Romantisch Paraty in Brazilië

Reismeisje 21 september 2018

Paraty 1

Paraty. Fonetisch prachtig uitgesproken als Parrratchi. Bijna net zo mooi als het stadje zelf. Wát een plaatje! Paraty was één van de eerste stadjes die we op wereldreis aan deden. Na een vlucht op Sao Paulo en een kleine week acclimatiseren op eiland Ilhabela. Het was gewoon één van de plaatsjes op de route. Uit Lonely Planet. Die er bij mijn weten weinig bijzonders over zei. Juist dat zijn de leukste dingen op reis. Het onverwachte en de verrassing.

Paraty ligt in het Zuidwesten van Brazilië. In de deelstaat Rio de Janeiro en meer specifiek de Costa Verde. Die naam is niet willekeurig. De kust is daar groen. Intens en weelderig groen. Dat komt doordat de regen er een groot deel van het jaar met bakken uit de lucht komt. De straten staan er veel blank. Niet in staat om al dat water af te voeren. De binnenstad van Paraty is prachtig oud. Koloniaal. Met kleurrijke, vrolijke panden aan hobbelige weggetjes met ronde keien. Paraty heeft haar authentieke karakter kunnen behouden, omdat het stadje tot de jaren 80 van de vorige eeuw alleen per boot te bereiken was. Pas toen is er een weg aangelegd, waardoor er meer invloeden van buitenaf mogelijk waren. De stadskern is echter altijd bewaard gebleven. En gelukkig maar. Voor mij was dat ook één van de highlights van Paraty. Het slenteren over de oude kinderkopjes. Het gedempte licht dat ’s avonds een zachte gloed over de straten verspreid. Gezellige terrasjes. Eettentjes op straat met mierzoete churo’s.

Paraty 2

Paraty heeft iets überromantisch. Een stadje uit vervlogen tijden.

Voor de kust bij Paraty liggen een aantal eilanden. Die kun je per boot bezoeken. Vanuit het kleine haventje in het centrum vertrekken dagelijks boten. De meesten vertrekken tussen 10 en 11 uur ’s ochtends. Bijna allemaal doen ze hetzelfde; je maakt een tochtje naar 2 eilandjes met bounty strandjes. Snorkelen, zwemmen, een hapje en drankje. Het allerleukste wat er is vind ik ♥. Het is wel aan te raden om minimaal een dag van tevoren kaartjes te regelen én een boot te kiezen die als één van de eersten uit de haven vertrekt. Anders is dat idyllische eilandje ineens lang zo idyllisch niet meer…Als ik het me goed herinner, hebben wij toen voor de boot Neptunes gekozen. Maar eerlijk? Ik denk dat het niet veel uit maakt. Ze varen bijna allemaal dezelfde route. Ik denk dat de foto’s wel voor zich spreken:

Paraty strand 1

Paraty strand 2

Paraty strand 3

Paraty is misschien geen stadje als bestemming op zich. Daarvoor heeft het te weinig highlights. Maar als je ooit op doorreis bent in het Zuidwesten van Brazilië, zou ik zeker een dag of 3 voor Paraty uittrekken. Lekker wat slenteren, genieten van de relaxte sfeer, goedkope maar zálige caipirinha’s drinken, het fort beklimmen én een dag zo’n heerlijke boottocht maken. Klein tipje nog: B&B Missanga. Een kleine accommodatie nét buiten het oude centrum van Paraty. Ideaal qua locatie en een kleine oase in de drukte.

Ben jij al eens in Brazilië geweest en wat vond jij verrassende bestemmingen? Spammen maar!

@Brazilië @Zuid-Amerika #zuid-amerika #brazilië #paraty #reizen #backpacken #reistips

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.