on a budget te eten.

Dit zijn budgettips die wij al reizende ontdekten. Heb jij nog handige aanvullingen?

@Zuid-Amerika #budget #zuid-amerika #wereldreis #backpacken

2 reacties

 • Michelle

  19 maart 2016 om 01:22

  Fijne tips, bedankt! Helaas werkt de blue dollar rate niet meer. De nieuwe president heeft de officiële koers en de blue dollar rate redelijk gelijk getrokken. En dus scheelt het niet tot nauwelijks meer om via dat circuit te wisselen! Dat was net voor ons vertrek. Heb je trouwens tips voor de set menu's? Wij zijn ze tot nu toe in Argentinië nog niet tegengekomen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Michelle

   19 maart 2016 om 12:45

   Ow echt?! Ik heb wel zoiets gehoord, dat het er aan zat te komen inderdaad, maar niet dat er ook al echt geen verschil meer is...Dat maakt voor je budget wel uit zeg. Argentinie is inderdaad wel het land waar we die set menu's vrij weinig tegen kwamen, maar vanaf Uruguay en Chili zie je ze overal. Als je in Buenos Aires bent, ga echt eten bij Sarkos. Midden-Oosten. Zoooooooo ongelofelijk lekker eten en heel betaalbaar. Ga wel op tijd, want er staat bijna dagelijks een wachtrij buiten!

 • Jeroen

  20 maart 2016 om 17:32

  Thnx voor de tips!
  Zelf een maaltje koken in je hostel vind ik ook wel redelijk geld besparend.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.