Een reis door Mauritius in foto's + reistips

Reismeisje 17 juli 2019

Mauritius 1

Mauritius. Ondertussen is het al weer 3 weken geleden dat we terug kwamen. Van dit prachtige eiland in de Indische Oceaan. In theorie Afrikaans, in de praktijk een enorme mengelmoes. In cultuur, landschap en keuken. De afgelopen jaren is er geen land geweest dat me meer heeft verrast dan Mauritius. In totaal zijn we er 2 weken geweest. De eerste week reisden we rond. Met 1.5x de grootte van de provincie Utrecht en een goede infrastructuur is dat prima te doen. We zagen veel en verbleven op prachtige plekken. De tweede week kozen we voor een vaste uitvalsbasis. Aan de Zuidwest kust van Mauritius. Dat was een schot in de roos. In alles. Maar daarover in een later artikel uitgebreid meer Knipogen. Vandaag wil ik je graag kennis laten maken met de diversiteit van Mauritius. Dat wat mij zo heeft verrast. Aan de hand van foto's en natuurlijk met een aantal persoonlijke reistips er in verwerkt. Ik ben benieuwd of het je aanspreekt!

Mauritius Schiphol

Vertrek vanaf Schiphol. Ik heb veel vragen gekregen over de vlucht naar Mauritius. Duur, tijdverschil, direct of niet. Er zijn verschillende opties om naar Mauritius te vliegen vanaf Schiphol. Wij vlogen rechtstreeks met Air Mauritius. Een voor mij nieuwe maatschappij, die heel goed is bevallen. Zeker een aanrader! Tot oktober van dit jaar voert Air Mauritius nog rechtstreekse vluchten uit tussen Amsterdam en Mauritius. Daarna kun je nog steeds prima met deze vliegmaatschappij die kant op; je hebt dan echter één tussenstop in Parijs. Een rechtstreekse vlucht naar Mauritius duurt rond 12 uur en het tijdverschil was er nu (zomertijd) maar 2 uurtjes. Fijne bijkomstigheid Knipogen.

Binnenland

Het binnenland van Mauritius. Prachtig! Één van de dingen die me enorm heeft verrast aan Mauritius; de weelderige groenheid en het heuvelachtige binnenland. Zodra je vanaf de kust richting het binnenland rijdt, wordt het landschap al snel heuvelachtig. Het hoogste punt op het eiland is Piton de la Petite Riviere Noire. 828 meter hoog is het er. Bovenstaande foto geeft een goed beeld van wat je in het binnenland kunt verwachten. Het is het uitzicht over River Gorge National Park. Zeker het bezoeken waard!

Tempels

Cultuur. Zelf vind ik dat altijd één van de leukste aspecten van reizen. Het ontdekken van nieuwe culturen. Tradities en gebruiken. Op Mauritius kwam ik wat dat betreft ook meer dan aan mijn trekken Knipogen. Mauritius behoort geografisch tot het Afrikaans continent. Het heeft echter weinig 'Afrikaans gevoel'. Mauritius is een meltingpot van verschillende culturen, wat uiteindelijk weer tot een compleet eigen cultuur heeft geleid. 60% van de bevolking heeft Indiase voorouders en is van daaruit hindoeïstisch. Op het eiland vind je dan ook veel, prachtig kleurrijke tempels. Ze herinnerden me aan India. Één van de grotere hindoe tempels is Ganga Talao, oftewel Grand Bassin. Hier vind je metershoge beelden van de goden Shiva en Durga en verschillende, kleinere tempels. Het schijnt er tijdens het Hindoestaans nieuwjaar een grote belevenis te zijn. 

In de tweede week van onze reis hebben we nog een bijzondere Tamil tempel bezocht. In het Zuidwesten. Opgedragen aan de god Kali. Ze staat op bovenstaande foto. De tempel zelf heet Medine en ik kan 'm je absoluut aanraden! Je moet misschien even zoeken naar een taxichauffeur die de weg weet Knipogen, maar dat maakt ook precies wat deze tempel zo bijzonder maakt. Geen toeristen. 0. Alleen locals die in volle devotie hun rituelen uitvoeren. We werden met open armen ontvangen en werden enthousiast naar een verbogen deel van de tempel geleid. Dit is wat reizen voor mij zo fantastisch maakt!

Mauritius hotels2

Paradijselijke accommodaties op Mauritius. Het is misschien wel het primaire beeld dat veel mensen bij Mauritius hebben. Wit zandstrand, wuivende palmbomen en nippen van je cocktail terwijl je op de rand van het infinity pool hangt. Zoiets. Ik kan niet anders dan zeggen dat dit beeld ten dele wel klopt. Mauritius heeft absoluut veel van dit soort hotels. Luxe, intens comfort en sprookjesachtige privé stranden. Tijdens de eerste week van onze reis hebben we er kennis mee gemaakt. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het niet de accommodaties zijn waar ik een volle week zou hoeven zitten. Voor mij is het snel té luxe. Te weinig contact met het lokale leven. Het is echter wél de moeite een aantal nachten in een dergelijke accommodatie te blijven. Voor de ervaring. Onderstaand de 3 hotels die ik zelf het mooiste en leukste vond:

Veranda Tamarin. Gelegen aan de Westkust van Mauritius. Een relatief kleinschalig hotel, midden in het dorpje Tamarin. De kamers hebben een strand sfeertje, de mensen zijn er supervriendelijk en 's avonds kun je regelmatig genieten van live muziek van locals. Ik vond dit zelf het leukste hotel dat we die eerste week hebben gezien. Een aanrader!

Shandrani Beachcomber. Dit is echt een enorm groot hotel. É-norm. Ze beschikken zelfs over 3 compleet verschillende privé stranden en diverse zwembaden met dito restaurants en barretjes. De stranden en uitzichten zijn er echter wel fenomenaal. De bovenste foto uit de collage is daar bijvoorbeeld gemaakt. Echt een picture perfect plaatje toch? Leuk om voor de laatste nacht mee te pakken, want dit hotel ligt om de hoek van het vliegveld.

Radisson Blu Azuri. Dit hotel aan de Oostkust doet erg intiem aan. Veel laagbouw, kleine paadjes die naar zee leiden en een gezellig sfeertje. Je mag tevens gebruik maken van de faciliteiten van het nabij gelegen Radisson Blu Lafayette. Een totaal ander hotel qua sfeer en met een prachtig zandstrand voor de deur. 

Hagedis

Wát een prachtige kleuren! Hoewel Mauritius niet per sé een bestemming is als je veel van wildlife houdt, vind je er meer dan genoeg dieren. Naast prachtige hagedisjes vind je in het binnenland apen, kun je op sommige plekken landschildpadden zien (al is dit semi wild) en weten de dolfijnen de kust voor Mauritius dagelijks te vinden Lachen. En insecten kent Mauritius vrijwel niet. Dus geen spinnen, kakkerlakken of grote kolonies mieren.

Boottocht 2

Deze kleuren. Ze zijn écht. Geen filters. Zodra de zon schijnt op Mauritius, krijgt de oceaan verschillende tinten blauw. Azuurblauw. Deze foto hebben we gemaakt tijdens de tweede week op het eiland. Aan de Zuidwestkust, bij het eilandje Ile aux Benitiers. Vanaf het vaste land ten Zuiden van Tamarin kun je met een catamaran een heerlijke tocht voor de kust maken. Met een beetje mazzel kom je onderweg hele scholen dolfijnen tegen. De bestemming is Ile aux Benetiiers; een klein, onbewoond eilandje. Het stelt op zich weinig voor, maar de tocht er naar toe is supermooi én het binnenland van het kleine eilandje is één weelderig groene jungle. Een dagtourtje zoals die wij hebben gedaan, inclusief lekkere lunch, onbeperkt drinken en snorkel materiaal kost rond €60 per persoon.

Kookcursus Mauritius

Koken. Eten. Beide hobby's van me Knipogen. Op reis vind ik het ook altijd leuk een kookworkshop mee te pakken. Op Mauritius kan dat ook. Wij hebben er één gevolgd bij Kot Marie-Michelle; twee vriendinnen die elke dag kookworkshops verzorgen vanuit hun eigen huis. Superleuk om te doen en het eten is zálig. Een workshop van ongeveer 2 uur inclusief eten kost rond €25 per persoon. Reserveren kan via de Facebook van Marie-Michelle.

Port Louis

Port Louis. De hoofdstad van Mauritius. Een drukke stad met rond 150.000 inwoners. Hier vind je het multiculturele van Mauritius ten top terug. Chinatown afgewisseld met een moskee en winkels vol Franse kazen. Één grote mengelmoes!

Botanical garden

De botanische tuinen van Mauritius. 300 jaar geleden geopend als privé tuin van de toenmalige gouverneur van het eiland. Vandaag de dag is de tuin openbaar. Je vindt er maar liefst 650 soorten planten, waaronder ook prachtig baobab bomen, 85 soorten palmbomen en deze enorm grote lelies. De botanische tuinen liggen in de buurt van de hoofdstad Port Louis; leuk om met elkaar te combineren.

Uitzicht binnenland2

Uitzicht op het prachtige rif dat rondom Mauritius ligt. En Le Morne. De berg die je links op de achtergrond ziet. Vanaf veel plekke op het eiland zie je Le Morne markant liggen. Het heeft een verhaal. Die plek én berg. Mauritius fungeerde vroeger onder andere als tussenstop voor de slavenhandel. Nog los van de slavenhandel op het eiland zélf. Die de Nederlanders er overigens naar toe hebben gebracht... Volgens de overlevering is Le Morne de plek waar wanhopige slaven zich de zee in wierpen. Op de vlucht voor een mensonterend bestaan. Er is een gedenkteken geplaatst. Om die geschiedenis niet te vergeten. Ik had graag de hike de berg op willen maken. Dat schijnt een pittige klim te zijn, met geklauter her en der. Rond 3 uur duurt het. Dan sta je boven op de top. Het is er helaas niet van gekomen. Mocht jij dit graag willen doen als je op Mauritius bent; vraag bij je accommodatie naar een lokale gids. Dat maakt de tocht nóg indrukwekkender.

Locals2

Een laatste foto. Van deze mooi geklede dames. Ze symboliseren voor mij het kleurrijke karakter van Mauritius. Ondanks dat er heel mooie stranden met dito zee zijn te vinden, geeft dat wat mij betreft een té beperkt beeld van het eiland. Mauritius heeft eigenlijk alles in één op een relatief kleine oppervlakte: prachtige natuur, gastvrije locals, een stabiel hoge temperatuur, heerlijk eten, een rijke cultuur en goede infrastructuur. Tel daar die picture perfect stranden bij op en je hebt een fantastische vakantiebestemming te pakken. Eentje waar ik hoop nog eens terug te keren. Mocht je meer informatie over Mauritius willen hebben, kun je kijken bij Tourism Mauritius

Ik ben benieuwd wat jouw beeld bij Mauritius was/is? Spreekt het eiland je aan?

 

@Afrika @Mauritius #mauritius #Afrika #reistips

1 reactie

  • Pim Ooms

    17 juli 2019 om 12:29

    Ik vond Mauritius vreselijk. Heb zelf overwogen om tijdens mijn verblijf eerder terug te vliegen. Mijn reisgenoot wilde blijven en daarom ben ik ook gebleven. De publieke stranden zijn niet schoon. Veel zwerfafval. De stranden due wel mooi zijn,zijn allemaal privé stranden van luxe resorts waar je niet op mag als je er niet verblijft.

    De eilandbewoners zijn over algemeen niet vriendelijk en rijden als gekken.

    Algemene indruk dat er veel mooiere eilanden te bezoeken zijn en met vriendelijkere mensen. Voor mij nooit meer.

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Pim Ooms

      17 juli 2019 om 16:32

      Dat is een eerlijke reactie Pim. Zoals je hebt kunnen lezen is mijn ervaring compleet anders geweest. Jammer dat dit je indruk is geweest, gelukkig is de wereld groot!

      • Christa Reismeisjenl

        07 augustus 2019 om 16:55

        Helemaal eens! Super mooie vakantiebestemming, wij zijn er nu nog in onze 2e week van de reis. Prachtige dingen gezien en aardige locals. Tot nu toe boven verwachting en blij dat we voor Mauritius hebben gekozen!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.