Caminito del Rey, de gaafste wandeling in Spanje

Jeroen Olthof 26 oktober 2015

Laatst schreef ik al een artikel over een gave roadtrip door het Zuiden van Spanje. Tijdens die roadtrip stond ook "het weggetje van de koning" op het programma; de Caminito del Rey. Nadat dit pad 15 jaar gesloten is geweest vanwege 5 dodelijk ongelukken Wenkbrauw ophalen , is het dit jaar weer geopend. Het oorspronkelijk pad, of wat er van over was, is gerenoveerd. We zijn superbenieuwd naar deze enorme kloof en vandaag nemen we je mee naar de Caminito del Rey!

Prachtige omgeving. We parkeren onze gehuurde auto bij restaurant Kiosko om vanuit daar onze wandeling te starten. Naast Kiosko is een niet te missen tunnel het vertrekpunt om in ongeveer 20 minuten naar de ingang van de Caminito del Rey te lopen. Ook tijdens dit stukje kom je al prachtige vergezichten tegen.

caminito del rey kiosko

 

caminito del rey

Ondanks dat je weet dat het veilig zou moeten zijn voel je wel dat hier in het verleden vele waaghalzen hebben gelopen en bekruipt je toch stiekem het avontuurlijke gevoel. Nadat we losjes zijn toegesproken en voorzien zijn van een charmante helm mogen we aan het echte stuk beginnen. Als je, zoals ik, wat YouTube filmpjes hebt bekeken van adrenaline junkies, dan spot je al snel herkenningspunten en heb je regelmatig een WTF moment Knipogen. Zelfs bij het nemen van wat foto's draaide mijn maag om!

caminito del rey

Aangezien het nu veilig is en je niet continu zorgen hoeft te maken over de volgende stap heb je zeker ook tijd om te genieten. De views zijn super, je hangt gewoon midden op die kloof! Aan de overkant zie je hoe een spoorbaan door de rotsen gaat. Eigenlijk ga je twee keer door een kloof en beland je tussen beiden in de "orange valley". Een afgebrokkelde schuur verraadt dat hier begin 1900 gewoon gewerkt werd. Één ding mag duidelijk zijn, je moet geen hoogtevrees hebben, je kijkt letterlijk onder je voeten door ruim 100 meter de diepte in! Check die foto!

 caminito reismeisje blog 7

Praktisch loop je de route van Noord naar Zuid. Je hebt daardoor geen tegenliggers, maar je kunt wel tussen groepen mensen terecht komen. Pak snel even wat extra meters om voor de meute uit te lopen; dan heb je toch nog het gevoel dat je enigszins alleen bent. Ze zijn volgens mij aan het testen wat het beste werkt dus dit kan allemaal veranderen. Check dus ook altijd even de site van Caminito del Rey zelf. Aan toegangskaartjes komen lijkt in eerste instantie lastig. Ze laten (gelukkig) maar beperkte aantallen toe. Een tip is om de kaartjes van tevoren te laten regelen door je accommodatie. Wij verbleven bijvoorbeeld in een vakantiehuisje via Ruralidays, die dus ook meteen de toegangskaartjes voor Caminito del Rey hadden geregeld. Begin wel een paar weken van tevoren, want ook tussenpersonen hebben even de tijd nodig om kaartjes te kunnen fixen. De toegang was nu trouwens nog gratis, maar dat schijnen ze binnenkort te gaan veranderen.

Praktische info. De wandeling hoeft zeker geen dagbesteding te zijn, dus als je tussen 10 en 11 begint kan je misschien, zoals wij, het staartje van de zon op het strand van Málaga meepikken Lachen . De wandeling kostte ons effectief 2.5 uur. Aan het eind van de hike rijdt er 1x per heel uur een bus die je voor €1.55 terug brengt naar je beginpunt. In ons geval dus Kiosko. Wil je echt geen tijd verspillen? Dan is het een idee om de auto bij het eindpunt te parkeren en je met de bus naar het beginpunt te laten rijden. Dan kan je bijvoorbeeld timen om er iets voor 10:00 te zijn, meteen op de bus te springen zodat je na je wandeling direct je auto in kan om door te cruisen. 

Mocht je dus in de buurt zijn van Caminito del Rey, is het zeker de moeite om deze prachtige kloof met eigen ogen te bekijken. Je moet een beetje over stalen zenuwen beschikken, maar het is een prachtig gezicht en zou wat mij betreft zeker op je wishlist moeten staan! Mocht je nog een gave accommodatie zoeken, wij zaten in een heel mooi huis in Antequera, zeker een tip! Ik ben benieuwd of jullie dit aan spreekt? Of misschien ben je er al eens geweest?

@Europa @Spanje #hiken #wandelen #bergen #Kloof #Kiosko #Caminito del Rey

1 reactie

 • Susan

  27 oktober 2015 om 08:21

  Gaaf hoor! Ik wilde hem vorige maand ook lopen maar het lukte niet meer om een kaartje te regelen. Goede reden om eens terug te gaan naar het mooie Andalusie.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Susan

   27 oktober 2015 om 09:46

   Ja inderdaad. Ik zou 'm zelf ook nog wel eens willen lopen ;-).

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.