Reistips voor Ubud en omgeving op Bali

Reismeisje 28 augustus 2019

Bali Ubud

Bali. Het was een eiland dat al langere tijd op mijn lijstje stond. Eigenlijk sinds ik de film 'Eten, bidden, beminnen' had gezien. Hoe cliché Knipogen. Toen we op wereldreis waren en vanuit Polynesië richting Azië reisden, wilde ik dan ook graag naar Bali toe. Zo geschiedde. Ik weet nog goed dat we op het vliegveld van Bali aan kwamen. Denpasar. Vanuit de relatieve rust en de kleine vliegveldjes in Oceanië. Het contrast had niet groter kunnen zijn. Wat een hectiek! Ik wist wel dat Bali dichtbevolkt was. Bijna 4.5 miljoen inwoners op dat niet reuze grote eiland. We stapten in een taxi die ons naar Ubud reed. Een tocht van 45 minuten. We deden er lang over. Terwijl het al tegen elven 's avonds was. Al dat verkeer. Toeterende scooters en motoren scheurden dwars tussen de massa auto's heen. Overal mensen, lichten, winkeltjes. Het was een totaal ander beeld dan het Bali uit 'Eten, bidden, beminnen'. Het was niet dat ik er niet voor gewaarschuwd was. Op Reismeisje hadden meerdere mensen me van tevoren gezegd dat mijn beeld van het pittoreske, lieflijke, rustige Bali niet geheel correspondeerde met de realiteit. En toch viel het me in eerste instantie tegen. 

Wakker worden in Ubud

De volgende ochtend werd ik wakker in een andere wereld. In ons kleine hotelletje aan de rand van Ubud. Een afgeschermd gebeuren; iets wat je veel ziet op Bali. Je gaat de poort door en staat in een oase van rust. Totale rust. We verbleven bij Jalan Jalan. Een klein familiehotel, gebouwd in een traditioneel Balinees huis. In het midden een klein zwembad omringd door Boeddha beelden en tropische planten. Een overdekte ontbijtruimte die uit kijkt op de kleine, groene tuin. Prachtig vond ik het er en een absolute aanrader! Het was een totaal andere ervaring dan waar ik de avond er voor mee was gestart op Bali. Het zou onze basis worden gedurende een week.

Een double bij Jalan Jalan boek je vanaf €20 per nacht. En dat is dan inclusief heerlijk ontbijt. Je kunt hier boeken.

Bali Ubud offer

Ik herinner me dat we die ochtend Ubud wat zijn gaan verkennen. Kilometers hebben we gelopen. Door het stadje, in achter af straatjes, door de drukke toeristische gebieden, richting Monkey Forest en door de rijstvelden die ik me van tevoren had voorgesteld bij Bali. Mijn beeld werd al anders. Ubud is aan de ene kant een duidelijke afspiegeling van de aankomst op Denpasar. Veel mensen, toeristen, winkeltjes, verkeer dat door de hoofdweg in Ubud geperst wordt. En aan de andere kant kwam Ubud in de buurt van mijn originele beeld van Bali. Dwars door alle drukte heen heeft het zijn authenticiteit toch weten te behouden vond ik. De lieve locals die elke dag beginnen met offermandjes vol rijst en oranje bloemetjes. Grote poorten die de meest mooie en serene tempeltjes herbergen. En dan die rijstvelden. Dezelfde als waar Julia Roberts doorheen fietste Knipogen. Dat is misschien wel wat me het meeste heeft verrast aan Ubud. Dat je moeiteloos van de drukte in het groen staat. Midden tussen de rijstvelden en tropische bomen. Afgewisseld door houten huisjes op palen. 

Reistips voor Ubud en omgeving

Uiteindelijk zijn we een kleine week in Ubud gebleven. De accommodatie en het stadje zelf bevielen prima als uitvalsbasis. Zó groot is Bali nu ook weer niet. En we hebben ook bewuste keuzes gemaakt in wat we wél en niet bezochten. Dat had ook met de grotere reis te maken, waar Bali onderdeel van uit maakte. Het was sinds maanden weer de eerste, meer bewoonde bestemming. Daar wilde ik van genieten. Van het eten, de gezelligheid, het levendige. Al met al heb ik oprecht genoten van Bali en Ubud meer in het bijzonder. Ondanks dat het niet het idyllische karakter heeft uit 'Eten, bidden, beminnen', vond ik het een heerlijke reisbestemming. Divers, cultureel rijk, mooi om te duiken, héérlijk eten en leuke locals. Ik zet nog een aantal van mijn persoonlijke reistips voor Ubud en omgeving voor je op een rijtje:

Bali Ubud eten

#1 Eten bij Biah Biah of Puspa's Warung. Indonesisch eten is sowieso één van mijn favorieten Lachen. Zó superrijk qua smaken en kruiden. Heerlijk! In Ubud kun je wat dat betreft ook echt je hart ophalen. Er zijn ontelbaar veel restaurantjes en lokale warungs waar je fantastisch lekker kunt eten. Mijn favorieten waren Biah Biah en Puspa's Warung. Biah Biah heeft twee vestigingen in Ubud, met exact dezelfde menukaart. Beiden zijn ook leuk om te zitten. Ze serveren hier een mini rijsttafel; voor €1 á €2 per gerechtje. Een aanrader! De Gado Gado is echt om je vingers bij af te likken. Een andere favoriet was Puspa's Warung; een klein familie restaurantje gelegen aan een straat parallel aan Monkey Road. Hier heb ik de allerlekkerste Nasi Campur gegeten; hét lokale gerecht van Bali. Onwijs lekker!

#2 Kecak fire and trance in Ubud. Dit is iets typisch op Bali. En zeker ook in Ubud. In verschillende tempels worden 's avonds zogeheten Kecak fire and trance ceremonies gehouden. Locals verkleden zich in prachtige kostuums en dansen energiek. Ze raken er van in een soort trance. Heel bijzonder om te zien. Aan het einde lopen ze over gloeiend hete kolen. Soms wordt er vuur gespuwd. Voor de locals is dit een ceremonie waarmee ze dankbaarheid uitspreken naar hun goden. Naar het leven en het universum. Absoluut leuk om een keer mee te maken! In Ubud kost een kaartje rond €8 per persoon en je accommodatie kan je helpen bij het regelen er van. 

Bali Ubud rijstvelden

#3 Sla af naar de rijstvelden. Zoals ik al zei, zijn de rijstvelden bij Ubud niet ver weg. Het is een vreemde gewaarwording. Zo sta je in de drukte van Ubud zelf en zo sta je midden in de stilte in het groen. Ik zou je aanraden om aan het einde van de ochtend een mooie wandeling door de rijstvelden te maken. De mooiste ingang vond ik zelf bij het paleis van de koning in de buurt. Loop daar voorbij (gezien vanaf het centrum van Ubud) en kijk uit naar een paadje naar rechts. Er staat een bordje met 'rice terraces'. Sla daar af en je staat binnen no time in de rijstvelden. Na ongeveer 20 minuutjes zie je een restaurantje midden tussen die rijstvelden staan. Sweet Orange. Een heerlijke plek om te lunchen of een kop koffie te drinken. 

#4 Yoga bij The Yoga Barn in Ubud. Bali, en zeker Ubud, staat bekend om de vele yoga mogelijkheden. Dat is ook niet zo vreemd, omdat de meeste inwoners van Bali (in tegenstelling tot het islamitische Indonesië als geheel) voornamelijk het Hindoeïsme aanhangen. Daarom zie je de locals ook zo veel met offermandjes lopen. Dat is een Hindoestaans gebruik. Yoga heeft vanuit historie een duidelijke verbinding met het Hindoeïsme. Dat zal ongetwijfeld mee spelen in waarom je zo veel yoga aanbod op Bali ziet. In Ubud zijn er veel opties als je een losse yogales wilt volgen of een paar dagen een yoga retreat. Mijn favoriet was The Yoga Barn. Toegegeven, het is absoluut geen klein schooltje en draait totaal op toeristen, maar de ligging is mooi en de lessen zijn er heel divers en goed. Als je van yoga houdt óf er juist kennis mee wilt maken, zou ik hier zeker een bezoekje aan brengen.

Bali duiken

#5 Duiken in Padang Bai. Bali is een mooie bestemming om te duiken. Ik heb er in totaal 4 duiken gemaakt; allemaal vanuit Padang Bai. Dat ligt om een klein uurtje rijden van Bali, direct aan zee. Padang Bai stelt verder niet veel voor moet ik zeggen. Ik heb gewoon genoten van de duiken die we vanaf daar hebben gemaakt. Niet in de laatste plaats vanwege de goede duikschool die er zit; Geko Dive. Goed materiaal, ontspannen organisatie en goede instructeurs die een extra stapje doen om je al het moois te laten zien onder water. Een aanrader! Je accommodatie kan een taxi regelen richting Padang Bai.

Dat zijn mijn reistips voor Ubud en omgeving. Ik heb genoten van de tijd die ik er ben geweest en denk zeker nog eens terug te gaan Lachen. Ben jij al eens op Bali geweest en wat vond je er van? Misschien heb je nog aanvullingen?

@Azië @Indonesië #bali #indonesië #reistips #ubud

1 reactie

  • Dave

    22 september 2023 om 00:27

    Echt leuk en vet jouw reizen het zijn kleine prijzen in het land waar je bent geweest de vliegreis is het duurste maar leuk om feeling met een ander volk tevoelen hun leven hun natuur maar ook wat hun doen om hun brood te verdienen wel goed wat je elke keer zegt pas op dat je niet wordt beroofd ik heb met een goede gids toen ik in suriname was 1 week echt de binnenlanden van suriname de Amazone gezien maar ben echt jaloers op jouw verhalen. TOP

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.