Wat kost 4 weken reizen door Brazilië?

Reismeisje 10 november 2015

Brazilie budget 1

Laatste update: september 2020

Het is weer tijd voor een artikel over een reis budget. Dit keer bespreek ik Brazilië! Voorop gesteld: Brazilië is geen goedkoop land om door heen te reizen. Hoewel ik van tevoren best wat vooronderzoek had gedaan, viel het me qua kosten achteraf toch wat tegen. Vooral het openbaar vervoer is best wel prijzig, al heeft dat deels ook te maken met de enorme afstanden die je al snel af moet leggen. Brazilië is zo'n enorm groot land! Daar komt bij dat wij tijdens onze reis door Brazilië vooral het Zuiden van Brazilië hebben bezocht. Vanaf Rio de Janeiro naar het Zuiden toe. Ik kan me voorstellen dat de prijzen in het Noorden en voor de Amazone anders liggen. Tot slot zijn wij van de 4 weken in Brazilië ook een aantal dagen de Pantanal in gegaan. Het wetland gebied in het Zuiden; relatief lastig om te komen en aldaar ook best prijzig. Dat heeft ons budget flink omhoog geduwd. Ik vond het overigens erg de moeite waard, maar mocht je met een wat meer beperkt budget door Brazilië reizen, kun je overwegen om een gebied als de Pantanal achterwege te laten.

Rio de Janeiro3

Reistips voor Brazilië

Vóór ik begin met een weergave van de kosten van vier weken reizen door Brazilië, nog een aantal praktische reistips voor dit Zuid-Amerikaanse land:

☛ Brazilië is in principe een veilig land om doorheen te reizen. De grotere steden in Brazilië hebben echter wel een reputatie als het gaat om overvallen en berovingen. In steden als Rio de Janeiro en Sao Paulo is het verschil in levensstandaard erg groot, waardoor veel mensen letterlijk vechten voor hun bestaan. Ik heb me zelf nergens écht onveilig gevoeld; ik zou je echter wel aanraden 's avonds in de grotere steden niet alleen op pad te gaan en al helemaal geen achteraf steegjes in te wandelen. Let ook op met dure camera apparatuur, die voor iedereen zichtbaar is. Het actuele reisadvies voor Brazilië check je hier

☛ Lijkt Brazilië je leuk om rond te reizen, maar vind je het toch wat spannend om op eigen houtje te ondernemen óf wil je dat de reis al vast voor je geregeld is? Dan is een georganiseerde groeps- of individuele reis wellicht een idee. Het aanbod van dit soort reizen naar Brazilië is groot en divers en ik ben verschillende mensen tijdens de reis tegen gekomen die op die manier door Brazilië reisden. Bekijk hier de reizen van Shoestring naar Brazilië.

Tot slot; op de landinformatie pagina Brazilië heb ik allerlei informatie verzamelt over de beste reistijd, het klimaat, feestdagen, dag budgetten en meer. Dan is het nu tijd voor het uitgewerkte budget Lachen! Wat kost 4 weken reizen door Brazilië?

Brazilie vliegticket

Vliegen naar Brazilië

We zijn vanaf Amsterdam Schiphol, met één tussenstop in Madrid, naar Sao Paulo gevlogen. We hadden echt een belachelijk goedkoop vliegticket naar Sao Paulo weten te boeken, voor €350 per persoon. Dat was uiteraard een enkele reis. Brazilië was onderdeel van onze wereldreis, vandaar. Als je een beetje je best doet, kun je voor rond €600 á €700 per persoon een vliegticket retour vinden. Het voordeel aan Brazilië als reisbestemming is bovendien dat je verschillende opties hebt qua steden om op te vliegen. Vergelijk zeker steden als Rio de Janeiro, Sao Paulo, Brasilia en Natal met elkaar. Afhankelijk natuurlijk van waar je precies naar toe wilt reizen.

Vergelijk hier de beste vliegtickets voor Brazilië

Brazilie budget accommodaties

Accommodaties in Brazilië

Qua accommodaties is er voor iedereen wat wils in Brazilië. Je vindt er goedkope hostels, middenklasse pousada’s en supermooie boutique hotelletjes. Van alles wat. Het ligt een beetje aan waar je bent, maar reken voor een gemiddelde pousada (guesthouse) op ongeveer €50 per nacht voor een double inclusief ontbijt. Dan zit je echt in heel prima accommodaties. En wat superlekker is; er zit bijna overal een heel uitgebreid ontbijt bij. Ideaal, want zo heb je je ontbijt en soms lunch al te pakken Knipogen. Als je met een beperkter budget reist, kun je in een hostel rekenen op €30 á €40 per nacht voor een double en rond €10 á €15 per persoon voor een plek op een slaapzaal. Twee van mijn favoriete accommodaties in Brazilië:

☛ Casa da Gente in Rio de Janeiro. Een prachtige B&B in de oude wijk Santa Teresa. Een double boek je hier vanaf €30 per nacht.

☛ Pousada Flor do Mar in Paraty. Centraal gelegen guesthouse aan de rand van het oude centrum van Paraty. Een double boek je hier vanaf €55 per nacht.

Brazilie eten2

Eten & drinken in Brazilië

Eten en drinken kun je in Brazilië zo goedkoop en zo duur maken als je wilt Knipogen.  In Brazilië heb je niet op elke straathoek van die leuke, goedkope straatstalletjes, maar evengoed kun je voor een leuk prijsje heerlijk eten. Voor €5 á €8 per persoon heb je een hoofdmaaltijd te pakken. Iets als rijst met groenten en kip, een bord spaghetti of een lekker vers visje aan de kust. Een halve liter bier kost rond €1.50 en een echte, Braziliaanse Caipirinha heb je op de meeste plekken voor ongeveer €2 á €3 per glas. Wat verder een goede tip is; ga op zoek naar ‘kilo’ restaurants. Het klinkt wat onaantrekkelijk, maar wij vonden het echt super! Dat zijn een soort buffetrestaurants waar je van alles op kunt scheppen en er af wordt gerekend op gewicht. Meestal rond €0.80 á €1 per 100 gram eten. Zo kun je echt voor weinig geld heel lekker eten!

Brazilie vervoer

Vervoer in Brazilië 

Het openbaar vervoer in Brazilië is goed geregeld. Zeker op de langere afstanden, want op dat soort trajecten rijden heel comfortabele touringcars. Ideaal voor als je een nachtje in de bus door moet halen om naar je volgende bestemming te komen! In sommige gevallen heb je verschillende klassen die je kunt kiezen, gebaseerd op de mate waarin je stoel achterover kan. Check dat even goed, voor je een kaartje koopt voor een nachtbus waarbij je de hele tijd rechtop moet blijven zitten… Het is wat lastig om een exact bedrag aan te geven voor de vervoerkosten, maar reken op gemiddeld zo’n €3 á €4 per uur rijden. Dat lijkt misschien niet veel, maar als je bijvoorbeeld met de bus vanaf Rio de Janeiro naar Campo Grande moet, ben je mooi 22 uur en bijna €100 per persoon verder. Weg dagbudget. En dan heb je nog in een bus geslapen ook. Buiten de bus kun je kiezen voor binnenlandse vluchten, wat behoorlijk duur kan zijn voor buitenlanders, óf het huren van je eigen auto. Gezien de enorme afstanden raad ik je dit laatste niet aan voor een langere roadtrip, maar het is absoluut een goed alternatief voor een deel van je reis!

Regel hier een huurauto in Brazilië vanaf €30 per dag

Brazilie budget tourtjes

Tourtjes in Brazilië 

Het grote voordeel in Brazilië vind ik dat je heel veel dingen op eigen gelegenheid kunt doen. Dus zonder gids of tourbureau. Er zijn echter natuurlijk wel uitjes die je moet boeken of reserveren, maar dat viel qua kosten best wel mee. Zo hebben we bijvoorbeeld voor een uitje naar een aantal bounty strandjes bij Paraty €12.50 per persoon betaald (voor 5 uurtjes op een boot inclusief de eilandjes op), was de entree voor Pao de Açucar in Rio €18 per persoon en moesten we €12 per persoon aftikken voor de watervallen van Iguaçu. Natuurlijk geen Azië prijzen, maar ook niet wereldschokkend toch? Het enige wat ons wel serieus geld heeft gekost, is de Pantanal. We wisten van tevoren dat dit duurder zou zijn. Je kunt zeker wel een goedkoper alternatief vinden, maar dan zit je over het algemeen niet echt diep in de Pantanal. Terwijl daar juist voor ons de meerwaarde lag. We hebben uiteindelijk voor Barra Mansa gekozen, waar we exclusief vervoer rond €90 per persoon per dag kwijt waren voor accommodaties, eten en 2x per dag een safari onder begeleiding van een gids. Het vervoer heeft ons nog eens 2x €200 gekost. Serieus geld.

Brazilie Pantanal

Totale kosten reizen in Brazilië 

Voor zo’n 30 dagen Brazilië waren wij per persoon rond €2.000 kwijt. Let wel; dat is EX Pantanal, omdat dat dat zo’n scheef beeld geeft in het totaal. En dit is natuurlijk ook op basis van een enkel vliegticket. We zijn daarbij in dure steden als Rio de Janeiro geweest, op verlaten eilandjes als Ilhabela en toeristische plekken als Iguaçu. Zonder de Pantanal en mèt een retourtje moet je een maandje door Brazilië kunnen reizen voor ongeveer €2.200-€2.500 per persoon.

Tot slot raad ik je aan de volgende reisitems mee te nemen als je een reis naar Brazilië maakt:

Een muskietennet. Sowieso altijd goed om bij je te hebben als je backpackt. Niet alleen voor muggen, maar ook voor ander ongedierte.

Zeker als je van plan bent de Amazone in te gaan of op een andere plek te gaan hiken, raad ik je aan een goede hoofdlamp mee te nemen. Ik heb zelf deze, waar ik al jaren veel plezier aan beleef!

Een Pacsafe voor om je backpack. Handig tijdens reisdagen, maar zeker ook als je je spullen veilig achter wilt kunnen laten bij een accommodatie.

En uiteraard de Lonely Planet van Brazilië. Onmisbaar als je op eigen houtje door Brazilië reist!

Ik ben benieuwd wat je hier van vindt? Schrik je er van of vind je het mee vallen?

Rondreizen door Brazilië | FOX.nl

@Brazilië @Zuid-Amerika #Brazilie #budget #zuid-amerika #reizen #backpacken #reistips

3 reacties

 • Suzanne

  10 november 2015 om 07:35

  Ik vind het best weinig! Voor 7 weken Brazilië in 2012 was ik 7000€ kwijt. Heb toen wel een mooi rondje door het hele land gedaan met 5 binnenlandse vluchten, twee weken windsurfmateriaal gehuurd en heel veel gaan stappen. Deze zomer waren we er weer 3 weken (vanuit Chili doorgereisd) en toen waren we pp ook zo'n 3000€ kwijt. Gelukkig zijn de andere landen in zuid Amerika een stuk goedkoper :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Suzanne

   10 november 2015 om 13:03

   Aha. Ja, die vluchten doen ook wel iets he. En inderdaad zijn er gelukkig landen in Zuid-Amerika waar het goedkoper reizen is ;-).

  • Mara Suzanne

   05 januari 2018 om 12:50

   Gij bent gewoon zwaar opgeligt meisje !

 • Froukje

  10 november 2015 om 10:48

  Het valt ook mij aardig mee. Ik ben in 2012 zes weken in Bazilie geweest. Ik denk dat ik toen toch wel een kleine 5.000 euro kwijt was. Net als Suzanne heb ik toen overigens wel een rondje door het hele land gedaan; van RIO naar Foz, naar Bonito, via de Pantanal naar de Amazone, Sao Paulo, Ilha Grande en terug naar huis. En dan vergeet ik ook nog plaatsen. Veel vooraf georganiseerd omdat het mijn eerste lange reis alleen was en mijn Portugees verre van vloeiend is. Zou nu andere keuzes maken en meer voor vrijheid kiezen, maar daardoor liep het totaalbedrag wel snel op. Maar wat een schitterend land! Geniet van jullie schitterende reis

  Beantwoorden

  • Reismeisje Froukje

   10 november 2015 om 13:05

   Ow ja. Ik kan me inderdaad voorstellen dat zo'n grotere reis qua afstanden wel wat duurder is ja. Het is ook deels het vervoer wat het duurder maakt vond ik. Wij vonden het ook een supermooi land met vooral een heel warme, hartelijke bevolking <3. Thanks!

 • Marianne

  23 september 2018 om 12:01

  Pantanal is niet goedkoop, maar zeker de moeite waard Ligt er ook aan bij wie je boekt en zeker onderhandelen

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.