De gaafste duikspot ter wereld

Reismeisje 17 juli 2016

Salomonseilanden 1 GvdW 6803

Wie had gedacht dat ik ooit nog eens een artikel zou gaan schrijven over duiken?! Ik niet Tong uitsteken. Tot een paar weekjes geleden was ik waarschijnlijk de laatste persoon op aarde die je iets zou kunnen vertellen over duiken. Not my cup of tea. Gerben duikt al jaren en heeft ook z’n advanced brevet. Al die jaren zag ik ‘m komen en gaan van gave duiktochten en nooit heb ik maar een seconde overwogen mijn duikbrevet te halen. Toch vond ik het ergens wel jammer. Het leek me zo leuk om samen te kunnen doen! Compleet onverwacht ontmoette ik op de Salomonseilanden Belinda; een te gekke en heel professionele duikinstructrice van Dive Munda, die me vroeg waarom ik eigenlijk niet eens een try dive probeerde. Tja. Waarom eigenlijk niet? Ze wist me over te halen en voor ik het wist zat ik met m’n neus in de studieboeken, had ik m’n eerste 5 duiken er op zitten en had ik m’n duikbrevet in de pocket Lachen! Ik ben natuurlijk nog maar een beginnende duiker, maar op basis van alles wat ik gelezen, gehoord en ondertussen zelf gezien heb kan ik je wel vertellen dat de Salomonseilanden één van de gaafste duikspots ter wereld is!

Salomonseilanden 2 GvdW 6925

Lovely Munda. De meeste toeristen die de Salomonseilanden bezoeken, kiezen voor Marovo Lagoon of Ghizo als uitvalsbasis. Wij kwamen bij toeval uit het eiland New Georgia en meer specifiek het plaatjes Munda. Dat was simpelweg de enige binnenlandse vlucht die die dag nog ging. Achteraf had het niet beter uit kunnen pakken, want het was één van de leukste weken van onze wereldreis! Munda zelf stelt niet heel veel voor, maar het onderwaterleven is er des te gaver met gezond koraal, de ene kleurrijke vis na de andere en ontzettend veel ‘groter spul’; verschillende soorten haaien, manta roggen, schildpadden, dat werk. Bij de meeste duiken duik je direct langs het rif, wat ik zelf echt te gek vond. Direct aan het water zit de duikshop van Belinda, Dive Munda. Los van dat ze gewoon een ontzettend fijn mens is, runt ze haar shop met superveel enthousiasme en merk je meteen dat ze ontzettend veel ervaring heeft en erg zuinig is op al het materiaal. Bovendien werkt ze met locals, die op hun beurt natuurlijk de allerbeste en onbekende duikspots weten te vinden Lachen.

Salomonseilanden 3 GvdW 6871

Van Sharkpoint tot Barry’s Breakfast en Tetepare Island. Uiteindelijk zijn wij een week in Munda blijven hangen en hebben we bijna elke dag meerdere keren gedoken. We kregen er gewoon geen genoeg van! En nog hebben we het merendeel van de duikplekken rondom Munda niet gezien. Er is gewoon zo ontzettend veel te zien! En te ontdekken, want het leuke is dat Belinda en haar crew je ook mee kunnen nemen naar nieuwe duikspots. Plekken waar ze van vermoeden dat het er gaaf duiken is, maar die ze nog niet zelf ontdekt hebben. Die mag je vervolgens zelf een naam geven; zo is bijvoorbeeld Barry’s Breakfast ontstaan Knipogen. Iets waar ik zeker nog eens voor terug wil komen is Tetepare Island. Een eiland op ongeveer 1.5 uur varen vanaf Munda. Los van dat je ook daar weer prachtig moet kunnen duiken, kun je daar snorkelen met dugongs. Zeekoeien! Hoe cool is dat?! Zeekoeien worden ernstig bedreigd, omdat het zeegras waar ze van leven op veel plekken, door hogere watertemperaturen, verdwijnt. Maar hier leven ze dus nog! Helaas is het er tijdens deze reis niet van gekomen, maar zeker weten dat we terug gaan naar de Salomonseilanden.

Kortom, als je van duiken houdt zou ik je echt aanraden een reis naar de Salomonseilanden en meer specifiek Munda te maken. Benader Belinda en ze zal een superleuk duikprogramma voor je samenstellen. Ze gaat trouwens ook regelmatig mee op live aboards, waarbij je gedurende 10 dagen langs allerlei Salomonseilanden vaart en 3-5 duiken per dag (!) maakt. Zeker iets wat ik graag in de toekomst zou willen doen! Ik ben benieuwd; duik jij ook? En wat is jouw favoriete duikspot?

@Oceanië @Salomonseilanden #Salomonseilanden #duiken #reistips #Pacific

3 reacties

 • Margreet Pruis

  17 juli 2016 om 10:51

  Knap hoor, dat je dat gedaan hebt ! Ik durf het niet, bovendien heb ik erg snel last van mijn oren. Het lijkt me werkelijk fantastisch , dat wel ! Begin jaren 80 was ik in Manado, noord-celebes en ik heb er zelf niet gesnorkeld of gedoken, maar het schijnt daar 1 van de mooiste duikplekken van de wereld te zijn, hoorde ik jaren later ! Google maar eens !

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Margreet Pruis

   17 juli 2016 om 11:02

   Wauw wauw wauw! Dat ziet er inderdaad prachtig uit zeg :-). Jammer dat het duiken niet lukt, maar gelukkig kun je de wereld op heel wat andere manieren ontdekken!

 • Dominique || dominiquetravels.com

  17 juli 2016 om 12:59

  Gaaf! Ik heb mijn PADI al een tijdje, maar moet zeggen dat ik nog niet veel duikspots bezoekt heb. Afgelopen winter was ik op Bonaire, en daar waren wel een aantal mooie spots (met name Salt Pier)! volgende week ga ik in Nederland duiken. Ik ben benieuwd of het zo mooi als de Salomonseilanden is ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   18 juli 2016 om 09:43

   Ow ja Bonaire. Daar heb ik al veel goede (duik-)verhalen over gehoord ja. Lijkt me prachtig! NL zal vast errug anders zijn ;-), maar wel weer een leuke ervaring. Enjoy!

 • Kelly

  25 juli 2016 om 08:14

  Same here! Als je mij aan het begin van m´n reis verteld had dat ik aan het eind zou gaan duiken, had ik je nooit geloofd. Snorkelen vond ik altijd wel leuk, maar duiken vooral een beetje eng. Maar eenmaal op de Perhentians in Maleisië met spontaan opgegeven voor de PADI Open Water cursus. Ik was bijna gestopt op de eerste dag na mijn eerste duik want ik raakte enorm in paniek! Dat hele onder water ademen ging nog niet zo heel goed samen met mijn instinct haha. Gelukkig een ontzettend fijne instructeur die doorgezet heeft en vertrouwen gaf en toen was ik gelukkig op dag 3 om! Ik vond het zelfs zó leuk dat ik meteen een duikpakket op Borneo geboekt heb, waaronder één dag Sipadan, een top 5 duikplek van de wereld. En dat was dan ook meteen de mooiste plek waar ik ooit gedoken heb, zóveel moois gezien! En mijn duikbuddy was onderwaterfotograaf en heeft na afloop filmpjes en foto's op m'n laptop gezet; ik was als een kind zo blij haha!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.