Praktische reistips voor een reis naar Iran

Reismeisje 20 juli 2016

Iran tips 1 GvdW 2648

Nu we door Iran reizen, merk ik dat het een bestemming is die veel mensen enerzijds aanspreekt en fascineert, maar anderzijds ook een beetje afschrikt en vooral spannend lijkt. Dat laatste is ook wel begrijpelijk als je bedenkt hoeveel negatieve aandacht Iran in het verleden kreeg in onze media. Gelukkig verandert dat langzaam, maar nog steeds kampt Iran met een imago van onveiligheid. Onterecht wat mij betreft, want er zijn serieus maar weinig landen waar ik me tot nu toe veiliger heb gevoeld Knipogen. Om nog maar niet te spreken van de prachtige moskeeën, het authentieke binnenland en de supervriendelijke locals. Kortom, genoeg redenen om Iran op je bucketlist te zetten! Omdat ik veel praktische vragen heb gekregen over het reizen door Iran, besteed ik daar vandaag uitgebreid aandacht aan met een aantal handige weetjes en reistips. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Visum on arrival is geen enkel probleem. Er doen veel verschillende verhalen de ronde over het verkrijgen van een visum voor Iran. Een aantal jaren geleden was het bijvoorbeeld überhaupt niet mogelijk een visum on arrival te krijgen en kostte het heel wat tijd om dat felbegeerde stempeltje sowieso rond te krijgen. Times have changed! Voor Nederlanders is het sinds een aantal maanden mogelijk een visum on arrival te krijgen, waarmee je 30 dagen door Iran mag reizen. Daarna mag je 'm zelfs nog een aantal keren verlengen, al schijnt dat wel een tikkeltje nauw te luisteren. Een visum on arrival kost nu €75 per persoon plus rond €7.50 voor een of andere verzekering. En het gaat allemaal heel vlotjes, no worries.

Iran tips 4 GvdW 2412

Je kunt NIET pinnen in Iran of met je creditcard betalen. Dit is wel iets wat je goed moet weten voor je voet zet in Iran. Het is namelijk niet mogelijk om met een buitenlandse pinpas of creditcard geld uit de muur te trekken of te betalen. Nergens. Dat betekent dus dat je je geld in contanten mee moet nemen naar Iran. Amerikaanse dollars wel te verstaan, want Iraanse Reaal kun je vrijwel nergens krijgen buiten Iran. Aangezien wij vanuit Abu Dhabi naar Iran zijn gereisd, hebben we daar flink wat lokaal geld omgewisseld in Amerikaanse dollars en die vervolgens weer gewisseld op verschillende plekken in Iran. Dat gaat prima, overal vind je wisselkantoortjes of mannetjes op straat die tegen een ok koers wisselen. Het is natuurlijk wel een tikkeltje lastig om van tevoren precies te weten hoeveel geld je nodig hebt, maar beter te veel dan te weinig Knipogen. Wij hebben gerekend met $100 voor 2 personen per dag. Verreweg de meeste dagen is dat te veel, maar zodra je een tourtje gaat doen of een souvenir koopt heb je het wel nodig.

Iran tips 5 GvdW 2366

Bedekkende kleding. Ik heb veel vragen gekregen van meiden over de kleding die je in Iran moet dragen. Iran is natuurlijk islamitisch en er gelden vrij strikte regels voor hoe je er in het openbaar bij mag lopen. Vrouwen moeten zich sowieso helemaal bedekken. Dat betekent concreet: een lange broek, wijdvallend shirt met lange mouwen dat minimaal over je billen valt, een hoofddoek en in traditionele steden en dorpjes ook dichte schoenen. Zoals je op de foto kunt zien, valt het echter allemaal reuze mee. Je kunt gerust een skinny spijkerbroek aan met een leuke, wijde blouse, gecombineerd met een los vallende shawl. Dat is prima. Voor de mannen geldt dat ze een lange broek moeten dragen, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Alleen als je een moskee of shrine binnen gaat, is het beter lange mouwen te dragen. 

Iran tips 6 GvdW 2203

Regels in openbare ruimtes. Naast de manier van kleden, is de Iraanse cultuur in veel opzichten volstrekt anders dan de onze. Inclusief gebruiken en omgangsvormen. Als toerist is het echt onmogelijk alles tot in de puntjes te begrijpen of 'goed' te doen, maar het is wel goed om een aantal dingen te weten. Zo is het voor vrouwen in principe niet toe gestaan de hand te schudden van een man die niet hun vader, broer of echtgenoot is. Als man moet je dus nooit je hand zo maar uitsteken naar een vrouw. Wacht wat zij doet. Andersom geldt voor vrouwen ook dat je niet zo maar je hand naar een man uit moet steken. Het is mij al een paar keer gebeurd...Gelukkig konden we er allemaal wel om lachen Knipogen. Verder kun je in lange afstand bussen gerust naast je vriend(-in) gaan zitten, maar als man niet naast een onbekende, Iraanse vrouw. En in lokale bussen in de stad zijn er echt 2 gescheiden gedeeltes. In restaurantjes is alles overigens gewoon gemixt. Tot slot is alcohol er verboden en zul je op straat ook bijna niemand zien roken. Dat zou ik als toerist ook niet doen. Binnen de muren van je hotel, hostel of kamer is dat laatste geen probleem. Ik zou eigenlijk aanraden gewoon goed om je heen te kijken en het gedrag van de locals te kopiëren. Wat je er verder ook van vindt, je bent te gast in hun land met hun eigen gebruiken en tradities.

Internet werkt prima met een VPN verbinding. Nog zo'n verhaal dat rond zingt; Iraniërs zijn van alles op internet afgesloten. Think again! Het internet en zelfs wifi zijn overal meer dan prima en je kunt op die manier gewoon lekker rond surfen. Het is alleen wel zo dat sommige websites, waaronder Facebook, geblokkeerd zijn...Door middel van een VPN verbinding kun je echter ook die websites gewoon bezoeken. Alle Iraniërs hebben ook zo'n verbinding Knipogen. Ik heb zelf een maandje een abonnement genomen op VPN Express waarmee ik voor $12.95 op 3 devices een appje kon installeren. Werkt perfect!

Dat zijn de belangrijkste, praktische tips die ik voor je heb als je een reis naar Iran wilt gaan maken. Maar bovenal: GA en geniet! Het is een prachtig, bijzonder en ontzettend fascinerend land wat het bezoeken meer dan waard is. Waarom staat Iran wel of niet op jouw bucketlist?

 

@Midden-Oosten @Iran #Iran #reistips #veiligheid #midden-oosten

9 reacties

  • Lisa

    20 juli 2016 om 07:17

    Heel herkenbaar! Prachtige bestemming. Het is trouwens niet nodig om Amerikaanse dollars mee te nemen. Wij hebben gewoon overal onze euro's voor Iraanse reaal gewisseld, geen enkel probleem!

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Lisa

      21 juli 2016 om 06:52

      Goede aanvulling Lisa!! Thanks.

  • Jeroen

    20 juli 2016 om 08:50

    Toch bijzonder dat mensen naar dat internet blijven vragen. Een paar weekjes zonder is heerlijk hoor! (Tenzij je het nodig hebt voor werk of een blog zoals dit bijvoorbeeld ;-) )
    Maar het staat hoog op de lijst! Ook goed om het budget een beetje te weten. Kan ik plannen gaan maken. Wil het land heel graag gaan beleven!

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Jeroen

      21 juli 2016 om 06:53

      Ja precies. Het viel ons qua kosten erg mee moet ik zeggen. Ik zal binnenkort een uitgebreide post maken over de kosten voor Iran.

  • Suus Boschloo

    20 juli 2016 om 09:44

    Hoi! Ik vroeg me af of jullie er iets van gemerkt hebben dat het daar een voordeel is dat jij en Gerben getrouwd zijn? Of kan je net zo makkelijk als ongetrouwd stel door Iran reizen? Ik kan me voorstellen dat het mbt hotels en wat mag in het openbare leven makkelijker is? Geen idee hoor, maar dat was toen in gebieden waar ze met Peking Express waren toen wel eens zo.

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Suus Boschloo

      21 juli 2016 om 06:54

      Wij hebben er niets van gemerkt. Gerben en ik dragen geen trouwring en ik heb als eerste naam ook nog gewoon mijn meisjesnaam gehouden. Voor alle hotels zal het dus hebben geleken of we niet getrouwd waren denk ik. Gaat prima!

      • Suus Boschloo Reismeisjenl

        21 juli 2016 om 07:17

        Bedankt voor je reactie! Goed om te weten!

      • Marieke Reismeisjenl

        13 oktober 2016 om 13:41

        Hoi! Ook ik ben hier benieuwd naar:) Mijn vriend is van origine Afghaans maar heeft (al 20jr;)) een NL paspoort en wij willen graag naar Mashhad, Iran om zijn ouders te bezoeken. Ook willen we 1 nacht verblijven in een hotel in Teheran omdat dat qua vlucht makkelijker is en ook gewoon omdat ik ook graag Teheran zou willen zien. Denk je dat we gewoon in een hotel kunnen verblijven zonder dat we getrouwd zijn? Daar werd bij jullie dus niet om gevraagd? Ook vraag ik me af of ze hier bij de visum aanvraag moeilijk over doen...We denken erom om dan te zeggen dat we verloofd zijn...ben wel heel benieuwd naar Iran, erg leuk om je ervaringen te lezen!

  • Dominique || dominiquetravels.com

    20 juli 2016 om 19:23

    Gaaf hoor! Alleen het contant geld meenemen vind ik een flink obstakel. Vervelend om zoveel bij je te hebben. Ik vind het ook gek dat Amerikaanse dollars het best zijn om mee te nemen, ik dacht dat de relaties tussen de twee landen nog niet helemaal ideaal was. Maar ja, het is wat het is en de ervaring is het volgens mij dubbel en dwars waard!

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

      21 juli 2016 om 06:55

      Ja he. Vond ik ook hoor. Maar zoals Lisa opmerkte, mag je dus ook euro's mee nemen. Het is wel wat dat je met zo'n pak geld loopt inderdaad, maar er is helaas geen andere optie voor nu.

  • Sander

    20 juli 2016 om 22:39

    Gave bestemming. Net als PNG een ongerepte bestemming lijkt me. Waarom ik er nooit ben geweest? Er stond meer op mijn bucketlist denk ik. Geen geldige reden. En nu met kleine naar Tjechië en Slowakije... haha. Het is niet alleen jammer voor jullie dat de wereldreis ten einde komt, ook voor de lezer. Wat veel onontgonnen gebieden hebben jullie gehad! Iran was er ook zo eentje. Geniet nog ff in Dubai!

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Sander

      21 juli 2016 om 06:56

      Thanks, leuk om te horen :-). Ach, zo is er voor elke tijd iets toch? Europa heeft ook zo superveel mooie plekken. Juist als je verder reist, weet je dat ook weer heel erg te waarderen vind ik. Gaan we doen, jullie ook he.

      • Sander Reismeisjenl

        21 juli 2016 om 22:02

        Klopt als een bus! Europa, maar ook jouw eigen achtertuin barst het van de onontgonnen parels die je pas echt gaat waarderen als je inderdaad de andere kant van de wereld gezien hebt.

  • Roelof

    22 juli 2016 om 22:01

    Mooi stukje Wendy. Voor diegene die vanuit Nederland vertrekken, visum kost €50,- en via de ambassade in Den Haag zo geregeld. Formulier op hun site invullen en instructies volgen. Ik had hem na 2 dagen weer thuis. Alles wat ze beweren met uitnodigingen (op sites van die visumbureautjes) is onzin en m.i. geldklopperij.

    Overigens zagen wij dat ze op veel plekken sigaretten verkopen en volgens wat locals is het roken in het openbaar geen probleem. Gelukkig roken mijn vriendin en ik niet ;-)

    Succes met aarden in Nederland.

    Beantwoorden

  • Nynke

    18 september 2016 om 18:17

    Jaaa, staat heel hoog op de bucketlist! Stond zelfs voor komend jaar op de planning... Gave foto's ook! En fijn dat je toelicht hoe het precies zit met de kleding for girls, daarover staat zoveel tegenstrijdigs geschreven...
    Iran gaat zeker een keer gebeuren bij mij/ons, maar ik kwam er achter dat je de USA lastiger inkomt als je in Iran bent geweest. Sinds dit jaar moet je dan ipv ESTA een visum hebben, gesprek op de ambassade etc (zucht). Aangezien de VS al op de planning stond voor 2017, gaat Iran even opgeschoven worden vrees ik. Heeft dus niks met Iran te maken, maar kan voor sommige mensen net even lastig zijn. Maar oh, wat lijkt Iran me schitterend :)

    Beantwoorden

  • Ineke

    26 januari 2017 om 23:00

    Dank je wel voor al je zeer bruikbare info! Wij hebben onlangs besloten om in juli/augustus (we zitten helaas aan de schoolvakanties vast) 4,5 week door Iran te gaan rondreizen dus ik ben me nu uitgebreid aan het inlezen. Kan niet wachten! :-)

    Beantwoorden

  • Roel

    20 november 2018 om 16:30

    Ik heb een vraag over het aanvragen van een visum voor Iran... Het lijkt mij logisch om op het aanvraagformulier niet in te vullen dat ik blogger ben. Maar een simpele google-opdracht met mijn naam maakt al snel duidelijk dat ik dat wel degelijk ben, en daarnaast ook voor een aantal reismagazines schrijf. Hoe heb jij dit ervaren in je aanvraag? Heb je moeite gedaan om jezelf af te schermen van dergelijke zoekopdrachten? Of denk ik nu veel te ver door en googled men niet bij iedere aanvraag?

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.