Tips voor kamperende backpackers

Reismeisje 19 februari 2016

Kamperen backpacker

Tijdens de wereldreis die we nu maken, hebben we al behoorlijk veel gekampeerd. Van tevoren hebben we lang getwijfeld over of we überhaupt kampeerspullen mee moesten nemen, want het neemt natuurlijk wel ruimte in beslag. Big time. Om nog maar niet te spreken over het gewicht. Uiteindelijk hebben we er voor gekozen tóch alles zelf mee te nemen, maar dan wel te gaan voor het iets betere, lichtgewicht spul. Dat is de investering dan ook wel waard. En dus backpacken we nu al 4.5 maand inclusief onze eigen tent, slaapmatrasjes, slaapzakken en opblaaskussentjes Tong uitsteken. Superleuk en het heeft ons ook al heel wat geld bespaard! Aangezien ik op het vorige artikel over backpacken en kamperen best veel vragen kreeg, leek het me leuk hier eens een heel artikel aan te besteden. Vandaag dus praktische tips voor als je graag wilt gaan backpacken met je eigen kampeerspullen.

Ga voor een iets te grote tent. Je zou misschien denken dat je zo weinig mogelijk materiaal mee wilt nemen en dus ook beter voor een klein tentje kunt gaan. Het ligt natuurlijk een beetje aan hoe je precies reist en waarheen, maar ik zou zeker aanraden een iets grotere tent aan te schaffen. Wij hebben bijvoorbeeld een drie persoonstent en die hebben we ook écht nodig in verband met onze backpacks. Die kunnen we anders nergens kwijt Knipogen. Bovendien zijn tentjes sowieso vaak wat krap, dus een beetje ruimte is wel lekker.

Koop alles lichtgewicht. I know, lichtgewicht materiaal is over het algemeen niet goedkoop. Zeker dingen als een tent en echte luchtmatrasjes kunnen best prijzig zijn. Het is het echter elke euro dubbel en dwars waard! Serieus. De tent die wij hebben is van Jack Wolfskin en heeft zelfs lichtgewicht tentstokken en haringen. Het weegt bijna niets en de tent staat ook nog eens binnen no time. Alles gaat in één hoes, die we zo in de backpack schuiven. Als je op zoek bent naar geschikte trekkerstent is dit echt een dikke aanrader!

kamperen backpacker 2

Huur kookspullen. Kookspullen zou ik niet aanraden mee te nemen. De vormen van pannetjes, borden en bekers zijn echt onmogelijk Roepen! Bovendien mag je sowieso geen gas mee nemen in het vliegtuig, dus een klein busje campinggas zal je toch ter plekke moeten kopen. Kookspullen kun je op heel veel plekken gewoon huren, wat voor meerdaagse hikes wel lekker is. En ik moet eerlijk zeggen dat wij ook vaak wat in elkaar weten te draaien zonder echt te hoeven koken. Een simpele salade met wat brood, Doritos met guacemole en bonen of gewoon een lekker lokaal broodje. Alleen tijdens de meerdaagse hike die we bij de Fitz Roy Range maakten heb ik een warm maaltje gemist.

Neem je eigen filter mee voor water. Zeker als je er van houdt meerdere dagen te hiken en onderweg te kamperen, is het meenemen van je eigen waterfilter een aanrader. Anders heb je zo een paar liter extra per persoon te tillen. In de bergen is het makkelijk; dan kun je meestal gerust van bergstroompjes drinken. Maar voor alle momenten waarop je twijfelt over de kwaliteit van het water, kun je met verschillende systemen het water filteren zodat het drinkbaar wordt. Je vindt dergelijke systemen bij de betere kampeerwinkel.

Luchtmatrasjes zijn de max! Ik ben geen fan van slapen op schuimrubberen matjes. Of van die heel dunne zelf opblaasbare matjes. Je ligt er gewoon nooit écht lekker op. Maar ja, een luchtbed is natuurlijk echt geen optie als je backpackt. In onze zoektocht naar lichtgewicht matrasjes, die klein op te rollen zijn en een beetje comfortabel liggen, kwamen we uit bij de luchtmatrasjes van Exped. Ik had er nog nooit van gehoord, maar my ow my wat is dat een goede koop geweest! Het ligt echt als een en luchtbed, terwijl het superdun materiaal is en niets weegt. Ideaal.

Hopelijk heb je iets aan deze praktische tips voor kamperen als backpacker. Heb jij wel eens je eigen kampeerspullen mee genomen als je backpackt?

#backpacken #hiken #kamperen #reistips

3 reacties

 • Camping with Bart

  19 februari 2016 om 08:59

  Prima artikel!

  Die zogenaamde 'self inflating' matrasjes (bijvoorbeeld therm-a-rest), Moet je altijd nog wat bij blazen. Schijnbaar weten heel veel mensen dat niet, en slapen daardoor ongelukkig.
  Kookspul heb ik wel altijd mee, mijn brander pas in de aluminium pannenset.
  Gas heb ik nooit. Mijn brander werkt op petroleum of benzine. Vloeistof is veiliger dan een gas cylinder die altijd onder druk staat. Zeker benzine is overal te krijgen.
  Wat voor rugzak gebruik je dat de vorm van de pannenset onmogelijk is :P ? Ik heb altijd ruimte over :D

  Bart

  Beantwoorden

  • Reismeisje Camping with Bart

   19 februari 2016 om 14:33

   Thanks voor je aanvullingen. Misschien heb ik een kleinere rugzak of neem ik meer andere spullen mee ;-), maar een pannenset wordt het niet bij mij.

   Beantwoorden

   • Jolien en Sander (geenhagelslag.nl) Reismeisje

    20 februari 2016 om 12:05

    Deze blog haalt ons over! Wij gaan juni weg en ook een tent meenemen. Bedankt voor de tips.

    Beantwoorden

 • Kim

  20 februari 2016 om 13:38

  Whaa handige tips! Kamperen op reis begint me steeds meer aan te spreken, dus ik ga dit zeker onthouden :)

  Beantwoorden

 • Jeroen

  26 februari 2016 om 13:18

  Een tent zou bij mij op wereldreis ook zeker mee gaan. Her en der al aan het kijken voor een mooi lichtgewicht verplaatsbaar huisje. Met de technologie van tegenwoordig is het echt wel goed te doen om het mee te nemen. En heerlijk om zo zonder gids of dergelijke meerdaagse trekkings te kunnen doen. Dat zou mij nou juist het meest aanspreken. Lekker er zelf op uit en met niets of niemand rekening hoeven houden :-)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.