Reistips voor kleurrijk Guatapé in Colombia

Reismeisje 18 maart 2019

Guatape Stefanie

Geschreven door Stefanie

Ooit al eens gedacht om een reis door Colombia te maken? Dan zit je naar mijn idee helemaal goed! Het is één van Wendy’s favorieten en ook ik ben gek op dit mooie land in Zuid-Amerika. Colombia is namelijk prachtig, puur, avontuurlijk en de mensen zijn er zeer gastvrij. Daarnaast is het land in bezit van geweldige natuurschoonheden, bruisende steden en schattige, culturele dorpjes. Zo ook het kleurrijke dorp Guatapé. Gelegen op ongeveer twee uur rijden vanaf het centrum van Medellin.  Waar alles nog lekker tranquilo is en je je ogen uit kunt kijken door de vele gekleurde huisjes. Beklim ook de bekende rots El Penol en je bent een adembenemend uitzicht rijker. Ben je dus van plan om naar Colombia te reizen? Bezoek dan zeker Medellin én maak een uitstapje naar Guatapé. 

Hoe kom je in Guatapé?  

In Medellin zelf worden verschillende georganiseerde dagtrips aangeboden. Dit raad ik je alleen niet aan. Een dagtrip naar Guatapé is namelijk gemakkelijk zelf te organiseren. Zo bepaal je je eigen tijd en invloeden en dat maakt het, naar mijn idee, alleen maar leuker. Reis in Medellin eerst naar het busstation; Terminal del Norte. Hier vertrekt namelijk om het kwartier een bus naar Guatapé. Tickets voor de bus koop je bij raam 14. Een enkeltje kost ongeveer €3,50. Eenmaal aangekomen kun je kiezen om eerst te stoppen bij de beroemde rots of door te reizen naar het dorpje zelf. Wij kozen ervoor om eerst de rots te beklimmen. Zo ben je de meeste toeristen voor. In de namiddag is de rots vaak drukker bezocht dan in de ochtend, vanwege de warmte. De afstand tussen Guatapé en de rots zelf is niet heel groot. Maar wel is het fijn dat er genoeg tuktuks rijden om deze afstand te overbruggen!  

Guatape uitzicht

La Piedra del Peñol beklimmen. 

Het beklimmen van de La Piedra of El Penol rock is niet bepaald een ontspannende ervaring. Maar eenmaal boven gekomen maakt het uitzicht het hele plaatje compleet. Deze bijzondere rots is 385 meter hoog en geeft je dus een adembenemend uitzicht. Uitkijkend op een azuurblauwe lagune vol groene eilandjes!  Dit prachtige waterspektakel is eigenlijk een onbedoeld, maar reuze plezierig effect geweest van een overheidsproject in de jaren zeventig. Meer dan 6.000 hectare rondom het dorpje El Penol werden onder water gezet om de waterkrachtcentrale te openen. Met het effect van een onwijs mooi waterparadijs. De rots zelf beklim je via een trap. Op elke traptrede staat aangegeven hoeveel treden je al hebt gehad. Je bent z’n 740 stappen verder om bij de top te komen! Het beklimmen van deze rots is overigens niet gratis. Je betaalt er rond €5 voor.  

Guatape

Wat kun je doen in het kleurrijke dorpje Guatapé? 

Guatapé zelf is een klein dorpje. Het is gelegen aan het meer Embalse Penol-Guatape en staat vol met kleurrijke huisjes en een paar historische gebouwen. Je kunt uren door de gekleurde straten slenteren en je ogen uit kijken. Bijna elk huisje of muur is wel versierd met kleurige tekeningen van dieren, boten en bijzondere vormen. De tekeningen samen geven de geschiedenis van de stad vorm. Zitten op één van de pleinen en genieten van deze fotogenieke omgeving is dus echt een must-do in je reis naar Colombia. De sfeer en de prachtige omgeving is namelijk iets wat je niet snel zult vergeten!  
Guatapé is naar mijn mening een heerlijke, culturele plaats om de drukte van Medellin even te ontvluchten. Naast de hierboven genoemde activiteiten zijn er ook nog genoeg andere outdoor activiteiten in Guatapé te beleven zoals kajakken, wandelen of mountainbiken. Genoeg manieren dus om de prachtige omgeving van Guatapé te ontdekken! 

Vertel, ben je hier ook al eens geweest en heb je ook zo genoten!?  

@Colombia @Zuid-Amerika #colombia #reistips #zuid-amerika #guatapé #medellín

1 reactie

  • Jo

    18 maart 2019 om 09:17

    Zonde dat de foto's zo bewerkt zijn qua kleur.. het is al mooi genoeg zonder de misleiding!

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.