Wat kost reizen op Mauritius?

Reismeisje 23 augustus 2019

Mauritius

Mauritius is voor velen een droombestemming. Parelwitte zandstranden, azuurblauw water en wuivende palmbomen. Eindeloze dagen en een magische zonsondergang. Tegelijkertijd is het een bestemming die te boek staat als 'duur'. Luxe resorts die de hoofdprijs vragen. Privéstranden met butlers. 4 zwembaden bij je hotel. Het is er allemaal op Mauritius. Mét inderdaad de bijbehorende prijzen. Ik vond het juist een uitdaging Mauritius op een andere manier te leren kennen! Het pure, echte gezicht van het eiland. Weg van de toeristen die, met alle respect, hun resort niet af komen. Tijdens onze twee weekse reis door Mauritius heb ik ontdekt dat dat mogelijk is. Dat je Mauritius óók met een meer beperkt budget kunt bezoeken. Een backpacker bestemming pur sang zal het nooit zijn, maar je hoeft ook geen €500 per nacht te betalen. Verre van. In het artikel van vandaag lees je wat het kost om naar/op Mauritius te reizen; vliegtickets, accommodatie, transport, eten/drinken en tourtjes inbegrepen. Ik ben reuze benieuwd wat je er van vindt Knipogen.

Mauritius vliegtickets

Vliegtickets Mauritius

Afgelopen juni zijn wij zelf rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Mauritius gevlogen, met Air Mauritius. Een vlucht van ongeveer 12 uur. Directe vluchten vanaf Schiphol worden echter helaas vanaf oktober 2019 niet meer uitgevoerd. Wél heb je dan nog steeds de mogelijkheid om met Air Mauritius te vliegen vanaf Amsterdam, mét een tussenstop in Parijs, waarna je door vliegt naar Mauritius. Een prima optie. Een andere optie is te vliegen met Emirates, waarbij je dan een tussenstop maakt in Dubai. Je vliegt hoe dan ook naar Mauritius met een tussenlanding. De prijs van een retourticket hangt behoorlijk af van het seizoen. Juni valt buiten het hoogseizoen en is ons erg goed bevallen; de temperatuur is er aangenaam, de prijzen van hotels liggen lager en het is er simpelweg minder druk met toeristen. Een retour vliegticket boek je dan vanaf rond €650-700 per persoon.

Bekijk hier vliegtickets naar Mauritius met Air Mauritius 

Accommodatie op Mauritius

Qua accommodatie op Mauritius kun je het zo gek maken als je zelf wilt Knipogen. Van onwijs luxe resorts tot aan eenvoudige homestays, waarbij je voor deze laatste wel een beetje moeite zult moeten doen. Het Noorden van Mauritius is het meest toeristisch. Druk. Vol. Alles is er ingericht op toeristen. Dit vond ik zelf het minst aansprekende deel van het eiland met dito resorts. De Oostkant is het tegenovergestelde. Het minst toeristisch en met wat meer boutique hotel aanbod. Kleinschaliger en beter betaalbaar. Wat echter een nadeel is aan het Oosten, is dat de stranden er wat minder uitgestrekt zijn en bounty like uitzien. Op een eiland waar je de meest prachtige zandstranden hebt, zou ik dan ook sneller voor een andere locatie kiezen. Wij hebben vooral erg genoten van het Zuiden, bij Le Mourne, en het Zuidwesten, bij Tamarin. De stranden zijn hier fabelachtig mooi met een dramatische backdrop van weelderige jungle. Het dorpje Tamarin geeft het geheel een lokale, authentieke sfeer. Echt een aanrader! De volgende hotels in die regio in drie verschillende prijsklassen kan ik je aanraden:

Mauritius accommodatie Tamarin

Veranda Tamarin. Een kleinschalig hotel, gerund door locals en gelegen bij het openbare strand van Tamarin. Het restaurant serveert heerlijk eten en de kamers hebben een superleuk strandgevoel. Een double boek je hier vanaf €175 per nacht, inclusief ontbijt.

Mauritius accommodatie The Bay

The Bay. MIJN FAVORIET! Serieus. Hier hebben we uiteindelijk een week gezeten. The Bay is een guesthouse met nog geen 25 kamers. Supermooi ingericht en met een mooi strandje voor de deur, een klein zwembad en een restaurant waar je 's avonds heerlijke lokale gerechten kunt eten. Het guesthouse ligt in La Preneuse, op ongeveer 5-10 minuutjes ten Zuidoosten van Tamarin. Een double boek je hier vanaf €107 per nacht, inclusief zalig ontbijtje.

Mauritius accommodatie Dinarobin2

Dinarobin Beachcomber. De duurste in dit rijtje. Wij hebben er ook maar één nachtje geslapen, maar het is het wél echt waard. Zeker als je een keer dat ultieme strandplaatje wilt, omringd door luxe. Dinarobin is qua opzet totaal niet mijn cup of tea. Enorm groot en chique. Verschillende restaurants en overal personeel. Het is de locatie die het zo prachtig maakt. Het ligt namelijk direct aan een lang gestrekt wit zandstrand met op de achtergrond de berg Le Mourne. Je kijkt er zo tegen aan. Prachtig! Maar goed, de prijs is er ook naar Knipogen. Een double boek je hier vanaf €290, inclusief ontbijt. 

Mauritius transport

Transport op Mauritius

Het openbaar vervoer is niet supergoed geregeld op Mauritius. Er rijden zeker bussen, maar zoals op zo veel plekken in Afrika rijden die inconsequent en zonder vaste tijden. Op zich kan het dan nog steeds een prima manier zijn om van A naar B te reizen, maar daar moet je wel de tijd voor hebben. De meest gebruikelijke manier van transport op Mauritius is door middel van taxi. Kleintjes, grote. Er rijdt van alles. Het hangt uiteraard van het exacte tripje af hoeveel je kwijt bent. Voor een rit van 1.5-2 uur (heen en terug) plus nog eens een uur wachten bij hetgeen we wilden bezoeken, waren we bijvoorbeeld €55 kwijt. Een tip: als je voor een luxer hotel kiest om te verblijven, laat hen dan níet je taxi regelen. Je betaalt dan namelijk gerust 1.5x zo veel.

Mauritius eten

Eten en drinken op Mauritius

Eten en drinken hoeft niet duur te zijn op Mauritius. Helemaal niet zelfs. Mits je voor de kleinere restaurantjes kiest of de lokale eetstalletjes. Het eten is er bovendien heerlijk! Het is een mix van Indiaas, Afrikaans en Europees. Van alles vind je in de eetcultuur iets terug. Bij een klein restaurant betaal je gemiddeld rond €10 voor een hoofdgerecht en kost een lokaal Phoenix biertje €2. Bij een typisch hoofdgerecht kun je denken aan rijst met chapati (vis-)curry. Op Mauritius zijn ze daarnaast gek op zelf gestookte rum Knipogen. Je kunt het echt overal krijgen en in allerlei soorten. Ze voegen er fruit aan toe, kruiden en andere specerijen. Een glaasje pure, lokale rum kost rond €3. 

In de hoofdstad Port Louis, maar ook op de openbare en wat meer toeristische plekken aan het strand, vind je verder eetstalletjes waar van alles wordt aangeboden. Gefrituurde kip, viskoekjes, samosa's. Hier betaal je weinig voor; een paar euro. Een leuke manier om de kosten wat te drukken en de lokale keuken te proeven.

Mauritius tourtjes

Tourtjes op Mauritius

Tourtjes zijn natuurlijk altijd het meest persoonlijk en verschillend. Het ligt er maar net aan wat je leuk vindt en wat je precies wilt ondernemen. Ik vond zelf de prijzen best mee vallen. Onderstaand een aantal tourtjes met de bijbehorende prijzen:

- Snorkelen met dolfijnen: €75 per persoon

- Kookcursus bij locals inclusief lunch: €25 per persoon

- Catamaran tocht inclusief snorkelen, bezoek van een ander eiland én lunch: €60 per persoon

- Duiken op basis van een 2 tank dive: €80 per persoon

Wel te doen toch? Wat mij betreft zijn het geen extreem hoge prijzen. Mijn verwachting is overigens wel dat dit soort tourtjes, als je het regelt via een luxe resort, veel duurder zullen zijn. Ik heb het niet op die manier geregeld, maar ik kan me dit bijna niet anders voorstellen. Extra tip: schaf de Lonely Planet van Mauritius, Reunion & Seychellen aan. Zeker als je van plan bent zelfstandig te reizen en dingen zelf te regelen. Je vindt er veel bruikbare informatie in!

Mauritius cultuur

Kostenoverzicht Mauritius

Wij zijn uiteindelijk 2 weken op Mauritius geweest. De eerste week was een persreis en het vliegticket was daardoor ook gesponsord. Dat deel reken ik voor de totaalsom dus even niet mee. Als ik uit ga van die ene week zelfstandig reizen op Mauritius inclusief 6 nachten guesthouse en 1 nacht luxer, lokaal transport, eten en drinken én een aantal tourtjes, waren wij rond €850 per persoon kwijt. Ex vlucht dus. Dat komt onder aan de streep neer op ruim €100 per persoon per dag. Dat is uiteraard niet weinig. Zeker als je dit vergelijkt met landen in Azië of Midden-Amerika. Tegelijkertijd vind ik het voor een bestemming die bekend staat vanwege de luxe resorts en hoge prijzen, nog heel acceptabel. Daar komt bij dat wij wel zelfstandig en on a budget hebben gereisd, maar ook weer niet zó. Zo zijn er zeker guesthouses te vinden, met name aan de Westkust ter hoogte van Port Louis, waar je voor €60 met z'n tweetjes kunt overnachten. Dan heb je alleen meestal geen zeezicht of zwembad. 

Ik hoop dat ik je heb kunnen laten zien dat een reis naar en op Mauritius niet duur hóeft te zijn. Het is echt een prachtig en divers eiland, waar je in 2 weken tijd in een rustig tempo rond kunt reizen. Ook wanneer je een meer beperkt budget hebt. Vertel, vallen deze kosten je mee of tegen? Spreekt Mauritius je aan?

 

@Afrika @Mauritius #mauritius #Afrika #reizen

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.