Reistips voor Brunei

21 augustus 2014

Brunei 1

Brunei. Een niet bepaald toeristisch land, dat waarschijnlijk ergens een belletje zal doen rinkelen, maar ook weer niet echt ;-) . Ik bedoel, wie ken je nou die hier geweest is? Een aantal jaren geleden ben ik er dus tijdens een langere reis door Azië geweest. Brunei is een klein oliestaatje in het Noorden van het Maleisische eiland Borneo. Het is net ietsje groter dan Gelderland en wordt geregeerd door een sultan, die je ook echt kunt ontmoeten! De bevolking is overwegend islamitisch en vandaag de dag wordt de sharia er toegepast, maar die geldt dan wel alleen voor moslims.

Brunei 3

Heel erg veel is er niet te doen, maar wanneer je toch in Borneo bent, is het leuk er geweest te zijn. Zo kun je onder andere naar een nationaal park, de moskee bezoeken of de hoofdstad in een dag bezichtigen. En als je van luxe houdt, dan ben je hier ook aan het juiste adres!  Maar dat is dan ook wel zo’n beetje. Uitgaan kun je vergeten, want discotheken zijn er verboden. Alcohol is niet verkrijgbaar en mocht je overwegen in een hostel te slapen met je vriend of vriendin, reken dan niet op een romantische avond, want mannen en vrouwen slapen in dit geval gescheiden.

Brunei 2 neusaap

Een van de dieren die je vrij gemakkelijk aantreft in Brunei is de probiscus Belanda, ofwel de Hollandse aap alias neusaap. Ze noemen hem zo omdat hij een grote neus heeft, net als de eerste Nederlanders die in dit deel van Azië aankwamen. Leuk weetje toch? Hilarische beesten om te zien.


Hier nog een aantal andere leuke weetjes over Brunei:

- Zorg en studie zijn voor iedere inwoner gratis.  Iedere niet-Bruneier die een bezoekje brengt aan het ziekenhuis betaalt, jawel, $3.

- Inwoners betalen geen belasting.

- De sultan was vóór Bill Gates het roer overnam de rijkste man op aarde met een geschat vermogen van $50 miljard. Miljard!

- De huidige sultan is de 29ste sultan van Brunei en koopt daarom alles in 29-voud. Hilarisch!

- De sultan heeft een wagenpark van zo’n 7000 auto’s waaronder de enige Ferrari stationwagon.

- Ieder jaar is er een groot feest in Brunei waarbij iedere inwoner het paleis kan bezoeken en van een buffet kan genieten. Ook ontvangt hij of zij een enveloppe met daarin $10. Toch gezellig.

- Elk lid van de koninklijke familie ontvangt $10.000. En dat is per week.  

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt naar een bezoekje aan Brunei?

@Brunei @Azië #reizen #Azie #maleisie #weetjes #reistips #borneo #brunei

3 reacties

 • Stephanie | Expeditie Aardbol

  24 augustus 2014 om 14:35

  Nog nooit droomde ik over Brunei, maar je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt! Ben wel benieuwd of het geschieden slapen ook geldt voor stelletjes die getrouwd zijn? Want dat kun je de mensen van het hostel gewoon wijsmaken toch ;)?

  Beantwoorden

 • Ester

  26 augustus 2014 om 15:30

  Een sultan die leeft als een disney-prins. Bijzondere feitjes :) Zijn er veel toeristen?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ester

   27 augustus 2014 om 07:34

   Nee, niet superveel! Ja, grappig he ;-).

 • Tessa

  10 juli 2015 om 11:00

  Ik wil er zeker heen, ik ga in september/oktober! Nog tips voor een leuk hostel?

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.