Reistips voor reizen door Suriname

Reismeisje 28 oktober 2019

Suriname reizen

Suriname. Een land dat we hier goed kennen. Dénken te kennen. Een land dat onderdeel is van het verre Zuid-Amerika en waar nog steeds onze taal wordt gesproken. Een stukje Nederland in de tropen. Tussen 1667 en 1954 was Suriname officieel een kolonie van Nederland. Wat mij betreft een zwarte geschiedenis. Iets waar we niet trots op hoeven te zijn... Vanaf 1975 is Suriname pas écht onafhankelijk geworden. Nog relatief kort geleden. Het verklaart ten dele de worsteling van dit land om daadwerkelijk op eigen benen te gaan staan. Zo veel jaren is het ondersteund. Economisch, politiek, maatschappelijk. Het maakte dat Suriname een vreemde eend in de Zuid-Amerikaanse bijt was. En ís. Tijdens mijn langere reis door Zuid-Amerika is dat iets wat me meteen opviel toen ik Suriname binnen reisde; het is totaal anders dan omringende landen als Colombia, Guyana en Brazilië. Op een bepaalde manier minder Caribisch en meer koloniaal. Nog los van de vele Nederlanders die er wonen en de supermarkten in Paramaribo die Hollandse kaas en potten pindakaas verkopen Knipogen. Het voelde voor mij op dat moment als een klein beetje thuis komen. Door dat soort futiele dingen, die ik normaal gesproken niet op zoek als ik reis. Het was inherent aan dat ik al 6 maanden van huis was. Uiteindelijk bleef ik ruim 2 weken in Suriname en heb ik onwijs van het land en de mensen genoten! Eigenlijk heb ik nog niet heel vaak over Suriname geschreven, dus in dit artikel neem ik je heel graag mee naar dit heerlijke, relatief kleine en interessante land in het Noorden van Zuid-Amerika.

Reizen Suriname

Reizen naar Suriname

Er is één voordeel aan onze minder fraaie geschiedenis met Suriname; er gaan frequente, betaalbare én rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam Schiphol naar Paramaribo. KLM vliegt er meerdere keren per week naar toe en dat geldt ook voor verschillende andere vliegmaatschappijen. Als je rechtstreeks vanaf Schiphol naar Suriname vliegt, doe je er ongeveer 9.5 uur over. Lang, maar nog goed te doen. Mocht Suriname onderdeel zijn van een reis waarbij je over land reist, is dat ook prima te organiseren. Zo ben ik zelf Suriname binnen gereisd vanuit Guyana; je vertrekt dan wel heel vroeg in de ochtend met een mini busje en doet er tot in de middag over (afhankelijk van hoeveel mensen je onderweg nog oppikt Knipogen), maar de grensovergang is geen gedoe en de wegen zijn prima. 

Vergelijk hier de beste vliegtickets naar Paramaribo vanaf €525 per persoon retour

Fort Zeelandia

Reistips voor de hoofdstad Paramaribo

Paramaribo wordt door de locals veelal 'Foto' genoemd. Foto betekent 'fort' in de lokale taal, wat weer een verwijzing is naar Fort Zeelandia. Dit fort ontstond in de 17de eeuw, ter bescherming van de plantages die toen het gebied waar nu Paramaribo ligt besloegen. Vandaag de dag wonen er rond 250.000 mensen in de stad Paramaribo zelf. Nog eens 100.000 mensen leven er naar schatting wat je de 'gemeente Paramaribo' zou kunnen noemen. Wat mij meteen opviel toen ik in Paramaribo aan kwam, was dat het dus ergens herkenbaar voelde. Europees met een rauw randje. Zoiets. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd met de geschiedenis die Suriname, en zéker Paramaribo, heeft. Het centrum van de stad behoort sinds 2002 tot Unesco Werelderfgoed. Juist vanwege die historie, waar je nog veel van terug ziet in het straatbeeld. Als je een middagje door het oude gedeelte wandelt, kom je eigenlijk langs alle gebouwen die historisch of cultureel waarde hebben: het onafhankelijkheidsplein waar veel overheidsgebouwen gevestigd zijn, de zogeheten 'waterkant' waar je de meeste monumentale panden vindt en Huis Colaco Belmonte. Uiteraard mag je Fort Zeelandia niet over slaan bij een bezoekje aan Paramaribo. Tegenwoordig vind je hier het Surinaams Museum. Het is de plek waar vroeger de kolonie Suriname werd gesticht door de Nederlanders. En waar in de jaren 80 van de vorige eeuw de december moorden hebben plaats gevonden... Een bijzondere plek.

Wat absoluut ook een bezoekje waard is, is de de centrale markt in Paramaribo. Sowieso vind ik het superleuk om markten op reis te bezoeken; al die vreemde specerijen en andere etenswaren Knipogen. Plus het kleurrijke van zo'n lokale markt. Van zowel het eten als de locals. Een aanrader! En als je trek begint te krijgen, ga dan naar Blauwgrond; feitelijk een lange straat met allemaal eethuisjes en restaurants. Als je van lekker eten houdt en zin hebt om lokale gerechten te proeven, kun je hier je hart op halen. Man man, wat heb ik daar zálig gegeten! Ik kan je AJ's Indo Food House aanraden, maar eerlijk? Elke willekeurige 'warung' is hier top!

Bekijk hier hotels en guesthouses in Paramaribo vanaf €30 per nacht

Suriname plantages

Bezoek een oude plantage zoals Peperpot

In Suriname vind je nog veel oude plantages. Vanuit de tijd dat het land gekolonialiseerd was. Het waren bolwerken van de slavernij. Afschuwelijk. Tegelijkertijd is het onderdeel van de Surinaamse geschiedenis en verrijkt het je reis door Suriname door een bezoek te brengen aan één van de overgebleven plantages. Door de aanleg van de Wijdenboschbrug in 2000, is plantage Peperpot er één geworden die je goed vanuit Paramaribo kunt bezoeken. Per auto óf op de fiets. Dat laatste is echt een aanrader, omdat je meer onderdeel van het Surinaamse leven bent. Superleuk! 

Van Peperpot wordt geschat dat de plantage halverwege de 17de eeuw al is ontstaan. Oorspronkelijk als suikerriet plantage, gerund door de Engelsen. Al snel werd Perperpot over genomen door de Nederlanders, die er halverwege de 19de eeuw een koffie plantage van maakten. Toen de slavernij in 1863 werd afgeschaft, werden er 51 slaven vrij gelaten van plantage Peperpot. In de eeuwen daarna bleef de plantage, vanaf dat moment met contractarbeiders, actief als koffie en cacao plantage. De Nederlandse familie Jansen is vandaag de dag eigenaar van Peperpot en zorgt er enorm goed voor. Zodat zo veel mogelijk toeristen de geschiedenis van Suriname hier kunnen zien. Ik kan niet anders zeggen dan dat het zonder meer een bezoek waard is. Alleen al vanwege de historische waarde. Daarbij is het terrein waar Peperpot gevestigd is qua natuur prachtig. Wil je een écht bijzondere ervaring? Dan kun je overnachten op de plantage in een prachtig mooi boutique hotel. Ik heb dat zelf niet gedaan, maar voor prijzen vanaf €60 per nacht is het wel het overwegen waard. 

Bekijk hier Boutique Hotel Peperpot

Suriname Marrons

Ga de jungle van Suriname in en bezoek de lokale Marrons

De Marrons zijn de originele bewoners van Suriname. Ze spreken hun eigen taal en leven traditioneel diep in de jungle. Samen en mét de natuur. Ik heb daar een zwak voor. Mensen en culturen die nog helemaal één zijn met de natuur. Hun waarden en tradities in ere houden. Prachtig. Dat vind je in Suriname dus ook nog. Je moet er alleen een stukje voor reizen Knipogen. Ik ben zelf in het dorpje Boto Pasi geweest. Je komt er vanuit het plaatsje Atjoni, waar je vanuit Paramaribo met een mini busje in 3 uur bent. Atjoni is een heel schouwspel van locals. Het is een belangrijk plaatsje vanwaar veel boten de chocoladebruine rivier op varen. Vol geladen met mensen die familie gaan bezoeken en proviand. Vanaf daar was het nog 3 uur varen naar Boto Pasi. Daar wonen rond 2.000 mensen, verspreid over groene jungle. Het leven is hier eenvoudig. Moeilijk soms ook heb ik me laten vertellen. Mensen hebben er materieel gezien niet veel en zijn ten dele afhankelijk van wat de natuur hen geeft. Juist dat sprak me erg aan. Langs de Suriname rivier, waar Boto Pasi ook aan ligt, vind je rond de 60 dorpen waar naar schatting 90.000 mensen wonen. Een groot deel van deze mensen stamt af van slaven. Slaven die ooit dit ondoordringbare gebied in zijn gevlucht, om te ontsnappen aan hun helse leven. Hun nazaten leven hier nog steeds en houden hun cultuur in ere. Een bezoek aan Suriname is wat mij betreft niet compleet als je de jungle over slaat. Het geeft een totaal ander beeld van het land dan Paramaribo biedt en het is er landschappelijk prachtig. Ik kan je Boto Pasi aanraden, maar er zijn zeker nog meer opties.

Boek Hotel Botopasi hier vanaf €80 per nacht

Suriname hiken

Tot zo ver mijn reistips voor het prachtige Suriname. Aangezien Suriname relatief klein is en bovendien een groot deel van het land met weelderige jungle is begroeid, kun je in 2 weken al veel zien en doen. Een combinatie met Guyana of Frans Guyana is ook zeker iets om te overwegen. Wil je meer lezen over Suriname? Bekijk dan de landinformatie pagina over Suriname. Daar vind je alles over de beste reistijd, vaccinaties, feestdagen en budget.

Ben jij al eens in Suriname geweest en heb je misschien nog aanvullingen? Of staat Suriname nog op je wensenlijstje? Vertel!

 

 

@Zuid-Amerika @Suriname #suriname #paramaribo #reistips #frans guyana #zuid-amerika #guyana #fort zeelandia

2 reacties

 • Annelyne van de Winkel

  07 maart 2020 om 09:46

  Hi Wendy! Ik ben momenteel aan het oriënteren op een reis naar Suriname en werd heel erg enthousiast over je reistips! Ik heb nog enkele vragen, waar ik weinig over lees op internet. Hopelijk kun jij me hierbij helpen.

  Kun je makkelijk ter plekke je vervoer regelen? Bijv. van Paramaribo naar Atjoni met een mini busje?

  Veel reis aanbieders bieden trips naar Marrons dorpjes aan. Veelal komt dat toeristisch en erg georganiseerd over. Zelf geef je aan dat je in Boto Pasi bent geweest. Heb je dat op eigen gelegenheid gedaan? En heb je (mocht het ook georganiseerd zijn geweest) tips voor een kleinschalige tour operator?

  Heel veel dank voor je reactie!

  Hartelijke groet, Annelyne

  Beantwoorden

 • tokpe

  17 december 2023 om 01:03

  https://www.voyances-amour-richesse.com/richesse

  voyant-tokpe@hotmail.com

  Whatsapp : +22957772427

  Grand spécialiste du retour affectif de l'être aimé
  JE SUIS UN GRAND SAUVEUR DANS LE MONDE ET EN AFRIQUE.
  Je résous tous les problèmes même les cas les plus désespérés.
  voici mes spécialités :
  _Désenvoutement._Tarots divinatoires.
  _Problèmes de femmes un d'homme.
  _Problèmes de travail ainsi que d'argent..
  uelqu'un ou quelqu'une pour être heureux .
  _Réussir sa vie en générale et être heureux éternellement
  _Guérison de l’impuissance sexuelle
  _Protège contre n'importe quel accident_Contre sorcellerie
  _Avoir facilement de travail et briser totalement les chaîne de Chômage
  _Etre aimer au travail par le directeur et les clients
  _Avoir d’enfant et être heureux éternellement dans le couple
  _Rituel de retour de vos partenaires quelque soit la duré de votre séparation.
  _Rituel de chance pour tout vos problèmes de vie.
  _La réconciliation de votre couple qui vous à quitté quelque sois la duré de votre séparation.
  _Faire garder votre couple pour vous jusqu'à éternité de votre vie.
  _Le grand retour d'affection de vos partenaire qui vous quitté quelque sois la duré de votre séparation.
  _Avoir vite vos permis de conduit avec des rituels rapides.
  _Avoir vite vos diplôme d'étude et réussit à tout les examens d'étude de fin d’année avec des rituels rapide .
  _faire révenir un etre humain c'est rapide, avoir une bonne rélaction

  Veuillez bien vouloir me contacter si vous êtes dans le besoin, je suis aussi prêt a vous aider quelque soit le problème que

  vous avez.

  Grand Voyant Marabout

  https://www.voyances-amour-richesse.com/richesse

  voyant-tokpe@hotmail.com

  Whatsapp : +22957772427

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.