Tips om te onderhandelen op reis

13 november 2014

Written by Gerben

Iedereen die reist naar verre landen krijgt ermee te maken: onderhandelen! Soms is het leuk soms ben je er ook echt helemaal klaar mee ;-). Welke richting het op gaat heeft ook veel te maken met het land waar je naar toe reist. Onderhandelen in Thailand bijvoorbeeld gaat met een lach en zeker niet op het scherpst van de snede. Ook krijg je hier geregeld een eerlijke prijs. In China is dat echter weer een heel ander verhaal. Daar vinden ze nogal eens dat rijke toeristen gewoon meer moeten betalen voor hun producten. Zo wist ik bijvoorbeeld op een gegeven moment precies hoeveel een kilo mandarijnen kostte in een bepaalde regio, maar lukte het me niet om ze ook daadwerkelijk te kopen voor die prijs. Frustrerend! Ook al ben ik best bereid soms wat meer te betalen, als je wat langer rond reist kun je er soms flink klaar mee zijn. Waarom zeggen ze niet gewoon wat de echte prijs is? Bedenk in zulke gevallen dat bijvoorbeeld boertjes in China het vaak niet breed hebben. Tien cent is voor jou misschien niet veel, maar voor hen wel degelijk. En dan is iedere cent die ze extra kunnen verdienen toch weer mooi meegenomen. En wees eerlijk; wat zou je zelf doen als je daar zou wonen?? Maar om het voor jezelf allemaal wat makkelijker te maken, komen hier enkele tips bij het onderhandelen.


Vraag rond naar de prijs.
Het is in het begin misschien een beetje vermoeiend, maar wanneer je een idee hebt van wat je graag wilt kopen, vraag dan wat het kost. Niet alleen bij het stalletje van je keuze, maar ook op andere plekken met het soortgelijke artikel. Ook al wil je het op dat specifieke moment nog helemaal niet kopen. Je kunt dan namelijk makkelijker weglopen, je krijgt een goed idee van de prijzen en vaak roepen ze je dan nog een lagere prijs toe ook. En dan moet je toeslaan ;-) .


Onderhandel met een glimlach.
Veel toeristen denken nogal eens dat je het product dat je wilt hebben moet afkraken om wat van de prijs af te krijgen. Zo doen we dat in Nederland in ieder geval vaak. We doen net alsof we het niet echt wat vinden en reageren zeker niet te enthousiast. Dat trucje gaat in het buitenland vaak niet op. Bedenk dat sommige verkopers echt trots zijn op hun producten. Een boertje heeft bijvoorbeeld weken lang veel aandacht besteed aan zijn tomaten om ze zo mooi mogelijk te krijgen. Wanneer jij dan zegt dat er rotte plekken op zitten, of ze zacht zijn, dan is hij uiteraard teleurgesteld. Zeg daarom dat je zijn tomaten er erg mooi van kleur uit vindt zien en denkt dat ze heel lekker zullen smaken, maar dat de andere tomaten op de markt een stuk minder duur zijn. Kan hij daarom niet wat van de prijs af doen. En zeg het allemaal met een glimlach en een grapje. De kans is groot dat je sympathie opwekt en de tomaatjes alsnog voor een goede prijs krijgt.


Ruilhandel.
Vooral bij het kopen van souvenirs, is het nog wel eens mogelijk spullen te ruilen. Vooral in Afrika zijn ze dol op Westerse spullen en kleding. Zie je dus een mooi houten beeld of masker, dan kun je voorstellen om het te ruilen tegen bijvoorbeeld een trui of jas. De kans is groot dat ze dit wel willen. Jij bent een mooi masker rijker en je (oude) kledingstuk gaat waarschijnlijk nog jaren mee!


Noem direct de (goede) prijs.
Weet je wat een goede (eerlijk) prijs is voor iets? Noem dat bedrag dan gelijk wanneer je het bereid bent het meteen te kopen. De verkoper weet dan dat jij weet wat de lokale prijs is en zal misschien geen moeite doen er wat bovenop te gooien. Simpel maar het is vaak verrassend effectief.


Wees respectvol.
Oké, het is soms erg lastig in te schatten wat iets nou echt waard is. Maar probeer daar toch op de een of andere manier achter te komen. Vraag het bijvoorbeeld aan je gids of bij je hotel. En noem deze prijs of ga er iets onder zitten. Zo voorkom je dat je mensen kwetst en de “relatie” direct verstoord is. Het is namelijk niet overal zo dat je op een derde of de helft van een prijs moet gaan zitten. Wanneer iemand uren handarbeid heeft gestoken in een bepaald product, en jij biedt hem maar een fractie van de prijs die hij ervoor wil hebben, dan komt dat niet heel leuk over. Probeer de verkoper dan ook niet het vel over de neus te halen, vijftig cent meer of minder kan voor iemand veel uitmaken wanneer hij een inkomen heeft van een dollar per dag. Houd hier dan ook rekening mee.  

Heb jij nog goede tips voor het onderhandelen?

#reizen #backpacken #budget #reistips #onderhandelen

4 reacties

  • Sonny

    13 november 2014 om 07:10

    Weet zelf uit ervaring dat de lokale mensen het waarderen wanneer je kan tellen in hun taal, dus zelf de prijs noemen in de taal van het land waat je in reist.

    Zelf in China immens veel gelachen met mensen wanneer ik de prijs verlaagde in het Manderijn:) Niet dat ze ook maar enigzins Engels spraken, dus je moest wel. Het laat toch dat beetje extra energie zien die je in het land, de cultuur en de mensen steekt.

    Beantwoorden

  • Michel

    13 november 2014 om 10:32

    THX. Ik ben alleen altijd zó respectvol dat ik nauwelijks afding. In theorie weet ik hoe ik moet afdingen, maar als ik vervolgens sta blijft er van die theoretische kennis weinig over.... Vind het zo ongemakkelijk om als (relatief) rijke westerling te pingelen bij mensen die al zo weinig hebben. Ooit is het me eens gelukt bij een petje in Laos (€ 2,50 betaald, de helft eraf gepingeld), deze draag ik nu al ruim 4 jaar intensief op iedere vakantie. Nu schaam ik nog dieper dat ik er zoveel vanaf heb gekregen hahaha. Arme vrouwtje in Luang Prabang moest eens weten ;)

    Beantwoorden

  • Ester

    13 november 2014 om 12:46

    Nuttig artikel! En inderdaad: onderhandelen met een lach en humor is heel belangrijk. Ik zie het altijd maar als een groot spel - al ben ik behalve Japan nog niet in Azië geweest en kan ik me voorstellen dat het op een gegeven moment frustrerend kan worden. Tijdens een bezoek aan Marokko was de (Marokkaanse) moeder van een vriend flink onder de indruk van de prijzen die ik voor elkaar wist te krijgen ;-)

    Beantwoorden

  • Lourens | Let Us Stay For A Day

    13 november 2014 om 17:23

    Bedankt voor de super handige tips. Ga in april 2015 weer naar Thailand, maar eens kijken of ze werken :-)!

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.