Beste plekken om dolfijnen te spotten

27 januari 2015

Wie wil het nou niet; zwemmen met dolfijnen?! Voor velen is dat, of het überhaupt zien van dolfijnen, wel iets dat bovenaan de bucketlist staat. En begrijpelijk ook. Er zijn op de wereld verschillende plekken waar je met deze bijzondere, intelligente dieren kunt zwemmen. Wanneer je “alleen” dolfijnen gaat kijken vanuit een bootje, vraag dan wel goed na hoe ze dit doen. Het komt namelijk vaak voor dat dolfijnen door groepen bootjes worden opgejaagd om de toeristen maar waar te geven voor hun geld. Zeg tegen de schipper dat dit niet de bedoeling is en vraag of hij de dolfijnen niet opjaagt. Als je enige afstand houdt kun je ook voldoende zien en met een beetje mazzel komen ze zelfs wel naar jou toe! Maar wat zijn nu goede plekken om dolfijnen te spotten of ermee te zwemmen? Ik zet de beste plekken waar ik tot nu toe geweest ben voor je op een rijtje.

Dolfijnen 1

Monkia Mia bay, Shark Bay in Australie.
Al sinds 1982 komen er onderzoekers bij deze baai om hier dolfijnen te bestuderen. De dolfijnen zijn er namelijk al decennia aan gewend geraakt door mensen gevoerd te worden vanaf het strand! Die relatie tussen mens en dolfijn was het onderzoeken waard. Vandaag de dag is er een onderzoekscentrum gevestigd dat zich inzet voor deze prachtige beesten. Dit doen ze door informatie te geven en dagelijks “shows” te geven waarbij de dolfijnen naar het strand toe komen om een visje in ontvangst te nemen. Hoewel sommigen zullen vinden dat dit ook niet de bedoeling is (en daar valt ook wat voor te zeggen), verrichten de mensen hier goed werk voor het behoud van deze bottle nose dolfijnen. Deze dieren worden dus niet vastgehouden; ze komen iedere dag rond hetzelfde tijdstip naar het strand toen, krijgen wat te eten en gaan er dan weer op uit om zelf vis te vangen. Als toerist kun je hier zien hoe de dolfijnen tot aan het strand komen en misschien mag je ze zelf wel een visje voeren! Het is natuurlijk een beetje gemaakt, maar wel erg mooi om een keer mee te maken.


Dolfijnen 2

Filippijnen.
Op de Filippijnen moet je nog wel eens een bootje nemen om bijvoorbeeld naar een ander eiland te komen. Dan heb je goede kans dolfijnen of andere vissen te spotten. Geregeld zoeken de dolfijnen de bootjes op en zwemmen voor de boeg van het schip een stuk mee of springen zijwaarts van de boot uit het water. En het mooiste van alles is dat het water er vaak mooi helder blauw is; zo kun je deze fascinerende dieren dus goed met je zien mee zwemmen.


Dolfijnen 3

Costa Rica.
In Costa Rica kun je op veel plaatsen dolfijnen kijken. Ik zou je aanraden dit in het Zuiden van Costa Rica te doen; in het Marine Park Isla Ballena. Je krijgt hier bij de meeste touroperators een garantie; geen dolfijnen gezien, geld terug of de volgende dag gratis mee opnieuw op pad. Ga er dus maar vanuit dat je deze dieren daar te zien krijgt! En het wordt nog mooier: ben je hier in de periode november tot maart of juli tot september, dan heb je zelfs de kans bultrugwalvissen te zien! Hoe gaaf is dat?! Klein tip: loop gewoon het strand op en een vraag wat rond bij de vissers. Grote kans dat visser je graag met zijn bootje mee de zee op neemt. Toch leuk als de andere bootjes helemaal volgestouwd zijn met toeristen :-) .


Dolfijnen 4

Goa, India.
Oké, het water is hier niet zo mooi blauw als in sommige andere landen (en daardoor zie je de dolfijnen misschien ook minder goed), maar het is zeker wel een te gek strand; Agonda beach, een stukje onder Goa in India. Vanaf je houten hutje zie je de dolfijnen in de ochtend in de baai voor je jagen op vis. Voor een paar euro kun je hier een klein houten roeibootje huren met een schipper die je naar de dolfijnen toe vaart. Je moet een beetje mazzel hebben omdat je minder snel kunt varen en daardoor minder mobiel bent. Maar dolfijnen zitten er genoeg! En het is ook een hele leuke ervaring om in een bootje zonder motor rustig op het water te dobberen en te wachten wat er op je af komt. En goede kans dat je nog helemaal alleen bent ook :-P .  

Nog een laatste, algemene tip: ben je op zoek naar een reisbureautje om dolfijnen te gaan spotten? Probeer dan te boeken via je eigen hotel! Waarom? Omdat die hotels vaak specifieke bureautjes hebben waarmee ze zaken doen, als een soort service. Het hotel is gebaat bij een goede service van het bureau dat met je de zee op gaat. Boek je ergens bij een bureautje op straat? Dan is het altijd maar afwachten wat voor service je krijgt en na je tocht zien ze je waarschijnlijk nooit meer terug…

Heb jij al eens dolfijnen gespot? Waar?

#reizen #costa rica #India #backpacken #Filipijnen #australie #dolfijnen

32 reacties

 • Pascal

  27 januari 2015 om 08:06

  Kizimkazi op Zanzibar... niet de meest fraaie plek, beetje met een ruw randje.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Pascal

   27 januari 2015 om 08:58

   Thanks voor je aanvulling!

 • Jeroen

  27 januari 2015 om 08:22

  Anderhalve week geleden nog 5 stuks lange tijd om het schip gehad op het Beagle Channel in Argentinië / Chili. Ook daarvoor rond Kaap Hoorn diverse dolfijnen om het schip. De meeste waren Dusky Dolphins maar we hebben ook Hourglass Dolphins en Commerson's Dolphin gezien.
  Ze kwamen gewoon naar het schip toe in plaats van dat wij ze opzochten en uitsloven deden ze ook door volledig met schroef het water uit te springen of op hun zij mee te zwemmen en je nieuwsgierig aan te kijken. Geweldig om te zien en weer een bijzondere ervaring!

  Daarnaast nog wel eens dolfijnen gezien in Schotland (Invernes bij de golfbaan is de bekende plek) en in Ierland (Portmagee was dat) in een haventje.
  Het maakt niet uit hoe vaak je ze ziet, het blijft geweldig! Overigens dus nog nooit met ze gezwommen. Zie het nut er ook niet zo van in maar dat kan aan mij liggen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   27 januari 2015 om 08:58

   Dat is echt de max Jeroen! Zo ontzettend gave reis!!

   • Jeroen Reismeisje

    27 januari 2015 om 09:13

    Zeker echt helemaal super en onvergetelijk! Eigenlijk is deze reis een 'must do' voor elke reiziger en nog meer voor elke natuurliefhebber...
    Overigens waren de dolfijnen ver in de minderheid in vergelijking met de walvissen die we hebben gezien.

    Zou het 'bijna' vergeten maar ook nog 3 stuks van de grootste dolfijn van allemaal om het schip gehad op AA. Maar vaak wordt de Orca niet als dolfijn gezien ;-)
    Overigens nog steeds met stip op 1 om te zien (echt een grote wens) is de Southern Right Dolphin (en whale). Helaas hebben we deze niet gezien dus moet nog een keertje terug. Ze zouden er echt moeten zitten :-)

  • gerben Jeroen

   27 januari 2015 om 15:07

   Jaloers!!!!!!

 • Michel

  27 januari 2015 om 08:24

  Bij Pipa in Brazilië, in Mexico bij Cozumel en bij de Duivelseilanden in Frans Guyana. Overigens alle drie de keren zonder dat het een specifieke dolfijnentrip was. Meer een kers op de taart dus :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Michel

   27 januari 2015 om 08:57

   Te gek! Je hebt ook gewoon 3x dolfijnen gespot jij ;-).

 • Mireille

  27 januari 2015 om 08:33

  We hebben in Cuba in de buurt van Cienfuegos met dolfijnen gezwommen in een stukje afgezette zee, echt super En vergeleken met andere plekken lang niet zo duur! Natuurlijk kun je ook zwemmen met dolfijnen in de badplaats Varadero maar daar betaal je de hoofprijs.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Mireille

   27 januari 2015 om 08:57

   Goede tip Mireille!

 • Marlon

  27 januari 2015 om 08:38

  Bay of Island, Kaikoura en Doubtful Sound in Nieuw Zeeland, Jervis Bay in Australië (vlak voor de kust), Kona in Hawaï.

  Beantwoorden

  • gerben Marlon

   27 januari 2015 om 15:10

   Oww ook mooi ja! Vooral als je ze kunt spotten vanuit je kajak :-)

 • martine

  27 januari 2015 om 08:39

  Gewoon portugal! Bij lagos.. voor 25 euro ga je met een ripbootje de zee op en ze geven geen garantie.. soms hb jr geluk.. soms pech.. zijn blauwe dolfijnen! Ik zag er daar ongeveer 8...

  Beantwoorden

  • Reismeisje martine

   27 januari 2015 om 08:57

   Dat meen je?! Wat gaaf zeg!

 • Roos

  27 januari 2015 om 08:40

  Bij Sian Ka'an in Mexico, onwijs gaaf om mee te maken!!

  Beantwoorden

 • ane86

  27 januari 2015 om 08:44

  2 maanden terug het geluk gehad tijdens het kayakken in abel tasman, nieuw zeeland. een aantal van 50 dolfijnen om ons heen is zeker niet overdreven. ze waren overal naast, onder voor een achter de kayak. een bijzondere ervaring!

  Beantwoorden

  • Reismeisje ane86

   27 januari 2015 om 08:57

   Wauw, wat gaaaaaaf!!!!!!!!!!!!!!!!

 • anouk

  27 januari 2015 om 08:49

  Coffee Bay, Zuid Afrika! Daar werd ik wakker en zag ik vanuit mijn huisje om de haverklap walvissen en dolfijnen, prachtig!

  Beantwoorden

 • Krista

  27 januari 2015 om 09:16

  Irrawaddy dolfijnen in Kratie, Cambodja. Ik vaarde met mijn kano tijdens ondergaande zon op een stil meer tussen een school Irrawaddy dolfijnen. Fantastische ervaring!

  Beantwoorden

  • gerben Krista

   27 januari 2015 om 15:11

   Dan heb je helemaal mazzel gehad. Die zijn toch redelijk zeldzaam?

 • Mandy

  27 januari 2015 om 09:35

  De eerste keer dat ik dolfijnen ging spotten was in Tarifa, we gingen vooral voor mijn zusje de dolfijnengek. Het grappige vond ik was dat elk volwassen persoon net zo enthousiast oh en ah zei als de kinderen. De tweede keer was in Mazarron. Beide keren dus gewoon in Spanje en we hebben diverse soorten gezien, ook walvissen. Ga ook hier met een bioloog mee in een klein bootje. Veel leuker. De pilot whales draaiden zelfs om en kwam naar ons toe gezwommen.

  Beantwoorden

 • Malou

  27 januari 2015 om 09:35

  Hoi! ook heel gaaf is het zwemmen met wilde dolfijnen in Kaikoura! Ondanks dat er verhalen gaan dat het het ritme en de gewoontes van de dolfijnen verstoord, hebben wij een fantastische ervaring gehad! De dolfijnen komen naar jou, zwemmen rondjes en 'dansen' om de groep heen. Zijn ze het beu, dan zijn ze weg!

  Super ervaring om midden op zee tussen deze prachtige beesten te zwemmen!

  Beantwoorden

  • Malou Malou

   27 januari 2015 om 09:36

   Ik bedoel Kaikoura, Nieuw-Zeeland!

 • Brice Meulenberg

  27 januari 2015 om 10:06

  In Lovina op Bali kun je ook goed wilde dolfijnen spotten. Het zijn wel maar kleintjes, maar ze zwemmen echt in grote groepen. Ik raad de mensen aan om gewoon op het strand iemand aan te spreken want het is dus goedkoper dan via een hotel. Daarnaast moet je niet s' morgens gaan want dan zijn er te veel toeristen. Rond 4 uur is ook prima en dan heb je een prachtige zonsondergang!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Brice Meulenberg

   27 januari 2015 om 11:33

   Leuke tip Brice!

 • Ayla

  27 januari 2015 om 10:09

  In Suriname dolfijnen gespot en op Curaçao met dolfijnen gezwommen. Wat een fantastische beesten!

  Beantwoorden

 • Sabrina

  27 januari 2015 om 10:24

  De straat van Gibraltar, met een tour vanaf Tarifa. Betaalbaar en dichtbij :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sabrina

   27 januari 2015 om 11:33

   Leuke dichtbij tip!

 • froukje

  27 januari 2015 om 10:39

  Kaikura, New Zealand is echt super bijzonder. Met zeker honderden dolfijnen gezwommen daar in het wild. Het water is alleen behoorlijk koud...

  Beantwoorden

 • Leila

  27 januari 2015 om 10:43

  Het kan ook in Jamaica, bij de Dolphin Cove. Ook met shows, haaien etc.

  Beantwoorden

 • Aya

  27 januari 2015 om 11:08

  Ik heb bij Praia dos Golfinhos (vertaling: dolfijnen strand), naast Pipa (Brazilië), heel veel dolfijnen gespot! Ik ben er dit jaar al 2 keer geweest en alle dagen waren ze er! Vanuit het strand zijn ze al heel goed te zien! Je kunt daar boottochten maken om ze van dichterbij te zien, maar ik raad aan om standup te gaan doen, lekker alleen met je surfplank en de dolfijnen! Ze komen echt heel dichtbij en doen absoluut niet verlegen ❤️ En erbij heb je een prachtige uitzicht op het hele mooie strand met onwijs veel groep op de achtergrond!

  Beantwoorden

  • Aya Aya

   27 januari 2015 om 11:09

   Oeps, vorig jaar! Hahaha en groen* op de achtergrond

  • Reismeisje Aya

   27 januari 2015 om 11:32

   Klinkt te gek zeg!

 • jumarno

  27 januari 2015 om 12:48

  Dit jaar en vorig jaar samen met me vriendin op tenerife met een catamaran tocht. Er waren ook walvissen en een zeeschildpad gespot!!

  Beantwoorden

 • Mark | Longwayhome.nl

  27 januari 2015 om 13:08

  Bij het eiland La Gomera (Canarische Eilanden) hebben we in november vorig jaar dolfijnen gespot. Het was mijn eerste keer en het was adembenemend mooi.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Mark | Longwayhome.nl

   27 januari 2015 om 14:56

   Ow, dat is een nieuwe plek voor me. Leuk!

 • Kirsten | Travelaar.nl

  27 januari 2015 om 13:19

  Jaa, dolfijnen spotten is zeker één van de gaafste dingen die ik ooit heb gedaan! Wij hebben een flink aantal dolfijnen gespot in Madeira een aantal jaren geleden.. Wat een geweldige dieren! Dat wat je verteld over India lijkt me ook geweldig! Ze zien zwemmen vanuit je "hutje". Zo zagen wij in Galle, Sri Lanka vanuit ons balkon walvissen zwemmen.. Te gek!

  Beantwoorden

 • Sieds | siedsmytravels.nl

  27 januari 2015 om 16:05

  Ik heb ze o.a. zien zwemmen zwemmen bij Mochima, Venezuela. Ze zwommen en sprongen echt rakelijks langs de boot om te spelen, echt supergaaf was dat! :-)

  Beantwoorden

 • Vanessa

  27 januari 2015 om 17:26

  Leuk om te lezen. Ik hou van dolfijnen! Heb ze zelf al eens gespot in Tenerife.

  Beantwoorden

 • Tikva

  27 januari 2015 om 19:19

  Dolfijnen zien is zo vet. Als ik nog een aanvulling mag doen dan Lovina in Bali waar bootjes gaan. Mijn gaafste dolfijnen ervaring was bij Zanzibar toen we gingen duiken kwam en een groep wilde dolfijnen aan. Snel snorkel opgedaan en water ingesprongen en gewoon even met ze gespeeld zou gaaf!

  Beantwoorden

 • Jiska de Waard

  27 januari 2015 om 20:13

  Wij hebben in het wild met dolfijnen gezwommen. Deze dolfijnen komen regelmatig in de Hauraki golf op het Noorder Eiland van Nieuw Zeeland. Het was enorm gaaf om de dolfijnen op je af te zien zwemmen en ze onder je door te zien zwemmen. Het was een geweldige ervaring! Lees meer over de Hauraki Golf op http://pimenjiska.nl/hauraki-golf/

  Beantwoorden

 • Lisa

  27 januari 2015 om 21:05

  Afgelopen weekend rivierdolfijnen gezien in Suriname. Ook mooi Tarifa, zuid Spanje met kans op orkas en zelfs vinvissen. En noord Noorwegen (Andenes) naast witflankdolfijnen draait de tour voor voornamelijk om de potvissen die meters diep de oceaan in duiken.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Lisa

   28 januari 2015 om 07:50

   Owwww te gek! Suriname staat nog hoog op mijn lijstje :-)!

  • Rowanne Lisa

   29 januari 2015 om 21:07

   Tarifa, orka's en dolfijnen gezien! Erg indrukwekkend !

 • Alma

  27 januari 2015 om 21:39

  in Picton, Nieuw Zeeland, kun je ook heel goed met dolfijnen zwemmen. Het fijne hiervan is dat je hier in de Marlborough Sounds vaart, waardoor het water echt een stuk rustiger is dan bij bijvoorbeeld Kaikoura. Dit heeft wat voordelen: dolfijnen spotten gaat makkelijker, in en uit de boot klauteren is een eitje en je ziet niet groen en geel van zeeziek zijn (of overgevende medepassagiers) :-)

  Beantwoorden

 • Jessica

  27 januari 2015 om 23:36

  Klinkt goed, altijd fijne tips! Het blijft een bijzondere ervaring. Ik heb tot nu toe zelf dolfijnen gespot in Suriname (met eigen bootje en bootsman) in de monding van de Surinamerivier, Irrawaddy dolfijnen bij de eilanden op de grens van Laos en Cambodja tijdens het kayakken, in het oosten van Bali tijdens een visserstocht bij zonsopkomst met Indonesische vrienden en tot slot bij Gibraltar!

  Beantwoorden

 • Leonie

  28 januari 2015 om 01:22

  Ook wat dichterbij kun je dolfijnen spotten! Mijn vriend en ik zijn wezen backpacken in Ierland en inhet plaatsje Carrigaholt vertrekt 2 keer per dag een boot om dolfijnen in de baai te spotten, en als je geen dolfijnen ziet krijg je je geld terug! Gelukkigzagen wij wel dolfijnen!

  Beantwoorden

 • Kirsten

  28 januari 2015 om 14:00

  Inderdaad zoals al gezegd werd met wilde dolfijnen zwemmen of gewoon varen bij Kaikoura in Nieuw Zeeland.
  Verder heb ik ook in Australië tijdens het surfen bij Spot X (Arrawarra) dolfijnen gezien, heel vet!
  Ook tussen LA en San Diëgo een walvissentocht gedaan, en daarbij zag je ook talloze dolfijnen die hele stukken met de boot meezwommen.

  Beantwoorden

 • Lisa

  29 januari 2015 om 11:33

  Enkele jaren terug heb ik dolfijnen gezien in Egypte tijdens het snorkelen. Dit was in de buurt van Hurghada. De dolfijnen waren wel een stuk van ons af, maar het was gewoon al mooi om ze van een afstand te zien. Het lijkt me dus super vet om er ook nog een keer mee te zwemmen.

  Beantwoorden

 • Marieke

  31 januari 2015 om 08:03

  Bij Panama City Beach in Florida heb ik dolfijnen gezien. Ze gaven ons geen garantie en het water was ook erg troebel doordat er pasgeleden een grote storm was geweest maar we hebben er toch een stuk of 8 gezien, redelijk dichtbij onze boot :D

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.