Stedentrip: 3x off the beaten track in Andalusië

Reismeisje 15 november 2018

Zeg Spanje  en je denkt al snel aan stedentrips als Barcelona, Malága en Madrid. Heerlijke steden ook ♥. Zeker in het voor- of najaar. De warmte die al of nog in de lucht hangt. De locals die buitenshuis leven. Tapas om 10 uur 's avonds. Het goede leven. De afgelopen maand deed ik mijn ashtanga yoga docent opleiding in Spanje. Dat is je waarschijnlijk niet ontgaan Knipogen. Ik zat in het uiterste Zuiden van Spanje. Andalusië. Vanuit mijn huisje kon ik het vasteland van Marokko zien. Hoewel ik weinig vrije tijd had, ben ik er in het weekend wel even tussen uit gesneakt. De omgeving verkennen. Andalusië opsnuiven. Het is er mooi. Authentiek en een tikkeltje rauw. Het landschap hoekig en de steden grof gebouwd. Ik wilde vooral de meer off the beaten track dorpjes en steden ontdekken. Dat heeft altijd meer mijn interesse. Het échte leven. Dat was niet zo ingewikkeld vanuit de middle of no where waar ik me bevond. In de afgelopen maand vond ik vooral Cádiz, Vejer en Cónil de moeite waard. Alle drie om heel andere redenen en met een eigen beleving. Vandaag neem ik je mee naar deze drie steden en dorpjes. Een ideale combinatie voor een heerlijke, authentieke stedentrip reis door Andalusië.

Cadiz 2

Havenstad Cádiz

Cádiz is een havenstad. Het ligt in het Zuidwesten van Andalusië en heeft zo'n 120.000 inwoners. Een behoorlijke stad dus. Zeker in vergelijking met de andere twee (Vejer en Cónil) is dit de grote jongen. En toch heeft Cádiz haar eigen, authentieke charme behouden. Het centrum is oud. Hobbelige keitjes, gekleurde scheef staande pandjes en overal kleine, originele bakkerijtjes. Pastilleria's. Ze verkopen er gebakjes zoeter dan zoet. Cádiz wordt ook wel 'klein Havana' genoemd, omdat het op de Cubaanse hoofdstad zou lijken. Iets met een vergelijkbare boulevard. Ik heb de gelijkenis niet echt kunnen ontdekken Knipogen, maar de boulevard loopt wél leuk. Je komt langs het oude fort gelopen, vanwaar je een mooi uitzicht op de stad hebt. Als je de boulevard helemaal volgt, loopt je als het ware om Cádiz heen en passeer je ook twee prachtige parkjes. Vol met locals die op zondag van hun vrije dag genieten. Verder heeft Cádiz een oude, mooie kathedraal. Vol dramatische bouwwerken en kleurrijke schilderijen. Voor €7 krijg je toegang tot de kathedraal, inclusief het museum, én mag je de toren op. Een flinke klim, die je naar een prachtig uitzicht brengt. Zo bovenop de stad kijkend, waan je je bijna ergens in de Arabische wereld. 

♥ Ga ontbijten in Cádiz. Een verse croissant met een sterke espresso op één van de pleintjes in het centrum. Je ziet het lokale leven aan je voorbij trekken.

♥ Plan een tussenstop bij The Monkey Bakery. Het is geen authentiek tentje. Eerder een hip ding. Maar de cheesecake is er HE-MELS! En de koffie ook.

Vejer 5

De tijd heeft stil gestaan in Vejer

De volledige naam van Vejer luidt eigenlijk; Vejer de la Frontera. In de volksmond Vejer. Het is een klein dorpje. Eerlijk is eerlijk; ik was er nooit uit gekomen als mijn accommodatie er niet om de hoek had gelegen. Maar wat ís het de moeite! Ik ben er meerdere keren geweest, simpelweg omdat ik zo mooi vind en de sfeer er zo ontspannen is. Vejer ligt op een heuvel, waardoor je een mooi uitzicht hebt op de omgeving. Het wordt omringd door een oude stadsmuur met dito kasteeltje en kerk. Er is niet veel te doen in Vejer. Toeristen lopen er ook bijna niet. Het is gewoon heerlijk om er rustig rond te lopen. Te slenteren. Één van de kleine boetiekjes in te duiken. Op een terrasje te zitten. Zalig.

♥ Bezoek Vejer aan het begin van de avond. Vanaf 6-7 uur. De winkeltjes gaan dan weer open en het stadje wordt in de winter dan extra mooi door het zachte licht dat overal schijnt.

♥ Ga eten bij La Jardin. Serieus. Het is een Marokkaans restaurant met een prachtige setting. Aan de buitenkant zie je het er niet aan af, maar aan de binnenkant heeft La Jardin een binnentuin. Je waant je letterlijk in Marokko. 

Conil 2

De stranden van Cónil

Tja en dan Cónil. Relaxt en surfersparadise Cónil. Cónil ligt qua grootte tussen Cádiz en Vejer in en het ligt aan zee. Inclusief mooie strandjes en fantastische golven voor surfers. Ik lopen niet belachelijk veel toeristen en tóch heeft Cónil een vakantiesfeertje. Overal vind je gezellige winkeltjes en leuke restaurantjes. Als je niet op het heetste moment van de dag in Cónil bent, zou ik je aanraden de wandeling naar het uitzichtpunt te maken. Mirador. Het is ongeveer 30 minuten lopen vanaf het centrum van Cónil. Een leuke wandeling langs de kust met een mooi uitzicht als beloning. En daarna lekker aan het strand lunchen, zwemmen en relaxen. 

♥ Playa de Fontanilla ligt tegen het centrum aan. En toch is het er niet extreem druk. De strandtent daar heeft ook een prima kaart. Ik heb er heel lekkere Gazpacho gegeten.

Hoe komt je nu het gemakkelijkste vanuit Nederland in deze regio? Vliegen op Sevilla. Of Jerez. Die laatste is veel dichterbij Cádiz, Vejer en Cónil, maar de vluchten vanuit Nederland zijn ook een stukje duurder. Ik zou je aanraden op Sevilla te vliegen en voor een paar tientjes per dag een auto te huren. Dat is hier heel betaalbaar en zo kun je van plek naar plek hoppen. 

Wat zijn jouw favoriete steden of dorpjes in Andalusië? Of breder in Spanje?

 

@Europa @Spanje #Spanje #andalusië #cádiz #vejer #cónil #stedentrip #reistips #europa

4 reacties

 • Lonneke

  15 november 2018 om 08:50

  Wij hebben een paar dagen in Mijas gezeten, aan zee. Maar het witte dorpje wat hoger gelegen vonden wij echt leuk om rond te wandelen. Jammer van de ezeltjes die voor de toeristen ingezet worden, al zijn die ezeltjes wel prachtig aangekleed met mooie lappen en hoofdtooien.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Lonneke

   15 november 2018 om 08:57

   Dank voor de aanvulling, leuke tip.

 • Marlou

  15 november 2018 om 16:10

  Tijdens een rondrit door Andusië kwamen we ook in Arcos de la Frontera (ook zo’n mooi wit dorpje) en Ronda, laatste heeft een heel mooi uitzicht!

  Beantwoorden

 • Dominique || dominiquetravels.com

  18 november 2018 om 20:18

  Goede tips! Andalusie staat erg hoog op mijn lijstje van bestemmingen in Spanje!

  Beantwoorden

 • Reisauto.nl

  02 januari 2020 om 19:28

  Wat een goeie tips! Ik ga nu toch maar eens richting Cónil, daar was ik nog niet eerder. Afgelopen jaar werd ik tijdens een roadtrip verrast door Mijas. Ik was er niet in het hoogseizoen dus viel het met het toerisme erg mee. Het stadje is alleen al de moeite waard door de prachtige uitzichten!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.