Top 5 horror wc's op reis

06 januari 2015

Oké, wanneer je op een verre reis gaat, dan weet je dat een bezoek aan het toilet niet altijd een pretje hoeft te gaan worden. Zeker niet wanneer je gaat backpacken. De badkamers zijn niet altijd spic en span en gedeelde toiletten laten nog wel eens te wensen over. Maar het meest beroerd zijn natuurlijk de toiletbezoekjes wanneer je onderweg bent. Wegrestaurants, toiletten langs de snelweg of bij lokale eethuisjes waar de locals in en uit stromen. Daar ga je niet eventjes rustig zitten ;-) . Vandaag mijn 5 meest beroerde plekken om naar de wc te gaan.

Wc Mongolie

Mongolië.
Het beeld dat je waarschijnlijk van Mongolië in je hoofd hebt klopt wel aardig. Leegte en uitgestrektheid. Het land is enorm groot en telt weinig inwoners. En hoewel er steeds meer mensen in steden gaan wonen, leeft nog steeds een groot deel van de bevolking een deel van het jaar in authentieke gers. Wanneer je in een ger verblijft in the middle of no where kun je uiteraard niet verwachten dat je er een goed toilet aantreft. Doorgaans is het een houten huisje met een kuil in de grond en daarover twee planken. En dan is het een kwestie van goed mikken ;-) . Tip: om de stank tegen te gaan kun je een flesje toco-tholin meenemen. Dit is een klein flesje met rode dop en bevat een sterke menthol-geur. Een druppeltje onder je neus en je hebt nergens last van. Je koopt het bij de drogisterij.


Wc Tibet

Tibet.
Zoals jullie misschien wel weten is Tibet één van mijn favoriete landen. Ik ben gewoon helemaal dol op de mensen en het geweldige landschap. Maar waar ik minder dol op ben zijn dus de toiletten. Waar je buiten de hoofdstad Lhasa ook slaapt, bijna overal is het passen en meten bij een bezoek aan het toilet. En dan hebben mannen het wat dat betreft nog makkelijk. Dus of je nu slaapt in een hotel, klooster of in een homestay, bereid je voor op het noodzakelijke...


Wc Nepal

Nepal.
Misschien ligt het aan de regio, maar ook in Nepal moet je moeite doen om een fatsoenlijk toilet te vinden. Westerse toiletten zijn er, net zoals bij de rest in deze top 5, lang niet altijd, maar dat is misschien maar goed ook. Want hoewel het natuurlijk een kwestie van wennen is, is een hurktoilet denk ik wel hygiënischer. Zeker wanneer je de middelen niet hebt om het goed te reinigen. Gewoon een emmertje water over het hele gebeuren heen mikken en klaar ben je weer. Dat is in Nepal dus niet anders. Zeker de sanitaire stops tijdens lange busritten zijn verre van prettig. Tip: koop een flesje met hand-cleaning gel. Zo zijn en voelen je handen na een toiletbezoek weer lekker schoon.


Wc India

Treinen in India.
Inderdaad, veel treinen in verre landen hebben smerige toiletten. Vooral de langeafstand treinen. Maar India spant, samen met China, denk ik wel de kroon. Je bent nog niet vertrokken van je bestemming of wc’s zien er al niet meer uit :-? . Geen idee waarom het zo moeilijk is om een beetje goed te mikken of je eigen zooi op ruimen…En dan moet je je er op je slippertjes maar tussen zien te wringen terwijl de trein schudt van links naar rechts. Nope, dit is zeker niet iets om naar uit te kijken…


Wc China

China.
Tja en dan China… China steekt echt met kop en schouders boven de rest van de landen uit. Dit land heeft een serieus sanitair probleem. Mao zei ooit “iedere beschaving heeft een beschaafd toilet nodig”. Tenminste iets wat wel waar was, maar waar de Chinezen blijkbaar niet naar hebben geluisterd. Want het is echt overal niet te doen, zo goor. Wanneer je op je privacy gesteld bent, heb je helemaal een probleem in China. Openbare toiletten zijn namelijk vaak gedeeld. En met gedeeld bedoel ik ook echt gedeeld. Dus één lange geul met daaronder een afvoer en slechts kleine, halfhoge tussenschotten. Wanneer je dus een toilet in loopt zit een hele rij mensen elkaar dus gehurkt aan te kijken. Net als de mensen die voor hen staan en hen opwachten. En de daarbij komende geluiden en geuren helpen ook niet echt....

Tip: wanneer je op reis bent is het misschien verstandig om schoenen aan te doen ipv slippers. In en om de toiletten drijft vaak een hele plas water, waar je liever niet mee in aanraking wilt komen…   Dat is mijn top 5 van horror toiletten. Opvallend wel dat ze allemaal in Azië zijn…Wat is jouw meest beroerde wc ervaring op reis ooit??

#reizen #India #backpacken #Azie #tibet #nepal #china #trein #Mongolie

23 reacties

 • fitflop stores

  fitflop in australia

  Beantwoorden

 • fitflops australia clearance

  fitflop shoe

  Beantwoorden

 • fitflop sales singapore

  discount fit flops

  Beantwoorden

 • fitflop sale singapore

  fitflops shop

  Beantwoorden

 • Kirsten |Travelaar.nl

  06 januari 2015 om 08:09

  Gad-ver-damme! Haha! Voor mij waren Cambodja en Nepal het ergst.. In Cambodja vooral de toiletten aan de kant van de weg inderdaad en in Nepal eigenlijk overal behalve in ons hotel ;) Hehe.. Je noemde 'm niet voor niets natuurlijk.. China en India veel verhalen over gehoord idd. Klinkt helemaal afschuwelijk! Sommige mensen :s Haha ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kirsten |Travelaar.nl

   06 januari 2015 om 08:45

   ;-) Vies he. Maar ja, tijdens avontuurlijk reizen toch wel vaak een ding...

   Beantwoorden

  • gerben Kirsten |Travelaar.nl

   06 januari 2015 om 09:46

   Hoi Kirsten,

   Wel rondgereisd nog, of alleen in en om het hotel blijven hangen :-) :-)

   Beantwoorden

 • Resy

  06 januari 2015 om 08:22

  Oh verschrikkelijk... Ik vind een hygiënisch toilet toch eigenlijk altijd wel belangrijk. Zelf heb ik nog niet zulke verre reizen gemaakt, waardoor ik nog niet echt horror toilets tegen ben gekomen. Of tellen de wc's in discotheken ook, die aan het einde van de avond ook alles behalve schoon meer zijn?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Resy

   06 januari 2015 om 08:45

   Haha, zeker ;-). Kan ook vre-se-lijk zijn!

   Beantwoorden

  • gerben Resy

   06 januari 2015 om 09:45

   haha. Vergelijk een toilet in een discotheek om 05:00 in de morgen met een toilet in een Chinese trein nadat die een uur geleden van het perron is vertrokken en je hebt ongeveer hetzelfde :-)

   Beantwoorden

 • Simone

  06 januari 2015 om 08:48

  yep... Die toiletten he... Wij hebben al de nodige drama toiletten gezien maar wellicht een van de meest bijzondere was afgelopen jaar in Sumatra. We hadden er twee... Eentje op een prachtige locatie met geweldig uitzicht maar het toilet zelf was een soort betonnen plaat met een vreemd gat (gaatje meer eigenlijk) maar er zat ook nog eens een hele zwerm bijtjes in en rondom dat gat. Dus je broek naar beneden en hop daar kwamen de bijtje iets te dichtbij zeg maar... De tweede wc was ergens onderweg en had niet eens een gat. Dat was gewoon een betonnen plaat met een golfplaten eromheen. Kun je je ongeveer voorstellen wat er gebeurt met de grote boodschap... Die kan dus nergens heen!!
  Als het even kan geef ik dan de voorkeur aan buiten in de natuur....:)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Simone

   06 januari 2015 om 09:06

   Oeps...Prachtig verhaal ;-).

   Beantwoorden

  • gerben Simone

   06 januari 2015 om 13:09

   Haha leuk om te lezen! Vooral die tweede ook, dat heb ik nog nooit gezien :-) Hopen dat je er in de nacht al te vaak in het donker uit hoeft...

   Beantwoorden

 • Mar

  06 januari 2015 om 08:58

  ik ga komende zomer voor het eerst naar azie dus ben benieuwd wat me te wachten staat als ik dit zo lees!
  Ik heb familie in een bergdorp in oost europa en vroeger hadden we daar altijd een buiten wc ergens achter in de tuin. Altijd jammer als je dan om 3 uur 's nachts bij -10 bedacht dat je wel moest plassen ..

  Beantwoorden

  • gerben Mar

   06 januari 2015 om 13:11

   Sterke alvast!
   Wat een goed idee kan zijn is het kopen van een flesje toco-tholin. Dit is een klein flesje met een sterke olie erin, beetje spierolie achtig. Een druppeltje hiervan onder je neus en je hebt nergens meer last van :-) Wat geur betreft althans...

   Beantwoorden

 • Jess

  06 januari 2015 om 09:27

  Ja, de horror-toiletten onderweg in Cambodja staan ook in mijn geheugen gegrift. Sjaal om m'n neus en gaan..
  Verder ook een prachtige toilet-ervaring in een soort cafetaria-achtig cafe in Vietnam (Hanoi) gehad; veel meer dan een kale pot was het niet maar de locatie spande de kroon; in de keuken van de cafetaria, zonder deur, waarbij ik uitzicht had op de pieper-schillende mevrouw en andersom!
  Ohja, in de natuur was in Ethiopie vaak de beste optie, alleen kwam het regelmatig voor dat ik na afloop omkeek en dat er een rijtje kids naar mijn blanke billen stond te wijzen :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jess

   06 januari 2015 om 10:31

   Ow Ethiopië inderdaad; herkenbaar. Heb veel bosjes van dichtbij gezien daar ;-).

   Beantwoorden

 • Marielle

  06 januari 2015 om 09:28

  yek vooral die plaatjes erbij.
  Mijn horror wc was eentje in zuid afrika, om 4 uur verzamelen voor een topje van een berg te beklimmen. 'S nachts dus, alles donker behalve een lampje in houten hokjes van de wc. Gevolg, ik denk wel 1000 muggen

  Beantwoorden

 • Joke

  06 januari 2015 om 09:44

  "Ergens" onderweg in China toiletpotten gevuld met bruine substantie tot aan de rand toe,letterlijk gevuld.Dit jaar voor het eerst met vakantie geweest met Camper,veel toiletten gezien,Zweden super schoon,Frankrijk opvallend veel toiletten zoooo vies,dan ben je blij eigen wc aan boord te hebben,we kwamen over de grens Frankrijk/ Spanje en wat ons meteen opviel de schone toiletten !! Het fijne van reizen is : het thuiskomen en weer je eigen toilet.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Joke

   06 januari 2015 om 10:30

   Bleeeeeeeeh ;-)

   Beantwoorden

  • gerben Joke

   06 januari 2015 om 13:12

   Heb je thuis ook een verwarmde wc-bril :-) ?

   Beantwoorden

 • Kelly

  06 januari 2015 om 10:11

  Hejj,

  Ik vertrek volgende week (voor het eerst alleen) naar Thailand.. Hoe is het daar gesteld met de sanitaire voorziening?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kelly

   06 januari 2015 om 10:30

   Hey Kelly. Leuk :-)! Thailand is in vergelijking met andere landen in die regio heel prima hoor. No worries ;-).

   Beantwoorden

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  06 januari 2015 om 10:50

  Mijn grootste horror toilet was in de Oekraïne, op het busstation van Chernihiv. Daar was een ondergronds openbaar toilet en dat was zo ontzettend smerig. Het stonk/walmde zooooo erg dat ik twee minuten lang mijn neus dicht heb gehouden. Ook hier op een rijtje zoals in China, maar omdat de lucht nergens naartoe kon en er één gelig peertje aan het plafond hing om de boel te verlichten mijn ergste wc ervaring ooit. Dat ik niet ter plaatse ben flauwgevallen van de stank is een wonder.

  Beantwoorden

 • roel

  06 januari 2015 om 11:43

  Mijn meest bijzondere sanitaire ervaring was de Inca trail in Peru. De aangeboden wc op de kampeer locaties waren een goede combi van wat je hier boven beschreven hebt.onderweg in de bosjes was geen optie. Aan de ene kant een afgrond aan de andere een hoge berg wand. En als er dan bosjes waren dan liep daar een spoor van voorgangers doorheen.
  Toen we aankwamen bij machu picchu was voor een hoop toch ook wel de gewone schone westerse wc een van de niet uitgesproken hoogte punten. Vooral voor degene die de grote boodschap de hele reis niet hadden aangedurft.

  Beantwoorden

  • gerben roel

   08 januari 2015 om 08:10

   Haha, leuk omschreven!

   Beantwoorden

 • Ramona

  06 januari 2015 om 12:01

  Wc's in India en China zijn inderdaad vreselijk met als topper de nachttreinen. Ik ging al bijna over mijn nek als ik de lokale bevolking met blote voeten nog wel de wc op zag lopen...jak. Ik neem altijd een lading plastuitjes mee. Zonder ook maar iets aan te raken staand plassen. .wel thuis ff oefenen ;)

  Beantwoorden

 • Kelly

  06 januari 2015 om 12:38

  China met stip op 1!! Daar moet je als vrouw zijnde echt over een drempel heen stappen want van privacy hebben ze nog nooit gehoord. Ik heb er ook een complete blog over kunnen schrijven. Met name de toiletten op het Tibetaanse plateau zijn ronduit smerig en dan heb ik het nog niet over de 'toiletten'/gaten bij de benzinepompen. Slumdog Millionaire déjà vu!

  Beantwoorden

  • gerben Kelly

   08 januari 2015 om 08:11

   Gedver!!

   Beantwoorden

 • Maud

  06 januari 2015 om 13:01

  Aaah

  Beantwoorden

 • Joost | TheWorldAround

  06 januari 2015 om 15:45

  Helemaal gelijk, China is ZOOOOOOO smerig. Je loopt gewoon door de pis, iedereen spuugt overal. Ohh ik wil er niet eens over beginnen! Ik heb ook leuke foto's van Chinese toiletten, dacht; daar ga ik ook een blogje over schrijven, haha. Goshh!

  Beantwoorden

 • Sander

  06 januari 2015 om 22:33

  Azië is idd errug vies, maar mijn meest vieze ervaring was Egypte. Op de trein van Caïro naar Aswan. De muizen liepen door de coupés, de hele WC was helemaal onder de poep gesmeerd (inclusief muren, kraan en deur) en het water (gaan we in al mijn naïviteit maar ff van uit) stond centimeters hoog in op de vloer, dat het bijna boven je zool weer in de schoen liep. Maar ja, de treinreis duurde 12 uur en voor instappen hoefde je natuurlijk nog niet....

  Beantwoorden

  • gerben Sander

   08 januari 2015 om 08:13

   In ieder geval fijn dat je in de nachttrein nog schoenen aan had en geen slippers...:-)

   Beantwoorden

 • Karola

  06 januari 2015 om 23:05

  mijn top 3:
  1. Plassen in Mongolië in een klein kotje met een gat in de grond en vervolgens naar beneden kijken zien dat je op een dode geit aan het plassen bent (aaaa)
  2 Plassen in China bij en bushalte in een soort gootje waar t vuile maandverband lag en de larven rond dartelde (ja dan moet je Echt Heel hard plassen ;))
  3. heel hard moeten plassen bij first base camp in Tibet met gevoelstemperatuur -20 buiten dus gedwongen in een kotje moeten plassen waar al de vorige 'Ontlasting' van mensen bevroren was en de gaten vol...

  Maar reizen blijft heerlijk ;)

  Beantwoorden

  • gerben Karola

   08 januari 2015 om 08:12

   Echt smerig!! En dan heb ik het als man nog makkelijk....

   Beantwoorden

 • Yvon

  09 januari 2015 om 15:11

  Oh man... Wat een goorheid!
  Ik durf bijna niet, maar ik moet zeggen dat ik tegenwoordig niet zo snel meer opkijk van de toiletten die ik tegenkom. Iets met gewenning denk ik, haha.

  Beantwoorden

 • Justin

  10 januari 2015 om 08:48

  Damn! Dit is wel echt smerig haha.

  Beantwoorden

 • Jeroen

  22 januari 2015 om 11:46

  Briljant leuk artikeltje!
  En omdat ik nog niet in Azië ben geweest, heb ik ook geen horror verhalen te vertellen.
  Wel net te horen gekregen dat ik mijn visum voor India moet gaan regelen. Eind maart / begin april naar Chennai voor 'werk'. Niet verkeerd om te horen als je net terug bent van 5 weken weg.
  Ga er waarschijnlijk nog wel een dagje extra aanplakken om wat leuks te zien :-D
  Ben benieuwd.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.