Reistips voor Tikal in Guatemala

Reismeisje 19 maart 2015

Tikal reistips 1

Tijdens deze reis was het dan eindelijk zo ver. We zouden Tikal met eigen ogen gaan zien. Over bucketlijstjes gesproken ;-) . Ondanks dat het waarschijnlijk by far het meest toeristische is wat je in Guatemala kunt bezoeken, wilde ik Tikal al zoooooo lang zien. De Maya cultuur intrigeert me. Het is toch bijzonder dat er al ver voor onze jaartelling begon een volk in staat was om een stel van die metershoge tempels midden in de jungle te bouwen?! In een gebied dat uiteindelijk rond 60 vierkante kilometer groot zou worden. Huge! Ik vond Tikal tot nu toe zeker één van de gaafste highlights in Guatemala en meer dan een bezoek waard. Sterker, Guatemala zonder Tikal kan echt niet wat mij betreft :-P . Mocht je een reis door Guatemala gaan maken, heb je hopelijk iets aan de volgende praktische tips voor een bezoek aan Tikal.


- Boek altijd een retourticket voor de bus naar Flores. Ook als je een nachtje in Tikal zelf slaapt, ben je waarschijnlijk wel vanuit Flores gekomen en ga je er na Tikal ook weer naar terug. Boek in dat geval hoe dan ook een retourticket met de bus van Flores naar Tikal en geen enkeltje. Een retourtje kost je 80 Quetzal, rond €10 per persoon. Als je een enkeltje boekt en je wilt uiteindelijk toch weer terug naar Flores, rekenen ze je datzelfde bedrag enkel. Zonde!


Tikal reistips kamperen

- Slaap een nachtje in het national park zelf. Verreweg de meeste toeristen bezoeken Tikal op een daguitstapje vanuit Flores. Op zich ok, maar dan kom je wel tegelijkertijd met busladingen toeristen aan. Als je een nachtje in Tikal zelf slaapt, ben je veel flexibeler wanneer je de tempels gaat bezoeken. Er zijn 3 hotels in het park zelf, inclusief een te gekke kampeerplaats, maar daarover later meer!


- Boek geen sunset- of sunrise-tour ver van tevoren. Een geliefd tourtje naar Tikal is de zogehete sunset- of sunrise-tour. Vanaf tempel IV kun je dan de zon onder zien zakken of op zien komen boven de uitgestrekte jungle. Fantastisch, maar dan moet je natuurlijk wel helder weer hebben…Een dergelijk tourtje kost je rond 150 Quetzal, zo’n €18 per persoon. Nog los van de entree voor Tikal a datzelfde bedrag. Mijn tip zou echt zijn een tourtje een dag van te voren te bepalen en heel goed de weersverwachting te checken. Het is zonde als je €18 extra betaalt voor hetzelfde uitzicht als een uurtje later…


Tikal reistips uitzicht

- Betaal de bewaker en krijg je eigen sunset-tourtje. Ok, dit is niet officieel, maar wel heel effectief! Je kunt namelijk je eigen sunset-tourtje regelen, maar dan een heel stuk goedkoper. Als je zorgt dat je rond 5 uur ’s middags bij de voet van tempel IV bent, kun je aansluiten bij de vele groepen toeristen die zich daar dan verzamelen. Als je de bewaker 20 Quetzal betaalt, zo’n €2,50, knijpt hij een oogje dicht en kun je achter de toeristen aan de tempel op klauteren. Er zijn veel meer mensen die dit doen, dus no worries.


- Loop je eigen route en neem de tijd. Er is natuurlijk veel voor te zeggen om met een gids Tikal in te gaan. Die zal je veel kunnen vertellen over de geschiedenis, het leven van de Maya’s en wijst je op dieren die in Tikal rondstruinen. Wij hebben er echter voor gekozen zelfstandig door Tikal te lopen en dat is supergoed bevallen! Je hebt alle tijd en ziet minstens zo veel als de tourtjes die vaak in 3-4 uur tijd door heel Tikal heen sjokken. En het kost je ook nog eens niets extra’s, behalve de standaard entree voor Tikal.


Tikal reistips 2

- Neem eten en drinken mee. Hm. Had ik deze tip zelf maar van tevoren ter harte genomen…Wij hebben uiteindelijk 8-9 uur gelopen op alleen 2 pakjes koekjes en een grote fles water. Niet aan te bevelen. In Tikal zelf kun je verder niets kopen, dus neem echt voldoende water en eten mee voor de hele dag.  

Ik hoop dat je hier iets aan hebt voor tijdens je bezoekje aan Tikal. Wie is er wel eens naar Tikal geweest en wat vond je er van? En als je nog niet bent geweest, is het dan iets wat je aanspreekt?

@Guatemala @Midden-Amerika #reizen #backpacken #reistips #guatemala #tikal #flores

16 reacties

 • Debby

  19 maart 2015 om 00:45

  Aaaa je bent er blijven slapen wat leuuuk :D magisch he!!! Die zonsopgang was voor mij echt magisch, dus zeker de tour waard en we hadden genoeg tijd om er rond te dwalen. ZO MOOI DAAR.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Debby

   19 maart 2015 om 02:28

   Yes :-). Met dank aan jou! Het was echt TE GEK. Magisch inderdaad!

 • Rianne

  19 maart 2015 om 07:52

  Bedankt voor de tips! In juli staat Guatemala bij bij op het programma!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Rianne

   19 maart 2015 om 15:28

   Leuk leuk! Alvast heel veel plezier!

 • Edith | [travel.create.repeat]

  19 maart 2015 om 07:53

  Jaaa ik vond Tikal heel gaaf! Zo terugdenkend herinner ik me ook vooral de klamme jungle-hitte en veel zweet... hihi. Ooh en hordes brulapen, die vond ik ook geweldig!

  Beantwoorden

 • Petra

  19 maart 2015 om 09:02

  Ooohhh wat een leuk verslag weer!!! Was al aan het brainstormen over onze vakantie in oktober / november..... maar ik ben er denk ik uit.... Guatemala en Belize!!! Is het ook goed samen te bereizen als je iets minder doorgewinterd bent als jullie? Veel plezier nog!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Petra

   19 maart 2015 om 15:26

   Haha, leuk Petra ;-). Ja, zowel Belize als Guatemala zijn heel goed bereisbaar. Ook als je nog niet zo veel hebt gereisd. Alleen het Noorden van beide landen is wat lastiger te bereiken en meet afgelegen, maar verder zijn dit zeker landen om makkelijk door heen te kunnen reizen. Mocht je verder nog tips willen hebben, kun je me altijd even mailen op reismeisjenl@hotmail.com!

 • Sieds | Sieds My Travels

  19 maart 2015 om 09:06

  Tikal is super! We waren er al heel vroeg om 6 uur volgens mij en stonden met een man of 20 te wachten om in het park te kunnen, geen hordes toeristen dus, dat maakte het bezoek aan dit pareltje nog mooier! Echt een topsite!! :-)

  Beantwoorden

 • Urwie

  19 maart 2015 om 09:14

  Joh, vind je het echt een goed idee om corruptie en fraude te promoten door mensen aan te raden de bewaker om te kopen?

  Reismeisje.nl is een leuke site en bevat tips die het voor velen makkelijker maken om de wereld te ondekken, iets dat goed is voor wederzijds begrip.
  De mensen in de landen waar je regelmatig naartoe reist hebben het vaak heel moeilijk en de meeste van die landen blinken niet uit in democatie en rechtstaat. Vele onderzoeken hebben bewezen dat corruptie en omkoping de ontwikkeling van een land op vlakken als democratie en rechtstaat ondermijnen.
  Ik vind het erg jammer dat je daaraan meewerkt en dat je het promoot is verwerpelijk.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Urwie

   19 maart 2015 om 15:37

   Dank Urwie voor je reactie en kritische noot. Je hebt zeker gelijk dat corruptie in dit soort landen een wijdverspreid iets is en het is absoluut niet mijn bedoeling daar aan mee te werken. We kregen de 'tip' van een lokale gids, omdat het tijdens de dagen dat wij in Tikal waren niet al te best weer was. Hij gaf toen zelf aan dat ze toeristen die in Tikal slapen adviseren geen tourtje te boeken, maar letterlijk een uur van tevoren (bij goed weer) naar tempel IV te lopen en ter plekke dus een bedrag te betalen om de tempel op te mogen. Die tempel zit overigens gewoon bij de entree van 150Q in, dus daar betaal je al voor. Alleen rond sunset willen ze er ineens een extra bedrag voor hebben, omdat ze simpelweg weten dat je juist dan graag dat fantastische uitzicht wilt gaan bekijken. Dat kun je ze uiteraard niet kwalijk nemen en ik betaal dat ook met liefde. Het is alleen niet zo dat je daarmee een bewaker om koopt, want je betaalt er 2x voor. Het neemt niet weg dat je helemaal gelijk hebt in je redenatie. Ik denk dat we als reizigers met z'n allen zo veel mogelijk moeten proberen de lokale bevolking te steunen, helpen waar we kunnen. Al is het maar door een tourtje altijd via een lokale gids te regelen bijvoorbeeld. Het doet je beseffen dat we het in Nederland echt heel erg goed hebben...

   • Urwie Reismeisje

    24 maart 2015 om 17:40

    Ik hoop dat veel mensen jouw antwoord lezen.

 • Jip

  19 maart 2015 om 09:20

  Goede tips! Gaan we zeker gebruiken als we daar zijn.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jip

   19 maart 2015 om 15:24

   :-). Top!

 • Sophie

  19 maart 2015 om 09:41

  Super leuk stuk! Ik dacht eerst ook dat het misschien niet de moeite waard zou zijn omdat het zo toeristisch is, maar door jouw verhaal ben ik overtuigd! Die gaat op mijn bucketlist :) Erg leuk om via jouw verhalen onze eigen reis in september voor te bereiden. En ben benieuwd naar je stuk over de kampeerplaats op het nationaal park!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sophie

   19 maart 2015 om 15:24

   Thanks Sophie ;-). Zeker doen. Het is enorm toeristisch, maar echt zo de moeite. En als je er dus voor kiest om in het park te blijven slapen, ben je flexibel in wanneer je het park in loopt. De toeristenbusjes komen meestal rond 10 uur aan en vertrekken weer rond een uur of 3-4. Daaromheen is het heel stil in Tikal. Te gekke reis gaan jullie straks trouwens maken! Ik ga jullie zeker volgen :-).

 • Linda | Meisje van de Wereld

  19 maart 2015 om 09:45

  Tikal is inderdaad magisch! En eigenlijk maar een van de weinige dingen die ik in Guatemala gezien heb. Ik wil dus zeker nog eens terug. Maar ik stond er wel versteld van wat die Maya's allemaal voor elkaar hebben gekregen...

  Beantwoorden

  • Reismeisje Linda | Meisje van de Wereld

   19 maart 2015 om 15:22

   Ja he? Ik ook! Heel bijzonder.

 • Luna | Flowers and Pearls

  19 maart 2015 om 15:15

  Wauw dat ziet er uit! Vooral dat uitzicht....

  Beantwoorden

  • Reismeisje Luna | Flowers and Pearls

   19 maart 2015 om 15:21

   Ja he ;-). Echt heel erg mooi!

 • Bianca

  19 maart 2015 om 15:52

  Ik ben 2 jaar geleden naar Tikal geweest! Wel onder begeleiding van een gids. Ik vond het magisch het park, het is zo bizar te beseffen dat inderdaad die maya volken dat eeuwen geleden gebouwd hebben. Echt indrukwekkend. Vooral als je bovenop de hoogste tempel zit en dan over de jungle heen kijkt en de toppen eruit ziet steken.
  Ook werd mij verteld dat sommige 'bergen' gewoon tempels zijn die nog niet opgegraven zijn. Bizar!! Maar zo vet.

  Vooral vond ik het tof dat onze gids een vogelspin gelokt heeft. Er zaten gaten in de grond en de gids ging met een stokje in dat gaatje prikken en opeens staken er 4 poten uit dat gat en vervolgens kwam er een hele vogelspin uit! Tof.
  Maar ook natuurlijk de gigantische spinnen die met hun webben boven de paden hangen! Impressive!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Bianca

   19 maart 2015 om 23:02

   Wauw, gaaf zeg! En inderdaad, dat er nog zo veel niet opgegraven is he. Ongelofelijk!

 • Sander

  19 maart 2015 om 21:34

  Vet hoor! vooraf hadden we het even over de vele toeristen. Viel het achteraf mee? Zoals gezegd staat ie nog hoog op mijn bucketlist. Groot gelijk dat je het op eigen houtje hebt gedaan. Als je een beetje goede reisgids koopt , staan dit soort tempels vaak heel goed beschreven.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sander

   19 maart 2015 om 23:00

   Nou, er zijn wel heel veel toeristen te vinden, maar als je dus in het park zelf blijft slapen, kun je de groepen goed ontlopen ;-). De meeste busjes komen 's ochtends vroeg aan en gaan rond 3-4 uur weer weg. Daarna heb je het park bijna voor jezelf! En sowieso, het is echt de moeite!

 • Eva - eighty7

  20 maart 2015 om 11:34

  Goede tips, mocht er ooit een bezoekje aan Tikal op het programma staan ;)

  Beantwoorden

 • Linda

  20 maart 2015 om 20:20

  Ik vond Tikal zo gaaf!!! Heerlijk rustig boven op de tempels genieten van het uitzicht, het gebrul van de apen op de achtergrond, geweldig! Hoe die maya's het zo allemaal hebben kunnen bouwen...

  Beantwoorden

  • Reismeisje Linda

   20 maart 2015 om 22:54

   Ja bijzonder he?!

 • Serge Van Cauwenbergh

  21 maart 2015 om 11:09

  Vorig jaar maakte ik een georganiseerde rondreis door Mexico, Guatemala en Honduras, langs de Maya-route. Hele mooie tempels en sites gezien, en ook Tikal. Alleen jammer dat zo'n georganiseerde reis niet af en toe eens van de platgetreden paden en gewoontes afwijkt, want ik had ook graag in het park blijven slapen, en 's ochtends of 's avonds een wandeling kunnen maken.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Serge Van Cauwenbergh

   21 maart 2015 om 13:42

   Ja, ik kan me voorstellen dat dat dan net even jammer is. Maar van de andere kant zie je met een georganiseerde reis in korte tijd wel heel erg veel. Is ook weer fijn!

 • Gijs

  24 april 2017 om 03:51

  Hallo. We hebben afgelopen week Tikal bezocht. De truc om na 15.00 uur het park te betreden zodat je de volgende dag met hetzelfde kaartje kan werkt helaas niet meer. Sinds 15 maart 2017 verkoopt de bank de toegangsbewijzen en zul je opnieuw moeten betalen. Ik zal daarom de volgende keer kiezen voor de sunrise tour zodat je daarna nog de hele dag in het park kan blijven. Tijdens de sunrise word je om 18.00 van tempel vier gehaald. Mits je daarvoor weer extra betaald. Bij ons werkte het trucje dat je soms bij de bewaker kan betalen niet. LET op: alle kaarten moeten bij de ingang gehaald worden. Ook als je eventueel zou willen kamperen! Wij konden helaas niet kamperen omdat we geen kaart hadden.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.