Ghana als nieuwe bestemming

09 augustus 2015

Written by Gerben

Ghana. Niet de eerste bestemming waaraan je denk bij vakantie of het maken van een verre reis. Ik ben er onlangs geweest en kan zeggen dat het eigenlijk wel vergelijkbaar is met een land als Gambia. Authentiek West-Afrikaans met een binnenland vol cultuur en een bovendien een heel prima kustlijn. Alleen is Gambia inmiddels ontdekt door de Westerse toerist, vooral voor all-inclusive reizen. In Ghana zie je wel Westerlingen, maar dat zijn meestal geen toeristen. Ze werken voor een NGO of hebben er familie, vrienden of werk. Onlangs waren we met SOS Kinderdorpen in Ghana en we verbleven in de stad Tema, niet al te ver van de hoofdstad Accra. Hier is op zich niet veel te zien, behalve enkele kleurige, Afrikaanse markten. Wat ik wel de moeite vond was het maken van een uitstapje, via Cape Coast naar Fort Elmina. Dit fort was in de 18e eeuw namelijk één van de belangrijkste doorvoerhavens voor slaven vanuit West-Afrika. Met daarbij geen fraaie hoofdrol voor de Nederlanders. Wanneer je geïnteresseerd bent in “andere” Afrikaanse landen en geschiedenis, dan is Ghana zeker het overwegen waard!


Ghana 2

Fort Elmina.
Vanuit Tema is het langs de Cape Coast zo’n drie uur rijden naar São Jorge da Mina oftewel Elmina. Vanaf Accra is het een uurtje minder. Elmina zelf is een druk stadje dat barst van de energie. Kinderen lopen op straat tussen het vee, er wordt van alles verkocht, vrouwen staan rustig kwebbelend wat voor hun winkel en mannen zijn druk met het repareren van visnetten. Vooral de haven in deze plaats is een genot om te zien met tientallen kleurig aangemeerde boten. Vanaf Elmina is het een paar minuutjes lopen naar Fort Elmina, waarvoor je ongeveer een tientje entree betaalt. Fort Elmina is in eerste instantie gebouwd door de Portugezen om te gebruiken bij de goudwinning. Vandaar ook de naam Mina. De Nederlanders hadden begin 17e eeuw handjes nodig bij de productie van suiker in Nieuw-Holland, dat ze op de Portugezen hadden veroverd. Het huidige Noorden van Brazilië. Daarom besloot men de slavenhandel van de Portugezen in West-Afrika over te nemen. Het als onneembaar beschouwde fort werd verrassend genoeg binnen enkele dagen veroverd en het zou de komende decennia hét centrum vormen van de slavenhandel van de Verenigde Oost-Indische Compagnie…


Ghana 3

De jaren die er op volgden werd het fort onder andere ingenomen door de Engelsen en vervolgens weer terug veroverd door de Nederlanders. Ze moesten wel want zonder slaven kon de VOC niet veel. Door de jaren heen werkten er inmiddels vele Nederlanders in en op het fort Ghana. Als boekhouder, bewaker of “soldaat”. Eind 19e eeuw werd het fort uiteindelijk verkocht aan Engeland omdat het fort een deel van zijn functie had verloren en de personeelskosten erg hoog opliepen. Een bezoekje aan Fort Elmina is indrukwekkend omdat het een goed beeld geeft van de onmenselijke omstandigheden waaronder de slaven werden behandeld. Veel ruimtes zijn nog precies zoals toen. Wanneer je op de houten vloer, in de kamer van de directeur staat, dan voel je zijn aanwezigheid bijna nog wanneer je uit het raam kijkt. Ook is er vandaag de dag nog een Nederlandse wijk in Elmina. Ook is er een Nederlandse begraafplaats en hebben veel mensen een Nederlandse achternaam zoals De Veer, Van Dyck of Bartels. Verder vind je in Elmina ook nog het Cape Coast kasteel. Ook van hieruit werden slaven vervoerd naar de boten die hen naar de Nieuwe Wereld brachten. Erg de moeite waard. Of het de moeite waard is hiervoor naar Ghana te reizen, dan laat ik aan jou over ;-) . Maar mocht je in de buurt zijn dan zou ik dit zeker niet over slaan.


Spreekt Ghana als bestemming jou aan?

#reizen #Afrika #reistips #ghana

13 reacties

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  09 augustus 2015 om 09:23

  Ik zou een paar jaar terug naar Ghana gaan voor m'n werk, maar werd uiteindelijk naar China gestuurd. Vind ik wel jammer, want ik had het land graag willen ontdekken! Met name die Nederlandse achtergrond vind ik heel erg interessant.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Stéphanie | Expeditie Aardbol

   09 augustus 2015 om 09:56

   Aha. Nou China is ook niet verkeerd natuurlijk ;-), maar wie weet in de toekomst. Kom je er vast nog eens!

   Beantwoorden

 • Lenneke

  09 augustus 2015 om 09:52

  Leuk stuk over Ghana :) Ben er zelf nu 3x een aantal maanden geweest en zou er zeker weer graag terug willen, fijn land! :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Lenneke

   09 augustus 2015 om 09:56

   Wauw, leuk om te horen Lenneke. Dat hoor je niet vaak!

   Beantwoorden

 • ivonne

  09 augustus 2015 om 11:07

  Lijkt me een geweldige bestemming. Gambia vond ik ook al zo fijn en daar zijn wij een paar dagen zelf op pad geweest, dus dat iets minder toeristische spreekt me wel aan!

  Beantwoorden

 • Jennifer

  09 augustus 2015 om 11:22

  Ook als je niks met slavenforten hebt is Ghana absoluut de moeite waard. Ghana heeft zoveel meer dan de forten aan de kustlijn!

  Beantwoorden

 • Jennifer

  09 augustus 2015 om 11:24

  Ook als je niks met slavenforten hebt is Ghana absoluut de moeite waard. Ghana heeft zoveel meer dan de forten dan de kustlijn!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jennifer

   09 augustus 2015 om 16:30

   Helemaal waar!! Helaas had Gerben niet superveel tijd om veel meer van Ghana te zien :-(. Nog een reden om terug te gaan!

   Beantwoorden

 • Annemarie

  09 augustus 2015 om 12:27

  Ghana is absoluut de moeite waard om te bezoeken! Ik ben er zelf twee keer geweest en iedere keer voelde het weer als een soort van thuiskomen.
  Ik ben mijn hart verloren aan dit bijzondere land..

  Beantwoorden

  • Reismeisje Annemarie

   09 augustus 2015 om 16:29

   Wat mooi om te horen Annemarie :-).

   Beantwoorden

 • Elisa

  09 augustus 2015 om 15:44

  Wat leuk dat je een stuk over Ghana schrijft! Ik ben er zelf 3 keer geweest. Heb er veel rondgereisd en hele land hierdoor gezien. Daarnaast ook tijd in ziekenhuis gewerkt. Mooi land met fijne mensen :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Elisa

   09 augustus 2015 om 16:29

   Wauw, dat lijkt me helemaal te gek. Dan leer je een land vast erg goed kennen inderdaad.

   Beantwoorden

 • Linda op Reis

  09 augustus 2015 om 15:54

  Pasgeleden ben ik nog in Ghana geweest. Vergeleken met de buurlanden is reizen hier vrij makkelijk, omdat men hier Engels spreekt en geen Frans. Ik vond het noorden zoals Mole National Park en Wa interessant. En in Kumasi is een bezoekje brengen aan de grootste markt van deze regio is ook echt een hele beleving!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Linda op Reis

   09 augustus 2015 om 16:29

   Thanks voor je aanvullingen Linda, super!

   Beantwoorden

 • Tikva

  09 augustus 2015 om 20:25

  Ik heb eigenlijk nog nooit nagedacht over Ghana als bestemming. Erg leuk om er dan op zo'n manier te komen.

  Beantwoorden

 • Wilhelm de Zeeuw

  11 augustus 2015 om 08:37

  Een mooi stuk over Ghana. Weer een bestemming erbij op de lijst. Alleen een dingetje, het fort is niet van de VOC geweest maar van de WIC. Beetje betweterig maar kon het niet laten :-).

  Beantwoorden

 • Sabine

  24 augustus 2015 om 16:09

  Leuke blog heb je! Ben je net gaan volgen :) Ik ben ongeveer 10 jaar geleden naar Ghana geweest, voor 3 maanden om vrijwilligerswerk te doen. Destijds waren er echt 0 toeristen/backpackers in het land die alleen maar om te reizen kwamen. Het was mijn allereerste kennismaking met de wereld buiten Europa en daarom ook best wel heftig. Bij een gastgezin, zonder stromend of überhaupt schoon water... dat soort dingen. Maar het land zelf vond ik geweldig en heb er ook een geweldige tijd gehad!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sabine

   25 augustus 2015 om 07:50

   Thanks, leuk om te horen! Ik hoop je nog vaak te zien hier!

   Beantwoorden

  • Teddinio Sabine

   15 mei 2016 om 13:57

   Hoi Sabine,
   Dat was zeker even wennen he??!! Er is een groot verschil tussen armoede en rijkdom. Ik ga elke zomer naar Ghana toe met mijn familie. Wij verblijven in een van onze vakantiehuis met 7 slaapkamers/3-5 huispersoneel/ grote erf/ altijd heet water/prima internet verbinding etc. Je kan Ghana zo goedkoop of duur maken. In jouw geval was het natuurlijk heel anders. Je ging vrijwilligerswerk doen. Het land Ghana heeft zich de laatste jaren goed ontwikkeld. Ik hoop dat je Ghana opnieuw mee mag maken....

   Beantwoorden

 • Teddinio

  15 mei 2016 om 13:35

  Goed geschreven! Ik ben geboren in Amsterdam, maar mijn roots liggen in Ghana. Net 2 maanden geleden terug gekomen uit Ghana. Het blijft een prachtig land...

  Beantwoorden

 • Hans

  30 juli 2019 om 13:35

  Hoi Wendy.. leuk je verhaaltje over Ghana.. ik ga (alleen ) 4 weken rondreizen , zou graag tios en ideeën met je delen...bv denk jij dat n buget van 250 cr p/d genoeg is voor verblijf,eten en transport..?? Hoor t graag van jullie , gr Hans

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.