Walvissen spotten in Costa Rica

Reismeisje 22 maart 2014

Marino Balena 1

Kan dat?! Jaaaaaa! Big time zelfs! Ik moet eerlijk bekennen dat ik ze dan weer niet heb gezien, maar dat had meer met een verkeerd seizoen te maken, dan dat de walvissen zich zelden laten zien. De beste tijd om ze te spotten is tussen december en maart; dan komen deze machtige beesten massaal naar Costa Rica om een partner uit te zoeken :-).

Waar?

In Marino Ballena National Park! Yep, een heus nationaal park, maar dan op het water. Marino Ballena ligt in het Zuidwesten van Costa Rica, op ongeveer 20 kilometer van Dominical. Het plaatsje Uvita ligt er het dichtste bij en van daaruit kun je ook fantastische boottochtjes regelen. Er zijn legio bureautjes en eenpitters die je met liefde mee nemen in hun boot, maar ik zou niet zo maar de eerste beste kiezen. Tenzij je met 10 anderen in een boot wilt zitten en als een malle een rondje over ’t water wilt maken. Zonde! Wij hebben ons boottochtje gemaakt met Fernando :-). Een blije Costa Ricaan van middelbare leeftijd met veel vrije tijd èn een eigen boot. We hadden de boot voor ons alleen en konden zelf aangeven waar we even wilden stoppen. We hebben zelfs onderweg nog gesnorkeld! Uiteindelijk hebben we rond $50 per persoon betaald voor een tochtje van 1.5-2 uur. Zonder de walvissen helaas, maar wel met heel veel andere dieren!

Marino Balena 2

Dieren spotten.
Sowieso dolfijnen! Zooooo gaaf! Die zitten er meer dan genoeg en komen vrolijk naast je boot zwemmen. Superleuk! Verder zie je natuurlijk ook veel mooie vissen, zeker als je er even onderweg in plonst om te snorkelen. En mooie vogels, waaronder flinke pelikanen. Kortom, je kunt er van alles spotten!

Tip!

Fernando met zijn boot! Je moet hem wel van tevoren contacten. Zijn volledige naam is Fernando Guerrero Chavarría en hij noemt zijn ‘bedrijfje’ Pacific Whales & Kayak Tours. Als je hiernaar vraagt in het hotel of hostel waar je verblijft, kunnen ze je zeker in contact brengen. Fernando is een bekende in de buurt :-).

Heb jij wel eens walvissen gespot en zo ja waar?

 

@Costa Rica @Midden-Amerika #reizen #costa rica #backpacken #dieren #reistips #dominical #uvita #walvissen #nationaal park

9 reacties

 • Maire

  22 maart 2014 om 11:46

  Gaaf zeg! Jammer dat je ze niet hebt kunnen spotten, maar lijkt me alsnog een hele gave trip! Walvissen spotten is ook nog één van mijn dromen!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Maire

   22 maart 2014 om 14:19

   Ja echt he. Ik denk dat walvissen bij veel mensen op de bucketlist staan :-)!

 • Rianne

  22 maart 2014 om 13:01

  Wat jammer dat jullie geen walvissen gezien hebben, lijkt me erg bijzonder om deze beesten een keer te zien! Al zijn dolfijnen naast de boot natuurlijk ook erg leuk!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Rianne

   22 maart 2014 om 14:19

   Ja heel tof! Mooie dieren.

 • Sandra

  22 maart 2014 om 17:57

  Gaaf! Costa Rica is mijn bestemming voor komende winter, dus ik ga dit op mijn lijstje zetten! En nee, geen walvissen, alleen dolfijnen... Vond dat toen al heel bijzonder!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sandra

   23 maart 2014 om 10:05

   Ow tof zeg! Is een superleuke bestemming. Als je meer tips wilt, laat maar weten!

 • Ellen

  22 maart 2014 om 19:05

  Jaaaa heel gaaf om te zien, in Puerto Vallarta in Mexico!!

  Beantwoorden

 • Daphne

  23 maart 2014 om 02:37

  Walvissen spotten is zooo gaaf! Ik heb het gedaan in Hervey Bay, Australië. Eigenlijk was het ietsje te vroeg maar alsnog een moeder met kind van heel dichtbij kunnen spotten. 2 weken later scheen de hele baai vol zwangere vrouwtjes te zitten.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Daphne

   23 maart 2014 om 10:04

   Wauw, dat is cool!!

 • Mandy

  27 maart 2014 om 16:13

  Heel gaaf! Bij Tarifa in Spanje kan je ook dolfijnen en walvissen spotten. Het heeft echt iets magisch.

  Beantwoorden

 • Marcella

  30 maart 2014 om 19:55

  Wauw, wat een superervaring! Klinkt als een heel toffe boottrip! Ik spotte dolfijnen en orka's tijdens een boottocht in Monterey, Amerika. En afgelopen februari zagen we orka's in het wild in Nieuw-Zeeland. En de kleine Hector dolfijnen tijdens een boottocht. Goeie score dus!

  Beantwoorden

 • Jeroen

  08 oktober 2014 om 11:18

  Wel een reactie op een oud bericht maar ben alsnog wel even benieuwd welke soort walvissen je daar kan zien.
  Net zelf een beetje zitten googelen en vermoed dat je op zoek was naar de Bultrug? Of was je op 'jacht' naar een specifiekere soort?

  Zal mijn lijstje dan maar ook even hier neerzetten:

  Potvissen --> Andenes Noorwegen
  Orka's --> IJsland nabij Hellisandur (Toevalstreffer maar o zo gaaf!)
  Kleine Vinvissen --> Husavik IJsland en meerdere plekken rondom Spitsbergen
  (gewone) Vinvissen --> meerdere plekken rondom Spitsbergen
  Bultruggen --> Husavik IJsland en meerdere plekken rondom Spitsbergen (en in hele grote aantallen zelfs)
  Beluga's --> rondom Spitsbergen

  Geen walvis maar de ook helemaal de moeite waard:
  Reuzenhaai --> Schotland, Isle of Rum en omgeving (vertrokken vanuit Elgol)

  Whishlist:
  Met stip op nr 1: Groenlandse Walvis (Noordkaper / Right whale). Soms te zien rondom Spitsbergen maar een echte zeldzaamheid. Schattingen zijn dat er nog maar 2 a 300 wereldwijd zijn.
  nr 2: Australische Walvis (Zuidkaper)
  nr3: Blauwe Vinvis (grootste van allemaal en helaas gemist in Spitsbergen en IJsland)
  En natuurlijk alles wat op m'n pad komt.
  We kunnen soms de bestemming zelfs uitzoeken om ze te kunnen zien. Ben wel een klein beetje verliefd op deze kolossen! Spitsbergen was dan ook echt zo super geweldig!

  Beantwoorden

 • Samantha

  17 november 2016 om 09:42

  Gaaf, dit blijft heel erg leuk! 1 keer een walvis gezien in zuid Frankrijk. Maar de plek waar wij er veel hebben gezien was Mozambique-tofo. Ook een mooie relaxte surferspkek. Zeker een aanrader qua dolfijnen, walvishaaien en walvissen!

  Wij willen graag ong 4 weken naar Costa rica gaan maar door jou verhalen zitten we eraan te denken om dit in combinatie met niguragua te doen. Erg leuk je site! Thnx.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.