Avontuurlijke stedentrip naar Minsk

18 augustus 2015

Minsk

Oké, hier had je misschien zelf niet aan gedacht. Minsk. Ik had er zelf ook nooit bij stil gestaan, totdat ik er toevallig toch een keer langs kwam met de trein. En ach, waarom niet? Het is eens wat anders ;-) . Wit-Rusland is misschien niet het meest toegankelijke land, maar het verkrijgen van een visum is echt niet onmogelijk, het is gewoon belangrijk op tijd te beginnen. Een visum kost je rond €30.


De reis naar Minsk.
Je kunt natuurlijk vliegen op Minsk, maar dit is waarschijnlijk niet super goedkoop. Daarom zou ik aanraden met de trein te gaan. Je kunt een interrail pas aanschaffen, die heb je al vanaf ongeveer €200 (5 dagen binnen 10 dagen reizen). Onthoud wel even dat Wit-Rusland niet is inbegrepen bij de landen die deelnemen aan interrail, maar je komt hiermee wel tot de grens van Polen en Wit-Rusland. Vanaf daar kun je een lokale trein nemen van Brest naar Minsk. Misschien is het ook handig even te zoeken naar of losse tickets goedkoper zijn, er kunnen natuurlijk altijd aanbiedingen zijn. De totale reis naar Minsk duurt ongeveer tussen de 12 en 18 uur, afhankelijk waar je voor kiest. Persoonlijk zou ik een nachttrein nemen; je reis terwijl je slaapt en spaart ook nog eens een overnachting uit. En de volgende ochtend word je wakker in Oost-Polen. Vanaf daar kun je nog een aantal uurtjes uit het raam kijken voordat je arriveert in het centrum van Minsk. Perfect toch?! Bij de grens tussen Polen en Wit-Rusland sta je trouwens nog een poosje stil. Daar zul je zien dat de gehele bovenkant van de trein wordt opgetild en er een ander onderstel onder wordt gezet! Heb je dat ooit gezien? De reden hiervoor is namelijk dat de breedte van het spoor afwijkt van dat van ons. Dit om te voorkomen dat het land, toen het nog behoorde tot de Sovjet-Unie, zou worden binnen gevallen per spoor. Vanaf Brest, waar het oorlogsmonument uit de Tweede Wereldoorlog de belangrijkste bezienswaardigheid is, ben je in ongeveer 5 uurtjes in Minsk.


Sightseeing in Minsk.
Hoewel je misschien anders zou vermoeden, is Minsk een ontzettend veilige stad. En schoon, ordelijk en brede straten. Dit omdat de huidige president, Aleksandr Loekasjenko, de touwtjes strak in handen heeft. En dat laat hij zien in de hoofdstad. Hoewel Minsk er inmiddels best kapitalistisch uit ziet, komt het nog steeds redelijk dicht in de buurt van hoe de Sovjet-Unie er ooit uit zag. En dat is wat mij betreft gelijk één van de dingen wat een stedentrip hier naartoe zo leuk maakt. Je hebt geen fantastische gebouwen of attracties a lá Barcelona of Rome, maar je kunt hier nog echt de communistische cultuur opsnuiven en het gevoel hebben echt op reis te zijn. Supergaaf toch om het oorlogsmonument Island of Tears te bekijken terwijl je onderweg een bezoekje kunt brengen aan het oude KGB-hoofdkwartier?


En verder?
Een ochtend toeren door de metro’s is een must. Net als in bijvoorbeeld Moskou en Sint-Petersburg zijn de metrostations een ware attractie, de één nog mooier dan de ander. En het Museum of the Great Patriotic War is ook een must-see. Hier kun je zeker een dag mee vullen. Verwacht verder niet teveel van de hotels en het eten, maar hey, is dat niet ook onderdeel van het opsnuiven van dat vleugje communisme?

Al met al zou ik voor deze trip tussen de vijf en zeven dagen uittrekken. Lijkt het je wat?

@Europa @Wit-Rusland #reizen #stedentrip #wit-rusland #minsk

5 reacties

 • Leonie | Troikatripper

  18 augustus 2015 om 07:08

  Ik ben heel benieuwd naar Minsk, heb ooit vier uur op het vliegveld doorgebrachte tijfens een overstap maar ben toen helaas niet de stad in geweest. Wel spijt van gehad!

  Beantwoorden

 • Michel

  18 augustus 2015 om 07:18

  Heee wat een ontzettend leuk idee zeg!! Nooit over nagedacht. Meteen ff een ticket gecheckt (treinreis duurt me te lang en een nachttrein is aan mij niet echt besteed), die is er vanaf € 265 voor een retour. Maar je schrijft dat je tussen 5-7 dagen voor de reis zou uittrekken en dat is dan incl. de treinreis van 2x 18 uur?

  Beantwoorden

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  18 augustus 2015 om 08:17

  Leuk om dit te lezen, want ik ben een paar jaar terug in Wit-Rusland op vakantie geweest. Ik vond het een bijzonder land, maar vanwege alle rare regels zou ik het niet per sé aanraden. Veel gedoe met het registreren van ons visum, veel miscommunicatie, niemand spreekt Engels, je hebt het idee dat je constant op je hoede moet zijn, en als ik eerlijk ben: zo mooi vond ik het land niet. Een van de meest vreemde bestemmingen waar ik ooit ben geweest.

  Beantwoorden

 • patrick

  02 oktober 2018 om 16:22

  Ik ben afgelopen juni naar Wit-Rusland geweest , Minsk is een hippe zeer veilige stad in een Sovjet jas, Een echt ijzeren gordijn beleving ,Je ziet nog steeds ouderwetse propaganda borden in wat voor paradijs Wit Russen wel niet leven .De stad is extreem schoon en zeer goed onderhouden, je vind er geen papiertje op straat de hele dag wordt de stad schoongeveegd.,In het straatbeeld zie je geen zwervers bedelaars ,junks en ander soort vuiligheid op straat ,Wat mij een zeer veilig gevoel gaf , Mensen zijn gedisciplineerd en halen het niet in hun hoofd om door een rood voetgangers stoplicht te lopen als er niets aankomt ,wel zijn ze wat terughoudend maar vriendelijk en behulpzaam, de jongere generatie spreekt ook Engels .Het is een echte aanrader om Belarus en Minsk te bezoeken, Tegenwoordig heb je vijf dagen vrije entree als je het land per vliegtuig uit een EU land bezoekt ,

  Beantwoorden

 • Marco koomen

  14 oktober 2018 om 12:59

  Ik bentwee keer in wit Rusland geweest.minsk is een schone mooie stad.een visum hoeft niet zolang je via de luchthaven binnenkomt en niet langer dan een maand blijft.de mensen zijn erg aardig.indrukwekkend is de architectuur en de metro is erg mooi.dit land is echt een aanrader om te bezoeken.eten en drinken is er spotgoedkoop.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.