Studeren of werken in het buitenland: waar moet je aan denken?

Reismeisje 04 september 2020

Wonen buitenland

Op dit moment is het waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Studeren of wonen in het buitenland. Het zijn bijzondere tijden. Veel landen hebben een code oranje of zelfs rood en we zijn ons weer bewuster van grenzen dan we in jaren zijn geweest. Dat neemt echter niet weg dat je natuurlijk wél kunt dromen! Én voorbereiden, want er komt weer een tijd aan dat het reizen weer gemakkelijker is. Dat we weer volop kunnen genieten van hoe mooi de wereld is.

Studeren buitenland

Zelf heb ik gestudeerd én gewoond in het buitenland. In Oostenrijk. Wenen. Het was een geweldige tijd, waar ik nog steeds met heel veel plezier op terug kijk. Los van de mensen die ik er heb ontmoet en wat ik er exact heb gedaan, is het bovenal ook een enorm leerzame tijd geweest. Ik leerde er echt op eigen benen te gaan staan. Simpelweg omdat er geen sociaal vangnet meer was. Geen mensen op wie ik terug kon vallen, omdat ik er helemaal alleen naar toe ging. Dat maakte weliswaar ook dat ik binnen no time een leuk groepje mensen om me heen verzamelde, maar ik moest het wel allemaal zelf uitzoeken en doen. Net als bij de wereldreis die ik later zou gaan maken, ontdekte ik kanten van mezelf die ik in Nederland nooit had gekend. Het voelde op een bepaalde manier totaal vrij daar in Wenen. Vrijer dan thuis. En dat gevoel en die ervaring nam ik daarna mee terug. Echt een onvergetelijke ervaring was ‘t!

Download hier mijn e-book over het maken van een wereldreis

Tips voor langere tijd in het buitenland

Als je van plan bent langere tijd in het buitenland te verblijven, zijn er een aantal dingen die goed zijn om van tevoren te weten. Zodat je achteraf niet ineens voor verrassingen komt te staan. Uiteraard hangt het er ook van af, wát je exact gaat doen in het buitenland; studeren, werken of simpelweg wonen. En ook je persoonlijke situatie, ga je bijvoorbeeld alleen of met een gezin, speelt mee. Los van die specifieke situaties, zijn de volgende tips sowieso bruikbaar:

Schiphol

#1 Uitschrijven bij de gemeente

Als je binnen één jaar langer dan 8 maanden aaneengesloten in het buitenland gaat wonen, ben je verplicht om je uit te schrijven bij je gemeente. Dit kan bij de meeste gemeentes wel pas 5 dagen vóór je daadwerkelijk vertrekt, dus dat is erg korte termijn. Goed hierbij te weten is ook dat je bepaalde verzekeringen niet aan kunt houden als je eenmaal bent uitgeschreven bij je gemeente. Ook heeft het consequenties voor je AOW; voor elk jaar dat je uitgeschreven bent, word je x procent gekort op je AOW. Het loont dus wel om dit punt even goed uit te zoeken voor jouw specifieke situatie. Mocht je je daadwerkelijk uit gaan schrijven, vraag daar dan altijd een schriftelijk bewijs van. Dat heb je nodig als je je ooit weer terug in wilt schrijven.

#2 Verzekeringen

Dit is een complex verhaal. Het eerste wat goed is te weten, is dat je alleen een verzekering in Nederland aan kunt (soms moet) houden als je verzekerd bent voor de Wlz; de wet langdurige zorg. In de meeste gevallen is het zo dat als je in het buitenland woont, je niet verzekerd bent voor de Wlz. Er wordt voornamelijk gekeken naar waar je de meeste tijd woont, waar je werkt en hoe je gezinssituatie is. Het tweede wat goed is om te weten is dat het ook gaat om zogeheten verdragslanden. Als je gaat studeren of werken én wonen in een verdragsland, komt de Wlz hier te vervallen en wordt er verwacht dat je in het land waar je verblijft een zorgverzekering afsluit. Weet tot slot ook dat het hierin niet ter zake doet of je nog een (koop-)huis in Nederland aan houdt. Dat staat hier los van. Of je onder de Wlz valt met jouw specifieke situatie, kun je checken bij de Sociale Verzekeringsbank.

Toen ik zelf een wereldreis maakte en dus voor langere tijd in het buitenland was, heb ik gekozen voor een Globetrotter verzekering van Allianz. Deze verzekering is speciaal bedoeld voor mensen die tot één jaar in het buitenland verblijven (of je nu gaat reizen, studeren of werken), maar wél goed verzekerd willen zijn in Nederland én voor als er iets in het buitenland gebeurt. De premie van deze verzekering hangt af van wat je allemaal mee wilt verzekeren, maar het start al vanaf zo'n 27 euro per maand. Het is mij in elk geval goed bevallen, zeker ook de service bij calamiteiten. Onderstaand vind je meer informatie over deze verzekering:

☛ Studeren, stage of werken in het buitenland? Het kan met de Globetrotter Reisverzekering!

#3 Vernieuw je paspoort en check je rijbewijs

Als je paspoort bijna verloopt als je naar het buitenland vertrekt (daarmee bedoel ik ook binnen 2 jaar), raad ik je aan een nieuw paspoort aan te vragen. Zeker als je voor onbepaalde tijd vertrekt. In sommige landen kan het best een gedoe zijn een nieuw Nederlands paspoort te regelen, dus dat kun je hiermee voorkomen. Daarnaast is het goed je rijbewijs te checken, inclusief de regels van het land waar je naar toe gaat. In sommige landen mag je namelijk niet rijden met een Nederlands rijbewijs en zul je dat rijbewijs moeten laten ‘vervangen’ door een lokale variant. Goed om van te voren te weten!

#4 Belastingzaken

Qua belastingzaken is het sowieso verstandig om eventuele toeslagen die je ontvangt stop te zetten. Die zijn immers gebaseerd op je (oude) situatie, wonend in Nederland. Laat dat dus niet door lopen, met het risico dat je later een enorme naheffing krijgt… Verder is het zo dat als je in het buitenland werkt, je over het algemeen ook belastingplichtig bent in dát land. In het geval je echter in het buitenland woont en nog inkomen uit Nederland ontvangt, val je weer onder de noemer ‘buitenlands belastingplichtige’ en moet je wel degelijk in Nederland belasting betalen. Ik raad je aan ruim voor je vertrek naar het buitenland contact op te nemen met de Belastingdienst, om te bekijken wat bij jou specifieke situatie past. En zet je toeslagen in elk geval stop.

Buitenland

#5 Tot slot: leer de taal, integreer en geniet

En dan nog even los van al die praktische dingen; het leven in het buitenland. Geniet er maximaal van Lachen! Serieus. Het is zo’n geweldige ervaring en zó verrijkend voor de rest van je leven. Om er alles uit te halen, raad ik je aan de taal te leren vóór vertrek. Simpel en heel waardevol. Je maakt gewoon veel sneller contact met locals. Ik zou er ook zeker voor kiezen lokale cafeetjes te bezoeken, kennis te maken in de buurt of buiten je werk met collega’s af te spreken. Dat kan best even spannend zijn in het begin, maar uiteindelijk is dit toch ook wat je verblijf onvergetelijk maakt. Dat contact met mensen.

Wil je tot slot wat meer hulp bij het regelen van je studie in het buitenland, vrijwilligerswerk of je baan? Organisaties als Activity International en Travel Active kunnen je daarbij helpen. Naast dat beiden specifieke, complete programma’s aanbieden qua tijdelijk leven en wonen in het buitenland, vind je op hun websites ontzettend veel handige info. De moeite!

Bekijk hier Activity International

Bekijk hier Travel Active

Tot zo ver een aantal praktische tips, die voor vrijwel iedereen op zullen gaan. Neem er de tijd voor je vertrek voor te bereiden, dat geeft rust. En verder: geniet! Heb jij wel eens langere tijd in het buitenland gewoond? Wat zijn jouw ervaringen? Of misschien droom je er nog heel erg van?

#studeren #reizen

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.