Reistips voor Zuid-Afrika

Reismeisje 21 maart 2017

Jaaaaa! Het is weer tijd voor een gastblog Lachen. Vandaag is Pieter aan het woord; een fervent reiziger, die zijn hart onder andere heeft verloren aan Zuid-Afrika. Laat dat nu net een bestemming zijn die nog op mijn bucketlist staat! Pieter geeft vandaag reistips over dit prachtige, diverse land op het Afrikaans continent. Enjoy!

Meet the blogger. Hallo allemaal, ik ben Pieter Buss, 34 jaar en samen met mijn vriendin woonachtig in Amsterdam. Als journalist ga ik zo vaak mogelijk op avontuur, om daar vervolgens verslag van te doen. Reizen maakt me simpelweg gelukkig. Het liefst back to basic, backpackend en rondreizend in een camper, zoals ik nu doe in Australië. De grote massa toeristen zie ik liever niet, veel Nederlanders evenmin. Nee, ontmoetingen met locals kleuren mijn reizen. Favoriete bestemming: Nieuw-Zeeland. Daar waar het vertrouwen in de medemens nog ontzaglijk groot is en 'no worries, sweet ass' als een mantra weerklinkt. Behalve reizen sport ik graag (hockey en schaatsen) en ga ik met vrienden naar festivals. Wil je mijn avonturen volgen? Ga dan mee op reis via mijn website Underdogsport. Ook kun je me vinden op Instagram, Facebook en YouTube.

Prachtig Zuid-Afrika. Voor Reismeisje schrijf ik vandaag over Zuid-Afrika. Een land met verschillende gezichten. Op de ene dag de poepchique wijnhuizen van Stellenbosch bezoeken en op de andere dag de grimmige kanten van een township aanhoren; het kan in Zuid-Afrika. Tegenstellingen zijn er legio en levensgroot. Hoe cru misschien ook, maar dat maakt het land juist zo intrigerend. Belangrijkste advies voor Zuid-Afrika: neem er de tijd voor. Want alles is ronduit overweldigend: de verhalen van de zwarte bevolking, de natuur, de uitbundige levenswijze met struisvogel en springbok op de grill. Nu ik er zo over schrijf komen de herinneringen aan mijn trip van enkele jaren geleden weer vliegensvlug omhoog...Wat Zuid-Afrika zo te gek maakt? Ik zet een aantal highlights op een rijtje!

Zuid Afrika tafelberg

De Tafelberg en Lion's Head. letterlijk immense attracties. Je kunt ze met een kabelbaan bereiken, maar veel leuker is het om ze te beklimmen. Gelukkig hebben we goede schoenen aan, want ik zou niet graag in de schoenen staan van de toerisen die het op slippers doen en er bovendien niet al te fit uitzien. Bovenop de Tafelberg heb je niet alleen een geweldig uitzicht, ook kun je er genieten van het heerlijkste seafood. Langoustines, oesters en kreeft worden in grote schalen opgediend. Met een wit wijntje, uitzicht over de  oceaan en een graad of 24 zou ik niet weten wat ik nog meer zou moeten wensen Knipogen.

Heerlijke wijn. Voor de beste wijnen hoef je Kaapstad haast niet uit. Hoewel....Stellenbosch is niet voor niets zo bekend. Dan moet er toch iets goeds vandaan komen. Het plaatsje zelf is al elegant, met mooie terrassen waar je verkoeling krijgt door de platanen. Het wordt veel weldadiger als we bij wijnhuis Delaire Graff Estate met grote vuurspuwende pilaren bij de ingang worden begroet, uitkijken op de Tafelberg en iemand magisch op de vleugel speelt.  

Zuid Afrika wildlife

Wildlife in Zuid-Afrika. En dan hoef je niet eens het Krugerpark te bezoeken. Nee, met een beetje geluk zie je op de Tafelberg een klipdas (een soort reuze-cavia) of anders ga je gewoon met de auto de kust af. Gegarandeerd dat je van alles tegenkomt. Pas trouwens wel op voor de vele verkopers en artiesten die pardoes voor je auto kunnen staan om fruit te verpatsen of een acrobatische act op te voeren! Cruisend langs de kust sta je opeens oog in oog met een arrogant uitkijkende struisvogel. Als een chique dame schudt het beest met zijn veren, alsof ze en hoepeljurk weer even in de plooi zet... Boulders Beach geeft zekerheid. Daar vind je koddige zwartvoet pinguïns. Ze zijn zo tam dat je er van dichtbij mee op de foto kunt. Bizar. Bizar om te horen dat de meeste pinguinsoorten niet eens in koude gebieden voorkomen. Nooit geweten!

Townships. De apartheid is officieel al tientallen jaren afgeschaft in Zuid-Afrika, maar in de dagelijkse praktijk is de invloed nog altijd zichtbaar. De zwarte inwoners hebben nog altijd de 'shitty' baantjes. Je ziet ze wel als schoonmakers in horecazaken, maar zelden als kelner, laat staan als bedrijfsleider. Witte mensen genieten volop, en de zwarte mensen moeten vooral hard lopen, dat is het beeld. Anno 2017 zijn ze buiten het zicht van de toerist weggedrukt in townships, waar je vanwege de veiligheid niet zonder gids naartoe kunt. En verbetering is niet in zicht. Een triest gegeven. Maar zelfmedelijden lijken de bewoners niet te hebben. Overal zie je witte tanden, want lachend gaan ze door het leven. Dat dringt het schuldgevoel dat ik heb als 'rijke Europese pottenkijker' wat naar de achtergrond. Eeuwig optimistisch lijken ze. Dat blijkt ook als ik de township Langa bezoek. In deze wijk zijn huizen provisorisch opgebouwd uit. Maar ze proberen er het beste van te maken, brouwen zelf bier en braden (en eten) gigantische porties vlees in een restaurant waar de muziek op standje 100 staat. Het is echter lang niet altijd feest hier. De gids vertelt hoe luguber het soms kan zijn. Bijvoorbeeld als weer een meisje is verkracht in het township. Oog om oog, tand om tand, geldt dan. ,,De dader krijgt een autoband om zich heen, en die wordt dan in brand gestoken."

Zuid-Afrika heeft wat mij betreft veel te bieden. Een prachtig land vol met tegenstellingen. Ben jij al eens in Zuid-Afrika geweest? Wat vond je er van?

@Afrika #Zuid-Afrika #Afrika #reistips #reizen

1 reactie

  • Kristel

    21 maart 2017 om 18:32

    Leuk artikel en herken veel van onze recente reis door ZA. Bij ons was het 4 weken lang een hoogtepunt.
    Toch ook vooral de diverse wildparks waar je letterlijk op bezoek mag bij de dieren

    Echter met de "zwarte" is het niet zo dat zij perse de shitty baantjes hebben. Feit is dat ongeveer 7% van de bevolking blank is. Dat zie je in de verhoudingen terug op de arbeidsmarkt.
    Klopt helaas wel dat de mensen in de townships veelal een donkere huidskleur heeft maar van de mensen in een township zijn er veel die er voor kiezen om er te wonen, die een baan hebben en dus inkomsten en toch kiezen er te blijven wonen.

    Dat is een beeld wat de meeste mensen dan weer niet zien.
    Ook met de banen, er zijn gewoon weg veel minder blanken dus dan zie je die ook minder snel op dat soort werkplekken als 1 op de 14 medewerkers blank is. Daarbij veel van de zaken (en ook echt goede restaurants) zijn de chefs, gastheren/vrouwen of bedrijfsleiders niet blank maar donkere Zuid Afrikanen.
    Wellicht dat dit verandert is, wij zijn pas net enkele weken geleden er geweest. Maar het beeld op de arbeidsmarkt wat jij schets herken ik niet van mijn ervaringen.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.