Vrijwilligerswerk in Kenia; doen of niet?

Reismeisje 30 december 2016

Reizen en vrijwilligerswerk; een veel gehoorde en te gekke combinatie. Toen ik een mailtje van Dorine kreeg over haar vrijwilligerswerk in een weeshuis in Kenia, raakte dat me meteen en wilde ik er meer over weten. Vandaag vertelt Dorine zelf hoe ze het heeft ervaren om in een echt derde wereld land te wonen en te werken en tegelijkertijd iets voor locals te kunnen betekenen. 

Dorine 1

Wie is Dorine? Hoi allemaal, mijn naam is Dorine Venema. Ik ben een 21 jarige studente, wonend in de studentenstad van het hoge Noorden; Groningen! Daar waar ik (hopelijk) dit jaar de opleiding tot lerares zal afmaken. Mijn grootste interesses liggen bij het kinderbrein, het schrijven van verhalen en eigenlijk gewoon de wereld an sich Lachen. Wanneer je die drie probeert te combineren kom je op iets wat tegenwoordig erg populair is; reizen en vrijwilligerswerk doen. Daar zal ik voor jullie over schrijven vandaag zodat je weet hoe het nou echt is om te werken in een weeshuis in een derde wereld land, zoals in mijn geval; in Kenia. Ik ben benieuwd wat je er van vind!

Dorine 3

Voluntourism. Steeds meer mensen willen iets ‘goeds’ doen: vrijwilligerswerk in het buitenland en dan het liefst een ontwikkelingsland. Het klinkt velen goed in de oren; dan reis je niet alleen voor jezelf, ga je niet alleen voor de hagelwitte zandstranden naar de andere kant van de wereld, maar doe je ook nog iets terug. Hiervoor is zoveel belangstelling dat er een heuse industrie rond is gegroeid; voluntourism. En daar gaat het meteen mis. Zodra iets een industrie wordt betekent het volgens mij niet veel goeds. Want wat gebeurt er zodra de vraag groter wordt dan het aanbod? Dan worden er kinderen, die ‘gewoon’ ouders hebben, van straat geplukt en in een weeshuis gedropt zodat empathische Europeanen hier hun geweten kunnen schoonpoetsen...Dit klinkt misschien als een slecht verzonnen sprookje, maar het gebeurt helaas echt...Tegelijkertijd zouden heel veel kinderen zonder al die liefdadigheid een onzekere toekomst tegemoet gaan. Een toekomst waarin ze elke dag opnieuw zouden moeten strijden om het hoofd boven water te houden. Het gevoel dat je die kans als vrijwilliger toch net een klein beetje kleiner maakt, maakt dat ik dolgraag vrijwilligerswerk wilde gaan doen. In korte tijd kun je echt iets voor een kind gaan betekenen en een klein beetje het verschil maken. Of dat nu echt als leerkracht is, door een luisterend oor te bieden of simpelweg aandacht te geven aan een verwaarloosd kind. 

Dorine 2

Een land vol tegenstellingen. Uiteindelijk werd het Kenia. Mijn bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen in een weeshuis. Met volle overtuiging kan ik zeggen dat Kenia een land vol tegenstellingen is. Allereerst is het een prachtig land met een overweldigende natuur en cultuur. Zeker als vakantieganger is het natuurlijk fantastisch om the great migration van de gnoe op de Maasai Mara te zien, de flamingo’s in Lake Victoria te bekijken en langs de lange met palmen begroeide kustlijn te slenteren. Maar wanneer je wat langer verblijft of werkt in het 'echte' Kenia, merk je al snel dat het land ook een andere gezicht heeft. De overdadig aanwezige corruptie, extreem ongelijk verdeelde samenleving, de primaire afhankelijkheid van het klimaat/weer en de eeuwige strijd om je gezin eten te kunnen geven. Ik vond dat erg heftig om te zien en te ervaren. Natuurlijk lees je er van tevoren dingen over, maar er dan ook daadwerkelijk midden in staan is toch wel een ander verhaal Onbeslist. Regelmatig greep het me aan en vroeg ik me bijna af wat ik daar toch deed?! Toch ben ik uiteindelijk heel blij dat ik dit avontuur heb mee gemaakt. De wereld kun je in je eentje niet veranderen, maar je kunt wel een klein verschil maken voor individuen. En dat heb ik voor mijn gevoel wel gedaan.

Mocht je overwegen om vrijwilligerswerk te gaan doen in een ver land, zou ik dat zeker aanraden. Het leert je veel over de wereld en jezelf. Je wordt er echt een rijker mens van, met alle moeilijke momenten die er zeker ook zullen zijn. Ik ben benieuwd of jou het combineren van vrijwilligerswerk en reizen aanspreekt? Of misschien heb je al eens zo'n reis gemaakt?

 

@Afrika @Kenia #reizen #backpacken #Afrika #kenia #reistips

6 reacties

 • Michel

  30 december 2016 om 08:31

  Ik vind persoonlijk dat de industrie die hier achter zit en bakken met geld verdient, misbruik maakt van de hele goede bedoelingen van zowel (m.n.) jongedames die echt goed willen doen als wel misbruik van de omstandigheden van mensen in arme landen. Het feit dat organisaties schatrijk worden hiervan maakt mij eigenlijk heel verdrietig. Het is goed dat Dorine dit wel benoemt, maar er niet iets over heeft geschreven om hoe dit te voorkomen of hoe te kiezen voor een juiste organisatie die dit niet misbruikt.

  Beantwoorden

  • Manon Michel

   30 december 2016 om 08:51

   Er zijn genoeg organisaties die hier zeker geen bakken met geld aan verdienen. Zij zorgen juist dat je als vrijwilliger bij de juiste projecten komt en ter plaatse ook de juiste begeleiding krijgt.

   • Michel Manon

    30 december 2016 om 09:00

    Hopelijk wel Manon, maar hoe herken je deze? Welk inzicht krijg je daar als vrijwilliger vooraf in? Wanneer je als vrijwilliger moet betalen om aan de slag te kunnen is dat voor mij al een 1e voorbode dat er iets niet klopt

    • Robert | Traveljunks Michel

     30 december 2016 om 09:36

     Da's een nobele gedachte, maar wie moet er dan voor de kosten opdraaien? Een kostendekkende bijdrage lijkt mij niet meer dan normaal. Het kost organisaties n.l. geld om je goed voor te bereiden en ergens te plaatsen. Kritisch kijken naar een organisatie zou ik sowieso ook iedereen aanraden.

     • Reismeisjenl Robert | Traveljunks

      30 december 2016 om 11:04

      Ja precies, daar begint het al mee.

      • Chris karia Reismeisjenl

       29 januari 2019 om 18:04

       Congratulations for the work you have done to our kids in Mara kenia ,nkilenya school
       I hope you still remember the school you give out green shirt

  • Reismeisjenl Michel

   30 december 2016 om 11:02

   Begrijp ik en ik deel je mening Michel...

 • Margriet

  30 december 2016 om 10:11

  Hoi! Ik lees altijd met veel plezier de blogs hier, maar mag ik jullie er op wijzen dat de term "derde wereld land" tegenwoordig echt ouderwets en not done is? Dit impliceert een superioriteit van de "eerste wereld", terwijl jullie met al jullie reiservaring ongetwijfeld kunnen beamen dat de zogenaamde "derde wereld" landen in heel veel opzichten anders zijn maar zeker niet minder dan waar wij vandaan komen. Als je helemaal correct wil zijn gebruik je "hoge-inkomens landen" en "lage- en middel-inkomens landen" omdat dit gebaseerd is op feiten en niet op percepties, maar ik snap dat dat niet zo lekker schrijft... Dus misschien is "ontwikkelende landen" in het vervolg een goede tussenweg?

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Margriet

   30 december 2016 om 11:05

   Dank voor je inhoudelijke reactie Margriet. Daar zit zeker wat in. Al moet ik zelf eerlijk zeggen dat mijn connotatie er niet eentje van minderwaardig is, maar wellicht is dat persoonlijk. Ik zal er bij een volgend artikel rekening mee houden!

 • Debbie

  30 december 2016 om 11:42

  Goed dat het voluntourisme benoemd wordt, maar ik mis ook informatie over hoe je dan wel een goede organisatie kan vinden etc.

  Beantwoorden

 • Jeroen

  30 december 2016 om 12:57

  hmm interessante gedachte... Ik zou denk ik zeker geen reis boeken om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik zou veel liever tijdens het reizen zelf iets tegenkomen waar ik mij betrokken bij voel en waar ik dan de handen uit de mouwen wil steken. Zonder enige organisatie of dergelijke maar gewoon omdat het mij op dat moment aangrijpt en ik er zelf al bovenop sta.
  Nu snap ik ook wel dat dit alleen mogelijk is als je wat langer op reis bent dus ik zeg niet dat organisaties die dit regelen slecht zijn (behalve dan al op de bovengenoemde bezwaren na dan) maar dat dit is hoe ik het zou doen. En goed, helpen kan natuurlijk nooit kwaad!

  Beantwoorden

 • Frank

  30 december 2016 om 17:47

  Leuk stuk om te lezen en kan me er helemaal in vinden! In 2017 ga ik mijn eigen ervaringen opdoen. In de voorbereiding ook dezelfde vragen gehad en gezocht naar organisaties waarbij het doel het kind (bijvoorbeeld) is en niet geld. Websites als volunteercorrect.org en gotanzania.org kunnen je hierbij helpen.(nav reacties hierboven) Blijft natuurlijk een zoektocht die je zelf moet doen. Recentelijk een rambam uitzending geweest over vrijwilligerswerk die ook leuk en confronterend was. Hierin vooral dingen die je niet moet doen overigens. Zelf via via een kleine stichting gevonden. Leuke vraag die ik heb gehad in de voorbereiding: Waarom ben jij daar nodig?

  Beantwoorden

 • Maartje

  23 januari 2018 om 17:09

  Heeft Dorine vrijwilligerswerk gedaan via een organisatie? Zo ja, welke was dat? Ik kan het zo snel niet terug lezen in de reacties als het al is gezegd.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.