Reistips voor Krakau en Auschwitz

Reismeisje 04 februari 2019

Een week geleden zaten we nu nog in Krakau. Bizar hoe snel de tijd gaat. Het was een stedentrip die ik nooit zal vergeten. Één van de mooisten ooit. In totaal zijn we 5.5 dag in Krakau geweest. Vrij lang voor een stedentripje. Wat mij betreft precies goed. Krakau heeft ontzettend veel te bieden, waar je rustig de tijd voor wilt hebben. En dan Auschwitz Birkenau. Die verschrikkelijke plek. Waar de donkere kant van de mensheid je ineens open en bloot aangaapt... Alles bij elkaar maakt het Krakau gewoon ontzettend de moeite. De komende weken zullen er meer artikelen verschijnen over Krakau en Auschwitz Birkenau, maar vandaag neem ik je al vast mee in een aantal praktische reistips voor Krakau. Komen ze!

Krakau 2

Bezoek Krakau in de winter 

Dat lijkt een inkopper, aangezien ik net terug ben uit Krakau Knipogen. Het was echter een bewuste keuze om Krakau in de winter te bezoeken. Allereerst omdat Krakau dan iets extra magisch heeft. De winters in Polen kunnen hard zijn. Intens koud. En regelmatig met sneeuw. Vorige week was Krakau bijna alle dagen toen we er waren prachtig wit. In combinatie met het middeleeuwse centrum ziet het er dan sprookjesachtig uit. Het voordeel van de zomer is weer dat er overal gezellige terrasjes zijn natuurlijk, maar de winter heeft nóg een voordeel. Vluchten naar Krakau zijn dan spotgoedkoop. Serieus! Wij zijn uiteindelijk voor €65 per persoon retour gevlogen, waarbij we zelfs nog één tas hebben ingecheckt. Een directe vlucht, met prima vliegtijden. In de zomer betaal je voor eenzelfde vliegticket gemakkelijk 1.5x zo veel. 

Huur een appartement onder de locals

Mijn favoriet. Verblijven onder de locals. Proeven van het échte leven. In het oude centrum van Krakau barst het van de hostels. Leuke hostels  waar je voor een prima prijs kunt overnachten. Wat ik je echter aan zou raden is een appartementje te boeken in één van de wijken die net buiten het centrum van Krakau ligt. Via AirBnB. Daar worden ontzettend veel leuke appartementjes aangeboden, waar je voor een habbekrats een te gekke uitvalsbasis hebt voor je bezoek aan Krakau. Wij verbleven in de wijk Krowodzra, op ongeveer 25 minuutjes lopen van het grote plein in het centrum. Een één kamer appartementje in zo'n typisch oud communistisch flatgebouw. Eigenaresse Magda tipte ons allerlei leuke, lokale restaurantjes in de buurt en een bakker voor het ontbijt. En de prijs was ook nog eens erg goed; €17 per nacht Lachen .

Boek een bezoek aan Schindler's fabriek niet van tevoren

Vóór we naar Krakau vertrokken, zag ik allerlei tourtjes die werden aangeboden. En waar je voor zou móeten reserveren. Zoals een bezoek aan de befaamde fabriek van Oscar Schindler, waar hij tijdens de WO II ruim 1.000 Joden aan het werk en veilig hield. Echt iets wat je gezien moet hebben. Boek 't alleen niet van tevoren. Dat is echt niet nodig. Je betaalt onnodig extra voor je toegangskaartje. Kaartjes kun je in Krakau zelf onder andere bij de tourist office aan de Grodzka kopen en als ze daar uitverkocht zijn kun je ook bij de tourist office op het grote plein in Krakau terecht. En er zijn ongetwijfeld meer plekken in de stad. Ik zou je wel aanraden 's ochtends op tijd een kaartje te kopen voor die dag, want er zit een quotum aan het aantal bezoekers per dag. Een kaartje kost 24 Zloty, wat neer komt op ongeveer €6.

Auschwitz

Reserveer een gids voor Auschwitz Birkenau en doe het verder op eigen gelegenheid

Ik ga zeker nog een uitgebreid artikel over Auschwitz Birkenau schrijven. Meerdere. Het heeft me diep geraakt...Als je naar Krakau gaat, kun je een bezoek aan dit voormalige concentratie- en vernietigingskamp simpelweg niet over slaan. Het is iets wat eigenlijk iedereen ooit gezien zou moeten hebben. De grootsheid er van. Het macabere. Wat blijkbaar kan ontspruiten uit het menselijk brein. Ook voor Auschwitz Birkenau worden veel tours aangeboden. Vaak inclusief vervoer vanaf je hotel. Ik zou je aanraden dat soort tourtjes links te laten liggen. Het is erg gemakkelijk om zelfstandig van Krakau naar Auschwitz te reizen. Er gaat meerdere keren per uur een rechtstreekse bus, die je in 1.5 uur vanuit het centrum van Krakau naar de ingang van Auschwitz brengt. Een kaartje kun je gewoon op het station en in de bus kopen; een enkele reis kost 7.5 Zloty per persoon, ongeveer €2. Wat ik wél van tevoren zou boeken is een gids bij Auschwitz Birkenau. Dat is ongelofelijk de moeite. Je krijgt dan een rondleiding door zowel Auschwitz en Birkenau van 3.5 uur, waarin je van alles leert over het leven in zo'n kamp. Afschuwelijk en tegelijk onvergetelijk...Een dergelijke tour kun je rechtstreeks reserveren op de website van Auschwitz Birkenau en kost rond €7.50 per persoon.

En zo kan ik nog wel even door gaan. Ik barst van de tips voor deze prachtige, leuke, bijzondere stad! Via Instagram kreeg ik veel vragen, waar ik in komende artikelen uitgebreid antwoord op zal gaan geven. Ik ben benieuwd of Krakau jou aanspreekt?

@Europa @Polen #polen #stedentrip #krakau #auschwitz #reistips

1 reactie

 • Michel

  05 februari 2019 om 11:37

  Goeie tips hoor! Lijkt mij ook zeer indrukwekkend Auschwitz en zou je eigenlijk niet mogen overslaan bij een bezoek aan Krakau. Maar Krakau in de winter klinkt ook verrassend. Benieuwd naar je reisverhalen over Krakau.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Michel

   06 februari 2019 om 07:11

   Goed te horen Michel. Krakau heeft me echt ontzettend positief verrast. En inderdaad, Auschwitz is ongelofelijk indrukwekkend...Binnenkort volgen er meer artikelen!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.