Wandelen met chimpansees

Reismeisje 20 juli 2015

Ngamba Island 2

Na luiaards en zebra’s zijn denk ik chimpansees mijn favoriete dieren in het wild. Vóór ik op reis chimpansees had gezien, waren het voor mij gewoon aapjes. Één van de vele soorten die er zijn. Grappig en soms schattig, maar niet meer dan dat. Tot we een jaar geleden in Oeganda waren en besloten Ngamba Island te bezoeken. Een klein eiland in een groot meer bij Entebbe. Het is ongeveer 40 hectare groot, waarvan 90% bestaat uit ruige bossen. Wat Ngamba Island zo bijzonder maakt? Het is een opvang voor chimpansees! Hoewel Oeganda één van de weinige landen is waar chimpansees nog steeds in het wild leven en de regering deze prachtige dieren beschermt, is er nog steeds veel onwetendheid en hebzucht. Met als gevolg het afschieten van chimpansees en stroperij. Vreselijk. In 1997 werd Ngamba Island aangekocht met als doel verweesde chimpansees op te vangen. Zo gezegd zo gedaan.


Ngamba Island

Wild of niet?
Wat begon met een aantal chimpansees, werden er al snel 10 en vandaag de dag leven er ruim 40 chimpansees op Ngamba Island. Het initiële idee was om de weesjes na verloop van tijd weer in het wild uit te kunnen zetten. Dat bleek helaas onmogelijk…De kleintjes waren zo gewend aan mensen en het bijvoederen dat ze het in het wild niet lang uit zouden houden. Daar komt bij dat chimpansees van nature sterk protectionistisch zijn en vrijwel geen ‘indringers’ van buitenaf toestaan. Langzamerhand groeide dus de groep chimpansees op Ngamba Island en vandaag de dag is er geen enkele chimp meer die zal worden uit gezet in het wild. Dat werpt meteen een discussie op, want veel mensen vinden het verre van natuurlijk dat zo’n 40 chimpansees samen op een eiland zitten en 3x per dag worden bij gevoerd door mensen. Dat is het natuurlijk ook niet, maar het alternatief zou zijn dat de weesjes aan hun lot worden over gelaten en ik denk dat iedereen wel kan invullen wat dat zou betekenen…Ik heb met eigen ogen gezien wat voor goed werk de mensen op Ngamba Island doen. Met hoeveel liefde en oprechte aandacht voor de dieren. De verzorgers kennen elke chimp bij naam en weten feilloos te benoemen welk karakter of problemen het dier heeft. Het is niet de meest natuurlijke manier van om gaan met wild, maar de intenties zijn meer dan goed en de dieren hebben een supergoed leven.


Ngamba Island 3

Wandelen met chimps.
Vanaf Entebbe kun je op een dagtochtje naar Ngamba Island toe. Het is een boottochtje van nog geen uur varen, dus helemaal prima. Ik zou echter niet aanraden voor enkel dat daguitstapje naar Ngamba te gaan. Het enige wat je dan te zien krijgt is 1x het voeren van de dieren. Aangezien de bossen ondertussen te klein zijn om ruim 40 chimpansees te voeden, krijgen ze 3x per dag een extra’tje. Bananen, wortels, dat werk. Best grappig om te zien, maar het voelt een beetje als een dierentuin eerlijk gezegd…De charme van Ngamba Island zit ‘m juist in een overnachting! Er staan een aantal mooie safaritenten waar je in kunt overnachten, maar die zijn erg duur. Mijn tip: vraag of je voor een paar dollar bij het personeel kunt overnachten. Verwacht geen luxe, maar je hebt er een prima bed en het is er schoon. Als je op Ngamba overnacht kun je meerdere keren het voeren mee maken, de chimps ’s nachts in hun zelfgemaakte hangmatjes zien gaan liggen en je hoort ze gewoon de hele tijd. Erg leuk :-) . Toen wij er waren, was het ook nog mogelijk om met de allerkleinste chimpansees te wandelen. Ik denk dat dat serieus één van mijn meest bijzondere reiservaringen ooit is geweest. Een chimp van zo dichtbij in z’n menselijke ogen kijken. Wat mooi! Er werd echter toen over gesproken dat ze die wandelingen wilden gaan verbieden. Vraag even na bij de organisatie van Ngamba Island voor je gaat of die wandelingen nog mogelijk zijn. Zo ja, zou ik dat zeker doen!


Ik ben benieuwd wat jij van Ngamba Island vindt; vind je het juist goed of niet dat ze chimpansee weesjes op deze manier opvangen in Oeganda?

@Afrika @Oeganda #reizen #oeganda #ngamba island #chimpansees

1 reactie

  • Jeroen

    04 augustus 2015 om 13:34

    Zoals je het zelf ook al schrijft is het behoorlijk dubbel. Wel een natuurlijke omgeving maar geen natuurlijk gedrag meer. Maar ja... Moet je ze dan maar aan hun lot overlaten? Zoiets blijft moeilijk.
    Ik hoop dat ze met de opbrengsten, naast zelfbehoud, ook nog wat kunnen doen aan de bescherming van de nog in het wild levende populaties. Dat zou het voor mij zeker de moeite waard maken.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.