India & hygiëne

Reismeisje 16 mei 2014

Hygiene India 2

De titel van dit bericht alleen al roept vraagtekens op ;-) . India en hygiëne. Hm. Lastig. Ik heb zelf een soort haat-liefde verhouding met dit bijzondere land. Ook vanwege de goorheid. Want wat kan het in India vies zijn zeg. Straten worden gebruikt als vuilnisbelten, vlees ligt lekker in 40°C te verkleuren en hangend boven een hurktoilet moet je oppassen dat je niet een ammoniakvergiftiging krijgt. Om over de persoonlijke hygiëne nog maar niet te spreken…Kortom, als je smetvrees hebt, is India niet jouw bestemming ;-) . Toch is India voor mij een van de meest fascinerende landen en zou ik ’t wel aanbevelen! Het is alleen wel handig om wat ‘maatregelen’ te nemen:

Vermijd alles met water. 

Seriously. Drink geen water uit de kraan, neem geen ijsblokjes in je cola, sla de rauwkost even over en laat ongeschild fruit ook maar staan. Water is een van de grootste besmettingsbronnen. Koop liever losse flessen mineraalwater en check altijd of ’t wel een nieuwe fles is. Die stinkerds willen nog wel eens een oude fles vullen met vies water en dat voor mineraalwater verkopen. Beetje opletten dus.

Persoonlijke hygiëne.

Op reis heb ik eigenlijk altijd een flesje desinfectiegel bij me. Zeker in India smeer ik vóór elke maaltijd en na elk toiletbezoek een flinke laag op mijn handen. Je bent dan in elk geval gegarandeerd van redelijk schone handen. Zeker als je bijvoorbeeld ook handen hebt geschud of ergens in een vies hok je behoefte hebt staan doen, is dit spul echt onmisbaar. Let ook op met je vingers in je mond steken :-) . Ik heb de neiging om nagels te bijten en wil nog wel eens uit gewoonte een vinger in mijn mond steken. Niet slim. Bah. Tot slot zou ik zeker ook een lakenzak mee nemen als je naar India gaat. De meest prachtige hotelletjes vind je in India, maar ook de meest gore, vieze dingen. Ik ben al een aantal keren maar wat blij geweest dat ik in mijn eigen lakenzak kon kruipen.

Beetje geluk.

Verder is het ook gewoon een kwestie van mazzel hebben. Tijdens mijn laatste reis door India heb ik ondanks alles toch een of andere parasiet opgelopen waar ik thuis nog wel even last van had. Waarschijnlijk heeft een van de koks zijn handen niet goed gewassen…Tja. Kun je het zelf verder nog zo goed doen; je hebt ’t niet altijd in eigen hand.


Ik ben benieuwd of jij als eens in India bent geweest? Wat vond je er van? En als je er nog niet bent geweest: zou je er heen willen of schrikt de viezigheid je af?

@Azië @India #reizen #India #backpacken #reistips #hygiene

7 reacties

 • Lisette | Travellust.nl

  16 mei 2014 om 07:19

  Handig artikel! Mij lijkt het ook een vreselijk ranzig land, maar ik moet en zal er ooit heen gaan!

  Beantwoorden

 • Michel

  16 mei 2014 om 07:45

  hahaha 'die stinkerds'! Geweldig :) Moet zeggen dat de viezigheid mij nog ff weerhoud om er heen te gaan, maar heel eerlijk: de verhalen van reizigers die er vandaan komen zijn zeer fascinerend. Ik heb gezegd dat ik nooooooit naar India zou gaan, maar zo hypocriet als ik soms kan zijn (op reisgebied :P ), denk ik dat ik er binnen 5 jaar wel heen ga ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Michel

   16 mei 2014 om 10:11

   Ik denk dat jij dat serieus meer dan aan kunt met al jouw reiservaring ;-). En inderdaad: India doet echt iets met je, in positieve zin.

   • Michel Reismeisje

    16 mei 2014 om 10:56

    hou op hou op hou op.... ik moet nog werken! Nu denk ik alleen nog maar aan vakantie hahaha. Het zit m vooral in het feit dat (voor mijn gevoel) het eigenlijk 100% zeker is om darmproblemen te krijgen in India.... Maar ach het hoort erbij voor ons westerlingen in de grote boze buitenwereld he. Ik houd mij altijd maar voor dat mijn immuunsysteem erdoor verbeterd..... Weer een bacterie waar je de volgende keer niet meer ziek van wordt ;)

    • Reismeisje Michel

     16 mei 2014 om 12:52

     Ja zoiets ja ;-). Tja. Bij mij is het 2 reisjes goed gegaan en tijdens mijn laatste reis was 't inderdaad flink mis. Maar ach, leer je ook weer van.

 • Marieke

  16 mei 2014 om 16:34

  Ik ben er nog nooit geweest, maar om eerlijk te zijn is dit ook de reden dat ik India niet zo héél erg zie zitten... Hihi ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marieke

   17 mei 2014 om 18:39

   Gelukkig blijven er nog genoeg andere gave bestemmingen over!

 • Robert

  19 mei 2014 om 08:23

  Ik kan wel wat hebben, maar die ranzigheid is toch iets wat me weerhoudt er heen te gaan. Vriend van me is pas geweest en heeft nul probleempjes gehad. Het hoeft dus niet ;-)

  Beantwoorden

 • Karbonkel

  20 mei 2014 om 12:10

  Ik heb een georganiseerde reis gevonden op internet, naar India die mij wel aansprak, alleen zou ik niet zo graag gaan, dan zou ik me niet fijn voelen denk ik. Die ranzigheid houdt me wel een beetje tegen.

  Beantwoorden

 • poepie

  06 juli 2017 om 09:53

  'hoi wat is dit kaakakkaka

  Beantwoorden

 • Monique

  05 mei 2021 om 13:29

  Ik doe zelfs mijn bestek en drinkrand afnemen met alcohol waaneer ik in India ben, Toch ook in keurige restaurants gegeten. Leve tripadvisor Afgelopen jaar was in in Maleisié en heb Zal mazzel zijn maar ben nog nooit ziek geworden

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.